Dodaj do ulubionych

Objawy ząbkowania

20.01.06, 15:58
Byłam dzisiaj z moim 5 miesięcznym synkiem u lekarza, ponieważ w nocy miał
leką gorączkę, wczoraj zrobił "dziwną" kupę (jasna z grudkami niestrawionego
pokarmu, gryzie rączkę, coś na dziąsłach widać, dużo śpi. lekarz powiedział,
że to przez ząbki. Czy przy ząbkowaniu mogą się zdarzyć aż tak silne objawy?
Zapomniałam dodać, że trochę pokasłuje. na tę brzydką kupę zalecił ORS 2000
Hipp (kleik ryżowy z marchewką0, problem w tym, że ja jeszcze nie podawałam
innych pokarmów (karmię piersią). W takiej sytuacji chyba bez sensu jest
podawać na podrażniony układ pokarmowy coś zupełnie nowego?
Obserwuj wątek
    • be-ko Re: Objawy ząbkowania 20.01.06, 16:08
      Witaj1 Ja bym nie podawała. Tak się składa, że moja Dominika jest w trakcie
      ząbkowania (dzisiaj w nocy wyszedł jej drugi ząb-dolna "jedynka"). Ona akurat
      nie gorączkuje, ale za to jest wieczorem i w nocy marudna, nie mozna jej uspać,
      w nocy natomiast zrobiła kupę - tylko, że bardzo rzadką. To akurat była sprawa
      ząblowania, bo Dominika nigdy nie robi kupek w nocy (tylko co 3 dni, rano).
      Też jest na piersi i nie sądzę abym jej podała ten kleik. U nas sprawdzaja się
      czopki Viburcol - co prawda homeopatyczne wink, ale działają.
      Pozdrawiam!
      • luna333 Re: Objawy ząbkowania 20.01.06, 18:23
        przy ząbkowaniu może się pojawić rozstrój żołądka - mój mały walił cały czas w pieluchę, oprócz tego ślinił się okropnie, gryzł pieluszkę tetrową a w nocy cyrk - ciumkanie cyca na okrągło i budzenie się z wrzaskiem. Mi koleżanka forumka poleciła zestaw homeopatyczny na ząbkowanie - takie granulki: W skład zestawu wchodzi: CHAMOMILLA VULGARIS 15CH,PHYTOLACCA DECANDRA 9 CH, RHEUM OFICINALE 9 CH - chamomille podaje się 2 x dziennie po 5 granulek, pozosałe 3x dziennie po 5. Można podać wszystko razem.
        cyt(...)"Ja rozpuszczałam po 5 granulek z każdego w 20-30 ml wody mineralnej, lekko
        podgrzanej. Maleńka piła chętnie bo to jest słodziutkie. Jak nie wypiła
        wszystkiego to po kilku godzinach wylewałam i robiłam nowe. Tak na prawdę
        zazwyczaj marudność znikała już po pierwszej dawce więc nie musiałam
        przestrzegać tych zaleceń dotyczących tego co 3, a co 2 x dziennie(...)"
        U mnie zadziałało po 2 dniach i teraz daję młodemu tylko na noc, oprócz tego smarowałam dziąsła dentinox-gel, raz dałam herbatkę uspokajającą hipp (bo on nie pija herbatek -jest tylko na cycku - ale desperacja o 5 rano po całej nocy bez snu smile po której wreszcie zasnął słodko i panadol w syropku.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka