Dodaj do ulubionych

rozwój dziecka

21.12.05, 09:07
Co robicie Mamy ze swoimi 7,8-tygodniowymi dziećmi, aby dobrze rozwijały się
intelektualnie? Jakieś wierszyki itp...?
Obserwuj wątek
    • issima3 Re: rozwój dziecka 21.12.05, 09:16
      no ja duzo mowilam do mojego synka, zreszta nie tylko ja bo w domu caly czas
      jest kilka osob, spiewalam piosenki i robilam glupie miny. dziadek mu serwowal
      rymowanki do wszystkiego co zobaczyl ( np na sznureczku wiszi mis ha ha ha wisi
      sobie juz dni dwa! wink)))) byl z tego niezly ubaw. maly ma teraz prawie pol
      roczku i jest bardzo towarzyski i pogodny. wczesnie zaczal gaworzyc i smiac sie
      w glos. spiewa tez ze mna piosenki po swojemu. nie wiem czy to przez to ze
      ciagle sie do niego mowilo ale jest bardzo kontaktowy.
    • sunflower Re: rozwój dziecka 21.12.05, 09:22
      Polecam przeczytanie:

www.remedium-psychologia.pl/niemowleta....htm
      A tutaj cytat z tego wlasnie tekstu:

Najskuteczniejszym sposobem rozwijania inteligencji malucha jest dbanie o jego
      dobre samopoczucie i budowanie umiejętności emocjonalnych. Rozwój emocji jest
      nie tylko fundamentem rozumienia innych i samoakceptacji, ale punktem wyjścia
      do rozwoju inteligencji oraz szerokiego wachlarza umiejętności poznawczych.
      • sunflower Re: rozwój dziecka 21.12.05, 09:26
        I jeszcze jeden cytat z podanego linka:

"Pytanie zatroskanych rodziców o rozwój inteligencji swojego dziecka nie
        powinno więc brzmieć: Jakie gry i zabawy pomogą mojemu dziecku osiągnąć pełnię
        rozwoju? lecz:
        Jak powinna wyglądać moja relacja z dzieckiem, aby czuło ono przyjemność
        płynącą z poznawania otaczającego go świata?"

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka