Dodaj do ulubionych

Jeszcze raz o kąpaniu!

26.01.06, 17:09
Drogie Doświadczone Mamy! Proszę o radę w sprawie kąpania niemowlaczka. Wiem,
że opinie są różne ale proszę, podzielcie się Waszymi doświadczeniami: czy
codziennie kąpiecie Wasze Pociechy (chodzi głównie o niemowlęta), mydełkiem
czy w jakimś płynie, czy sprawdzacie temperaturę wody (a właściwie jaka jest
zalecana?) itp. Nie pytam, co jest najlepsze bo na to mi nikt nie odpowie.
Chcę tylko poznać Wasze doświadczenia. Z góry dziękuję!
Joanna (będę mamą za 3 tygodnie!)
Obserwuj wątek
    • olakla1 Re: Jeszcze raz o kąpaniu! 26.01.06, 17:20
      Witam,
      ja jestem mamą 5,5 miesięcznych bliżniaczek i myje je codziennie!!! Nie wyobrażam sobie, zeby ich codziennie nie umyć. Robią kupki, ulewają, pocą się. Trzeba je umyc codziennie. Na początku mieliśmy specjalną gąbkę do wanienki, nalewalismy niedużo wody (temp wody zalecana to ok 37 st C, kup sobie specjalny termometr, kosztuje niewiele), a do niej płyn do kąpieli dla niemowląt i oliwkę (tak nam zaleciła położna środowiskowa, oliwka do wody, a nie na ciało dziecka). Mylismy normalnie mydłem dla dzieci.
      Nie kąpiemy tylko w jakiś szczególnych okolicznościach.
    • alicja_1979 Re: Jeszcze raz o kąpaniu! 26.01.06, 17:22
      My swoją córeczke (dziś 2 m-ce) na początku kąpaliśmy co drugi dzień, wodę
      sprawdzaliśmy elektrycznym termometrem do ciała (dostaliśmy w prezencie) i
      powinna być zbliżona do 37 st. C. Polecam też metodą na łokieć, nie powinna
      parzyć!
      Po umyciu twarzy czystą wodą (w wanience) i osuszeniu jej, dodajemy odrobinę
      (nie może być piany!) płynu bobini baby.
    • izik_99 Re: Jeszcze raz o kąpaniu! 26.01.06, 17:23
      do 2 miesiecy kapalam co drugi dzien potem byl juz czerwiec izaczelam
      coodziennie bo dzicia przeciez tez sie poci. Mylam i myje do teraz (10
      miesiecy) w plynie z oliwka nivea baby.Super nie trzeba potem natluszczac skory.

iza
    • topolania Re: Jeszcze raz o kąpaniu! 26.01.06, 21:11
      Kapiel codziennie. Temperatura 41-42 stopnie (wyzsza od podawanej jako
      najbardziej odpowiednia do kapieli niemowlaka, ale moj synek chlodniejszej nie
      lubi). Na poczatku uzywalismy plynu do kapieli z serii Oilatum, a w tej chwili
      Ziajka.
    • figrut Re: Jeszcze raz o kąpaniu! 26.01.06, 23:00
      Wszystkich troje kapalam w wodzie bez dodatkow, od czasu do czasu uzywalam
      mydelka dla dzieci. Po mydelku delikatnie oliwkowalam [to bylo jakies raz na
      7-10 dni].Kapalam codziennie. Temperatura wody "mierzona" lokciem. Po kupce
      mylam pod kranem - chusteczki tylko przy przewijaniu na wychodnym.
    • mama_kotula Re: Jeszcze raz o kąpaniu! 26.01.06, 23:14
      Od początku kąpię codziennie, bo lubię smile)) woda + mydło dla dzieci (jakie się
      nawinie pod rękę w hipermarkecie, przeważnie nawija się Bobas wink)), potem na
      pupsko oliwka / puder gdy podrażniona. Temperatura wody "na oko" (a raczej na
      dłoń wink)), taka, żeby była ciepła (zalecane 37*C to dla mnie za zimna, po 2
      minutach kąpieli jest już lodowata).
      • annasza33 Re: Jeszcze raz o kąpaniu! 26.01.06, 23:25
        Raczej codziennie, ale jak się zdarzy przerwa, nie robię żadnego dramatu wink
        Do wody płyn do kąpieli + mydło dziecięce i myjka. Temperaturę mierzę
        termometrem, bo tata nalewa, a on ma inne "wyczucie", musi być conajmniej 40
        st., bo Młody lubi sobie chwilę poszaleć w wodzie.
    • lucado Re: Jeszcze raz o kąpaniu! 27.01.06, 00:00
      my się kąpiemy codziennnie syn ma już 7 tyg.!!!smile kapiel w oilatum nie wymaga
      dodatkowego natłuszczania oliwką, oliwimy tylko głowe, temp. 40-41 st. bo
      poniżej to za zimno, a w takiej to mu jest blogo i przy ubieraniu juz odlatuje
      do kariny snow. jak ma dużo krostek to w nadmanganianie podasu go myje ale
      wtedy nie uzywam mydła tylko pupe najpierw pod kranem i mydelkiem. mamly ma
      ladna skorke. a w zalecanych 37 ja sama bym sie nie wykapałasmile
    • annairam Re: Jeszcze raz o kąpaniu! 27.01.06, 08:09
      Nasza córka nie znosiła kąpieli do 3 miesiąca życia. Kąpaliśmy ją więc co 2
      dień. Pediatra stwierdził, że najważniejsze, żeby nie miała odparzeń na pupie,
      pod paszkami, na szyji, w zgieciach kolan. Kazał tam sprawdzać i przemywać
      codziennie. powiedział też, że nic jej się nie stanie jeśli nawet 3 dni się nie
      wykapie w wannie. Używamy emulsji oilatum. Jest super bo nie trzeba dodatkowo
      dziecka nigdzie smarować. U nas żadnych odparzeń nie było. Dodatkowo raz
      dziennie alantan plus na pupe. Temperature wody sprawdzamy dłonią.
      • ywwy Re: Kąpiel 27.01.06, 08:27
        Ada uwielbia kapiel, ale zaraz po narodzinach nie znosiła jej. Kąpiemy ją
        prawie codziennie, woda " na łokieć ". Kąpiel odbywa się w pokoju ( warto mieć
        mniejszą, poręczniejszą wanienkę ). Niemowlak jest owijany w pieluszkę z tetry
        i tak do wody ( leży na pieluszce w wodzie ). Wodę neutralizujemy sodą i
        dodajemy oliwkę ( bambino) potem juz nie oliwkuję. Żadnych płynów, mydełek (
        może później ).Mała ma ładną cerkę i ślicznie pachnie potem oliwką, eh!
        Moim zdaniem , na początku, do kapieli potrzebne są dwie osoby, acha, Adusia
        nie lubiła ... przeciągów, musielismy ją przed i po szczelnie okrywać
        pieluszkami, z dnia na dzień coraz lepiej, teraz juz podskakuje na samo
        rozbieranie smile
        • mama_kotula Re: Kąpiel 27.01.06, 09:16
          ywwy napisała:

> Wodę neutralizujemy sodą

Mogę z czystej ciekawości spytać, po co? Pierwszy raz się z tym spotykam.
    • kicia031 Re: Jeszcze raz o kąpaniu! 27.01.06, 09:11
      Oczywiscie kapiemy codziennie. Maluch kupka, poci sie, nie wyobrazam sobie nie
      umyc go. Groszkowiec zreszta od początku uwielbie kapiele i szaleje w nich jak
      wariat. Woda dosc ciepla, przestaliśmy korzystac z termometru już dawno,
      sprawdzamy lokciem, żeby nie parzyla. Co do srodkow pielęgnacyjnych to od
      urodzenia myjemy go plynem Johnsona do ciala i włosów (od początku miał wloski
      bardzo sliczne). Pierwszy miesiąc po kapieli smarowaliśmy parafina. W dzien na
      pupe usywamy puderku a po kapieli zawsze na noc Linomag. Buzie smarujemy
      Cutibaza najczesciej albo jakas inna baza.
      Aha, i odkad skończył 4 miesiace kapie się w dużej wannie z tata lub mama i
      uwielbia to.
    • gaba36 Re: Jeszcze raz o kąpaniu! 27.01.06, 09:28
      Witam!
      Od początku kąpiemy Małą codziennie. Zarówno dlatego, że czuliśmy taką potrzebę
      jak i dlatego, że Mała od urodzienia uwielbia to i mogłaby godzinami pławić się
      w wodzie. Przez pierwsze tygodnie kąpaliśmy ją tylko w płynie do kąpieli
      Penatena, potem dołączyliśmy mydełko w płynie. Dzięki płynowi nie muszę
      córeczki w ogóle oliwkować czy smarować kremem.
      Pozdrawiam.
      • guruburu Re: Jeszcze raz o kąpaniu! 27.01.06, 09:59
        ja córki nie kąpię czodziennie ( ma teraz 4 miesiące) ale co trzeci dzień. Nie
        widzę potrzeby, zeby ją kąpać częściej, może w lecie, jak juz bedzie
        raczkować/chodzic. Ja mam silny azs, więc mała jest w 'grupie wysokiego ryzyka'
        i nie chcę jej dodatkowo przesuszać skóry. Z resztą tak radziła mi też moja
        pediatra. temperatura ok 37 i kąpiel krótka, wszystko dlatego, ze skóra
        delikatna no i ten azs cholerny wiszący w powietrzu. Ja używam do kąpieli
        krochmalu z maki ziemniaczanej (żeby już nie mnożyć kosmetyków) a potem smaruję
        kremem lipikar, którym też smaruję w dni bez kąpieli, raz dziennie. I tyle.
        Codziennie rano myję pupę pod kranem, po całej nocy i mała się wietrzy tak 30
        minut do godziny, zależy ile czasu spedzimy w łazience. Myję twarz też rano,
        codziennie i dłonie. A jak uleje to tylko przecieram pysk pieluchą, po szyi jej
        nie spływa, więc nie ma problemu.
    • b.bujak Re: Jeszcze raz o kąpaniu! 27.01.06, 10:47
      ze względów higienicznych nie jest konieczne kąpanie dziecka co dzień, ale
      chodzi też o ustalenie rytuału, żeby dziecko od poczatku kojarzyło, że po
      kąpieli do łóżeczka i trzeba spać, dlatego ja kąpię od początku mojego syna co
      wieczór; woda na poczatku termometrem 37 st C, później już na wyczucie; na
      poczatku uzywalismy Oilatum emulsji co drugi dzień na przemian z plynem do
      kapieli Nivea z oliwka ( w białej buteleczce ); teraz uzywamy plynu do kapieli
      Nivea takiego w butelce z pompką, bo pompka jest moim zdaniem najwygodniejsza
      • ywwy Re: SODA 27.01.06, 15:36

• ywwy Re: SODA 27.01.06, 15:39
          ups, pomyłka ...
          troche sody wsypujemy ( tak mówiła położna) żeby było odpowiednie pH...Szczerze
          mówiąc, to tak wnikliwie sie w to nie zagłębiałam, robię , co mi karzą wink
          najwazniejsze, ze z małą wszystko ok !
          Ja juz bym jej dawno ( sody) nie dodawała, ale tatuś Ady tego przestrzega, ma
          swój rytuał...więc mała cały czas kąpie się w sodzie .
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka