Dodaj do ulubionych

Reakcja na PŁYWALNIE !!!

11.01.06, 10:53
Witam Mamy Maluszków uczęszczających na pływalnie!
Mam pytanie - jaka była reakcja waszych Pociech na wodę, ilość ludzi,
prysznic ... słowem - były spokojne? Jeżeli nie, to kiedy się z tym wszystkim
oswoiły? I co robiłyście, żeby Szkrab się nie zniechęcił?
Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • agnes0101 Re: Reakcja na PŁYWALNIE !!! 11.01.06, 12:11
      To zależy od tego w jakim wieku jest dziecko, bo wiadomo im wcześniej tym
      lepiej, choć wiadomo zdarzają się wyjątki. Pytanie kolejne, czy dziecko lubi
      codzienne domowe kąpiele. Napiszę jak było u nas. My z naszym Michasiem 1-y raz
      na basenie byliśmy gdy miał ok. 4 m-cy. Nie było to chyba dla niego jakieś
      traumatycznie przeżycie. Sama woda nie wywołała w nim większego lęku. Poprostu
      mocno go przytuliłam i oboje razem się zamoczyliśmy. Chwilę pochlipał, ale
      zaczęłam pluskać wodą, zagadałam go i szybko się przekonał. Bardziej przerażony
      był gdy założyliśmy z mężem czepki, nie wiem ale chyba nas nie poznał, wiadomo
      wygląda się dziwnie. Później gdy weszliśmy na basen przeraził go hałas, który
      jak wiadomo jest dość specyficzny. Wtedy rzeczywiście zaczął płakać. Nie mniej
      jedank nie było tak źle, chyba bardziej ja to przeżyłam. Obecnie synek ma 13 m-
      cy i zaczęliśmy chodzić z nim na naukę pływania. Miał dość długą przerwę bo z
      braku czasu ostatni byliśmy gdy miał ok. 6 m-cy. Za namową instruktorki nie
      weszliśmy z nim pod prysznic i to była słuszna uwaga, nie mniej jednak znowu
      przeraziły go nasze czepki i hałas choć na krótko. Co jeszcze, acha pamiętaj by
      miec dwa ręczniki dla dziecka. Jeden by natychmiast okryć po kąpieli, drugi by
      dokładnie wysuszyć dziecko w szatni. Warto mieć też jaką zabawę, bo wiadomo
      przy przebieraniu dziecko bywa marudnie. My zabieramy też butlę z mlekiem i
      piciem, bo zwykle dziecko po kąpieli jest głodne lub conajmniej chce mu się
      pić. Jeszcze jedno, przepraszam strasznie się rozpisałam. Warto też jeśli
      pójdziecie indywidualnie byście zaopatrzyli się w specjalne koło z nosidełkiem.
      Mały czuł się w nim bezpiecznie, a zabawy też było co niemiara. Życzę
      powodzenia.
      • e_ka55 Re: Reakcja na PŁYWALNIE !!! 11.01.06, 13:25
        Dziękuję za wyczerpujący opis.
        Moje dziecko ma 7 miesięcy. Uwielbia się pluskać w wannie. Niestety po naszej
        pierwszej wizycie na pływalni wszystko było mało fajne - to ryki pod
        prysznicem, to awantura w basenie (chyba było zbyt głośno), to nagle pluskanie
        rączkami i nóżkami jest już mniej przyjemne (niż w wannie)... mam nadzieję, że
        to przetrzymamy i będzie OK! Zastanawiam się tylko jaka będzie reakcja na
        nurkowanie...
        Pozdrawiam.
    • agnes0101 Re: Reakcja na PŁYWALNIE !!! 11.01.06, 14:27
      Nie wiem skąd pochodziśz, ale w Warszawie na ul. Kasprzaka jest basen dla
      maluszków z osobnym wejściem, w oddzienym obiekcie. Dla małych wrażliwców
      napewno jest to dobre rozwiązanie., nie mniej jednak dla mnie to za daleko
      zwłaszcza że basen mamy "pod nosem". Nie przejmuj się, spróbujcie iść jeszcze
      raz, jeśli macie możliwość najlepiej w tygodniu przed południem wtedy jest
      mniej lubdzi więc automatycznie mniejszy hałas. Pamiętaj o zabawkach, nawet do
      wody możesz zabrać dziecku jego ulubione zabawki z kąpieli domowej. Powodzenia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka