marwro3 13.12.05, 08:22 mój Alex ma 8,5 m i tak się zastanawim czy jest jeszcze taka potrzeba. Cale ciałko słyszałam żeby oliwkować do roczku. A jak u was było, jest lub planujecie że będzie ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
elf1977 Re: jak długo oliwkować główkę po kąpieli 13.12.05, 08:25 Główki nigdy nie oliwkowałam, ciałko smaruję balsamem, bo nie lubię oliwki. Też nie całe, tylko fałdki. Mała ma 5 miesięcy. Odpowiedz Link Zgłoś
5_monika Re: jak długo oliwkować główkę po kąpieli 13.12.05, 08:31 ja nigdy nie oliwkowałam tym bardziej główki. Odpowiedz Link Zgłoś
bomba001 Re: jak długo oliwkować główkę po kąpieli 13.12.05, 08:49 rany a po co oliwkować głowę?? no chyba że nie ma ani jednago włoska, to wtedy ok, ale owłosioną skórę??? Odpowiedz Link Zgłoś
fiona_sz Re: jak długo oliwkować główkę po kąpieli 13.12.05, 09:22 Po to, żeby skóra się nie przesuszała i nie łuszczyła i żeby zapobiegać pojawieniu się ciemieniuchy. Nawet jak są włosy należy oliwkować główkę -moja córka też ma włosy, ale nastepnego dnia włoski wyglądają normalnie, nie są 'przetłuszczone'. Nie wiem jednak jak długo należy to robić, też jestem ciekawa. Odpowiedz Link Zgłoś
mama_kotula Re: jak długo oliwkować główkę po kąpieli 13.12.05, 09:49 Nigdy nie smarowałam oliwką główki. Ani ciemieniuchy, ani przesuszonej skóry nie zauważyłam u żadnego z moich dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
maretina Re: jak długo oliwkować główkę po kąpieli 14.12.05, 20:18 mama_kotula napisała: > Nigdy nie smarowałam oliwką główki. Ani ciemieniuchy, ani przesuszonej skóry ni > e > zauważyłam u żadnego z moich dzieci. > u nas tez ciemieniuchy nie ma, mimo, ze nie oliwkuje. Odpowiedz Link Zgłoś
bomba001 Re: jak długo oliwkować główkę po kąpieli 13.12.05, 11:27 a mi lekarz powiedział, że głowy absolunie nie należy oliwkować, ciało tez niepotrzebie, to stara szkoła. kazali czesac włoski szczotką. oliwkowali w szpitalu- i prosze , nei mów że dziecko nie ma tłustych włosków- moja córka ma ich dużo i wyglądało to okropnie!!!żadnemu z moich dzici główka sie nie przesuszyła, nie miały ciemieniuchy. a cieminiucha to sprawa łojotoku, więc nie pogorszy sie jak zatyka sie pory??? rozumiem, że łuski sie usuwa oliwką, ale jako profilaktyka nie wydaje mi sie sensowana. Odpowiedz Link Zgłoś
fiona_sz Re: bomba001 16.12.05, 19:01 No widzisz, a u mojego dziecka głowa nie wygląda tłusto mimo że cały czas oliwkuję (juz ponad 2 m-ce)-jesli czytałaś uważnie, napisałam, że na drugi dzień głowa nie wygląda tłusto, od razu po oliwkowaniu oczywiście, że jest tłusta Odpowiedz Link Zgłoś
jakw Re: jak długo oliwkować główkę po kąpieli 13.12.05, 09:34 Wogóle nie oliwkowałam - ani główki, ani ciałka. Odpowiedz Link Zgłoś
jakw Re: jak długo oliwkować główkę po kąpieli 13.12.05, 09:36 sorry, parę razy oliwkowana była główka z powodu ciemieniuchy. Ale ta poszła precz i nie ma tej potrzeby Odpowiedz Link Zgłoś
patrycja0608 Re: jak długo oliwkować główkę po kąpieli 13.12.05, 11:00 Nigdy nie oliwkowałam ani główki ani ciałka A gdy Pati zaczęła się łuszczyć skórka na głowie zaczęłam używać szamponu Oilatum i rewelacja Ani śladu Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
gusia210 Re: jak długo oliwkować główkę po kąpieli 13.12.05, 16:34 a ja oliwkuję bo jak tego nie robilam to mu sie na czubku glowy robilo takie suche miejsce ale oliwkuje tylko to miejsce a nie calą glówkę Odpowiedz Link Zgłoś
alicez Re: jak długo oliwkować główkę po kąpieli 13.12.05, 16:46 Ja też nie smaruję ani główki ani nic w ogóle. Nigdy nie mieliśmy problemów z wysuszoną skórą ani ciemieniucha (no, raz, posmarowałam maścią "do pupy" i przeszło) Odpowiedz Link Zgłoś
kaliaa Re: jak długo oliwkować główkę po kąpieli 13.12.05, 17:01 nigdy nie oliwkowalam ani glowy ani ciala to stara szkola... Odpowiedz Link Zgłoś
madic Re: jak długo oliwkować główkę po kąpieli 13.12.05, 17:04 Ja nigdy nie oliwkowałam główki- odradzono mi to już w szpitalu, ale sama też raczej bym tego nie robiła. Ciałko oliwkuję od czasu do czasu, kiedyś częściej teraz rzadziej. Odpowiedz Link Zgłoś
amwaw Re: jak długo oliwkować główkę po kąpieli 13.12.05, 19:56 Nie oliwkuje główki(nigdy nie oliwkowałam), ciałko od czasu do czasu(jak skóra się zaczyna przesuszać), kąpie raz na tydzień w oilatum.Jeżeli skóra się nie przesusza nie ma potrzeby oliwkować, a nawet jest to szkodliwe, bo zaburza naturalną równowagę i funkcję gruczołów łojowych. pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
bulka21 Re: jak długo oliwkować główkę po kąpieli 13.12.05, 21:22 Ja oliwkowałam przez mięsiąc a potem przestałam i nic się nie stało. Ciałko oliwkuję nadal. Odpowiedz Link Zgłoś
kaska1968 Re: jak długo oliwkować główkę po kąpieli 14.12.05, 20:03 A my oliwkuejmy ja całą i owłosioną główke tez...nie wygląda na "tłustą", dziecko wygląda ładnie, skóra na głowie jest fajna że nie wspomne o ciałku Odpowiedz Link Zgłoś
maretina nie mam w domu oliwki 14.12.05, 20:17 nic nie nakladalam na glowe kajtka. jdyne co robie z glowa to czesze rosnace na niej wlosy Odpowiedz Link Zgłoś