Dodaj do ulubionych

od kiedy rajstopki??????

27.01.06, 22:10
hej
standardowy ubior w domu mojego malego (6 miesiecy)to body z dlugim rekawem i
pajac.
tak sie zastanawiam (bo chcialam kupic pajace na roczek)czy pajacw
pozniejszym wieku nie sa juz niepraktyczne. przeciesz jak dziecko zacznie
raczkowac to w pajacu mu niewygodnie. moze wtedy trzeba kupowac rajstopki???
no wlasnie, od kiedy rajstopki
pozdrawiam
buzka
Obserwuj wątek
    • poziomkaaa Re: od kiedy rajstopki?????? 27.01.06, 22:12
      Ja mam rajstopki firmy Wola w rozm. 62-74. Są super rosną razem z dzieckiem,
      nigdzie nie uciskają, dobrze się je wkłada.
      • fiola1 Re: od kiedy rajstopki?????? 27.01.06, 22:14
        ja juz zakladalam moim dzieciom jak mialy 2-3 miesiace
      • asia06 Re: od kiedy rajstopki?????? 28.01.06, 00:51
        Potwierdzam, rajstopki firmy Wola są bardzo dobre. Jestem z nich bardzo
        zadowolona. Mała ma 8 miesięcy i pajace używam tylko do spania. Zresztą
        wcześniej też w nich tylko spała. Teraz body plus rajstopki lub body plus
        spodenki lub body plus spodenki, ktore przykrywaja brzuszek, zeby troche
        cieplej od podłogi było smile
    • tulippan Re: od kiedy rajstopki?????? 27.01.06, 22:16
      baaardzo smieszny wątek
    • mama_kotula Re: od kiedy rajstopki?????? 27.01.06, 22:19
      Moje nosiły od 2, 3 miesiąca zestaw body + rajstopy, w pajacach się plątały smile
      Co do rozmiarówki rajstop - rozmiar 56-62 Anka nosiła do 11 miesiąca smile
    • malex Re: od kiedy rajstopki?????? 27.01.06, 22:19
      moj ma 4,5 i nosi takie rajtuzy juz od 2 tygodni. bardzo mu pasuje ta zmiana a
      i mi sie podoba - jakos tak bardziej dzieciaczkowato wyglada smile
    • ula233 Re: od kiedy rajstopki?????? 27.01.06, 22:29
      skoro produkują w małych rozmiarach to chyba znaczy,że można
    • wegatka Re: od kiedy rajstopki?????? 27.01.06, 22:34
      Od wtedy, od kiedy matka dziecka (lub nawet ojciec) uzna, że jest to wskazane smile
      • ziutka201 Re: od kiedy rajstopki?????? 27.01.06, 23:27
        Hej, a ja doskonale rozumiem twoje wątpliwości, bo sama myślałam, że rajstopki
        to dla takich ciut większych dzieci. A takie maluchy to głównie śpiochy i
        pajace noszą. Aż dostałam od koleżanki parę ubranek i tam były takie malutkie
        rajstopki - przymierzyłam, posowały, nie uwierały, nie krępowały ruchów, super
        i od tego czasu moja córeczka w dzień "chodzi" głównie w rajstopkach,
        dokładniej body a na to jakaś bluzeczka i rajstopki. A pojace zakładam jej na
        noc do spania. Emilka ma teraz 5,5 miesiąca i myślę, że w rajstopkach zaczęła
        chodzić ok. miesiąc temu.
    • mika_p Re: od kiedy rajstopki?????? 27.01.06, 23:20
      Dla pełzaczy najlepsze sa ciepłe spiochy - rajstopy koncza sie w talii a
      pełzacze szoruja po podłodze całym brzuchem i klatą. A nie kazdy pełzacz
      raczkuje, mój od razu wstaje. Mogłyby ewentualnie byc ogrodniczki jakies
      miekkie, ale nie teraz, za zimno na bieganie boso, a skarpetki od razu sa
      zdejmowane.
      Pajac u starszych dzieci to akt masochizmu amtki, kupiłam takie coś niedawno,
      bo sliczne w kotki było, i cholera nier cierpie tego na babe zakladac, a ona
      musi przy tym lezec. Śpiochy sie łatwiej zakladaja i nie na leżaco.
      • mama_kotula Re: od kiedy rajstopki?????? 27.01.06, 23:29
        Można pełzaczowi cieplejsze body założyć i bluzę nań smile
        Zresztą, co kto lubi, moje we wszelkich śpiochach i pajacach się gmatwały.
        Pajac u starszych dzieci to nie tylko akt masochizmu matki, ale i gehenna dla
        dziecka, bardzo łatwo się w tym zaplątać, jak luźne, a znowu jak dopasowane,
        ruchy krępuje.
        Zdecydowanie rajstopy smile
        • mika_p Re: od kiedy rajstopki?????? 28.01.06, 00:17
          No własnie to mnie zniechęca do kombinacji z rajstopami, zwłaszcza na myśl o
          wyjściu na dwór zimą. Ja zakładam dziecku body, spioszki, skarpetki, kaftan czy
          bluzkę, ciepłe śpiochy i kombinezon, na tułowiu są 4 warstwy spodniej odziezy i
          mrozy niestraszne. W kombinacji rajstopkowo-bluzowo-spodniowej najwięcej wartsw
          jest na pupie, w talii jest zgrubienie połączeniowe i w ogóle jakoś nie tak
          jest, trzeba wkasywac. Przy Juniorze stosowałam wersję posrednią, spioszki,
          bbluza i spodnie pod kombinezon i to wlasnie srodek człowieka mnie wkurzał, i
          jeszcze zsuwające sie spod spodni skarpetki.
          Ciepłe spiochy w ciemnym kolorze, gdyby miały jeszcze abs, byłyby ubraniem
          doskonałym w dziedzinie odziewania starszych niemowląt w porze chłodów.
          Niestety, ciemne i ciepłe w wiekszym rozmiarze stanowią senne marzenie, 2 razy
          udało mi się w tym sezonie kupić (wszedzie same kurka pastele, a jak tu puscic
          dziecko w pastelach na dywan? chyba ze ktoś ma jasny, czysty i panią do prania
          dywanów), a z absem nigdy nie widziałam.

Rajstopki, ewentualnie, wyobrazam sobie przy ogrzewaniu podłogowym. Żeby nie
          było że jestem ortodoks i nie da sie ze mną pójśc na kompromis.
          • asia06 Re: od kiedy rajstopki?????? 28.01.06, 00:54
            Hmmm... Ja pod kombinezon ubieram na nóżki tylko rajstopki. Na stópki trochę
            więcej.
          • mama_kotula Re: od kiedy rajstopki?????? 28.01.06, 00:57
            Hehe, u mnie w domu 17 stopni i dzieci w rajstopkach po terakocie biegają,
            programowo nie cierpiąc kapci.
            Przepraszam, starszy biega w kalesonach, bo "rajtuzy są niemenskie".
            Co do ciemnych ubrań dla niemowląt, ogólnie jest ciężko dostać. Albo ja mam
            pecha smile jak chciałam kupić Młodej ogrodniczki (ona wprawdzie nie niemowlę, ale
            ma rozmiar 74) to były tylko piękne pastelowe. Na jakieś pół godziny smyrania
            się po podłodze. To samo tyczy się rajstop z ABS-em, widziałam białe i ecru. Po
            diabła coś takiego produkować?
    • mikaa25 Re: od kiedy rajstopki?????? 27.01.06, 23:23
      hahaha od zarazsmile
    • figrut Re: od kiedy rajstopki?????? 28.01.06, 00:15
      Dla moich dostalam w spadku takie malutkie juz od 3 miesiaca. Wygodniejsze od
      spiochow. W spiochach i pajacykach stopy grzezly zawsze na wysokosci kolan. Do
      pelzania i raczkowania jak najbardziej rajstopki, na kolana zawsze zakladalam
      mlodym wieksze skarpetki antyposlizgowe z ucietymi palcami [sliskie panele].
      Dzieki temu kolana nie byly tez odduszone. Pajacyki i spiochy na tym etapie sa
      niewygodne - uwieraja szwy i skarpetki na stopy z nich spadaja.
    • driadea Re: od kiedy rajstopki?????? 28.01.06, 00:47
      Mojej córce zakładam rajstopki do sukienek a że sukienek nie ubierałam jej
      zanim ta nie zaczęła chodzić, czyli do roku, mniej więcej do tegoż czasu nie
      miała na sobie rajstop.
      Samych rajstop, bez sukienki/spódniczki nie zakładam jej wcale, wolę spodenki.
      Jeśli jednak chcesz tak dziecko ubierać - możesz nawet od samego urodzenia
      (tylko uwaga na pępek).
      Pozdrawiam, AGa
      • d.dol Re: od kiedy rajstopki?????? 28.01.06, 12:50
        hmmm moja córcia jutro skonczy 6 tyg a od 4 tygodnia zakladam jej rajstopki.Na
        poczatku mialam obawy jak zaloze cos takiego na takie małe wątłe,przykurczonesmile
        nóżki,ale nie ma obawy.Jak dla mnie wygodniejsze sa od spiochow czy pajaców,bo
        moja córcia tak "wierzga" nogami,ze potrafi włożyć nogi do jednej nogawki.W
        rajstopkach nie ma tego problemu.No i oczywiscie żadne inne tylko rajstopki Wola
        pozdrawiam
    • gum112 Re: od kiedy rajstopki?????? 28.01.06, 12:57
      Masz rację...jak dziecko zaczyna raczkować to wtedy jest odpowiednia pora na
      rajstopy. są najwygodniejdze wtedy...
    • sabko Re: od kiedy rajstopki?????? 28.01.06, 14:44
      Oliwka nosiła rajstopki ( firmy WOLA) od 3 miesiąca. Typowych śpiochów nie
      nosila praktycznie nigdy bo jej się nóźki w nich plątały. Więc ubierałam ją albo
      w pajacyki bez stópek i skarpetki albo w body i spodenki. Urodziła się w marcu
      więc szybko zrobiło się ciepło i czasem nawet samo body wystarczało smile)Teraz po
      domku raczkuje w samych rajstopkach i body ( mała jest raczej zimnolubna)a na
      spacerek na domowy strój zakładam spodnie, drugie skarpetki sweter i kombinezon.
      • joasia33 Re: od kiedy rajstopki?????? 28.01.06, 15:14
        A moja Julia nosi rajstopki odkąd tylko zrobiła sie zimna jesień. Raczkować
        zaczęła w wieku 6 miesięcy zaraz po zdjęciu rozwórki i wtedy jeszcze zapylała w
        jakichś spodenkach dresikowatych. Odkąd jest zima, nosi body, rajstopki i
        polarkowe ogrodniczki. Miała jedne sztruksy normalne, ale zrobiła się dziura na
        kolanie, bo mamy szorstką wykładzinę, a ona biega niczym tornado. Mamo_Kotulu,
        są przecież ciemniejsze ogrodniczki też. Julia akurat z wyjątkiem rajstop
        garderobę ma wskutek biznesu całą z Bellvitu i ja sobie bardzo chwalę. Jasne, ma
        też pastelowe ogrodniczki, czyli błękitne lub beżowe, a nawet jedne różowe jak
        cukierek, ale są też takie w kolorze fuksji. W dodatku nie do zdarcia i bardzo
        pierne. Ponieważ Bellvit numerację śpiochów i pajaców kończy chyba na 74, to
        moje dziecię śpi w piżamce i super w niej wygląda, hihi. I jakos wcale nie
        tęsknimy za śpiochami oraz pajacami. Bo Julia to duży bobaswink (całe 74/80,
        hehe)A kombinezon ma tak ciepły, że nic dodatkowego nie ma potrzeby pod niego
        zakładać. Nawet skarpetek na rajstopki. Skarpetki ostatnio nosiła latem w
        chłodniejsze dniwink.
      • donerkasia Re: od kiedy rajstopki?????? 28.01.06, 15:21
        moja strasznie ruchliwa bestyja (ma 2 miesiące) nosi rajstopki od jakiegoś
        czasu. rozmiar 50-56 i 56-62. w śpiochach i pajacach strasznie się plątała.
        zresztą nie znoszę tego ustrojstwa! w rajstopkach jest suuuper. do tego koszulka
        i body z długim rękawem i już! czasem na to zakładam spodenki jak w domu chłodno
        było w te mrozy...
    • gacusia1 Re: od kiedy rajstopki?????? 01.02.06, 21:56
      Jedna z mamusiek juz o to pytala na forum.Rajstopki to swietna sprawa,zwlaszcza
      te z frotki.Moj synek ma 3miesiace ale w rajstopkach "zasuwa" od drugiego
      tygodnia zycia.Polecam!!!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka