oskarek05 07.02.06, 09:33 Karmię piersią, ale chciałampodać mojemu 8 tyg. synkowi herbatkę rumiankową zachwalaną na forum.A tu klapa, nie umie pić z butelki, dusi się, krztusi i płacze.Dodam że smoczek też wypluwa.Czy któraś też tak ma? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
joanna9920 Re: moje dziecko nie umie pić z butelki 07.02.06, 09:42 ja tak mialam.z butelki nayczył się pić dopiero jak odstawiłam od piersi w wieku 20 m Odpowiedz Link Zgłoś
semida Re: moje dziecko nie umie pić z butelki 07.02.06, 10:08 Moja coreczka ma 10 tyg,tez karmie ja piersia i chcialam dawac herbatke.Niestety podobnie jak u Ciebie mala krztusi sie i wypluwa smoczek.Widocznie nasze dzieciaczki wola cycusia Odpowiedz Link Zgłoś
aleks32 Re: moje dziecko nie umie pić z butelki 07.02.06, 10:12 U nas jest podobny problem. Chcę, żeby mąż podawał dwumiesięcznemu synkowi butelką odciągnięte mleko gdy mnie nie ma w domu (zakupy). Smoczków silikonowych Avent i Nuk nie toleruje, ostatnio zaczęliśmy próby z lateksowym Nuka. Synek przyjmuje butelkę z tym smoczkiem, ale tylko wtedy gdy dopiero się budzi, oczka ma jeszcze zamknięte i za bardzo do niego nie dociera, że to butelka. Gdy "odzyska" świadomość zanim podamy butelkę, nie ma mowy, żeby wypił jej zawartość - jest krzyk i pełne wyrzutu spojrzenie: "co Ty ode mnie chcesz?". Ja zarzuciłam próby podawania butelki, ode mnie jej nie przyjmuje, cały czas kręci główką i szuka piersi, udaje się to tylko mojemu mężowi. Herbatki butelką nie udaje nam się wcisnąć, więc podaję łyżeczką. Działa znakomicie. Mleko też próbowałam podawać łyżeczką, ale tu mój synek łyżeczkę stanowczo oprotestował. Odpowiedz Link Zgłoś
michalina7 Re: moje dziecko nie umie pić z butelki 07.02.06, 11:04 Moje dziecko też odmawiało butelki. Miałam z tym problem gdy musiałam wrócić do pracy. Babcie podczas mojej nieobecnosci karmiły Małego łyżeczką (mial 5 miesiecy). Mały szybciej nauczył się pic z niekapków niz z butelki. Mojego ściągniętego mleka nie ruszy ani z butelki ani z łyżeczki. Odpowiedz Link Zgłoś
jakw Re: moje dziecko nie umie pić z butelki 07.02.06, 11:14 Moje też nie umie, nie umiała i żyje do tej pory. Nie musisz też sugerować się tym, że inne mamy dają rumianek - nie jest obowiązkowy. Butelka też nie jest. Możesz spróbować dawać łyżeczką. PS A na co jest herbatka rumiankowa? Bo ja ostatnio rumianek piłam jak mnie gardło bolało Odpowiedz Link Zgłoś
lipin_y Re: moje dziecko nie umie pić z butelki 07.02.06, 12:50 A mnie się (nie zapeszając)udało przyzwyczaić 3 miesięcznego synka do butelki ze sciągniętym mlekiem. Wymagało to codziennego próbowania, smoczek lateksowy NUK z dziurkami poprawionymi gruba igłą (pewnie smoczek 2 dałby podobny efekt). Fakt że cały smoczek wpycha sobie do dzioba, ale pije. Z herbatką jeszcze nie próbowałam. Odpowiedz Link Zgłoś
oskarek05 Re: moje dziecko nie umie pić z butelki 07.02.06, 14:14 Odp: Rumianek działa na dzieciaczka kojąco, uspokajająco i dobrze wpływa też na trawienie.Tak przynajmniej pisze na herbatce Bobovity. Odpowiedz Link Zgłoś
olamortel Re: moje dziecko nie umie pić z butelki 07.02.06, 15:38 a ja nie mam problemów z butelką.moja córcia ma 2 miesiące i pije z butli tylko uszy się trzesą. nie wiem dlaczego tak jest, ale jak mała miała 2tyg przechodziłam zapalenie piersi. Jedną karmiłam normalnie a z drugiej odciagałam i karmiłam butelką.Potem byłam zmuszona dokarmiać dziecko bo z piersi się nienajadało.wiec może dlatego moja córcia jest cycusiowo-butelkowa.Ale to dobrze na przyszłość jak wrócę do pracy no i teraz tez nie mam problemow zeby wyjsc i zostawic dziecko. Odpowiedz Link Zgłoś
kina2006 Re: moje dziecko nie umie pić z butelki 07.02.06, 15:43 A może dziurka w smoczku jest za duża i herbatka za szybko leci? Próbowałaś smoczka Habermana? U nas świetnie działa. Odpowiedz Link Zgłoś
mlodaaga Re: moje dziecko nie umie pić z butelki 07.02.06, 22:35 mam ten sam problem.moj synek ma 2 miesiące,chcę go zacząć uczyć pić z butelki,odciągam mleko,żeby poczuł,że to,to samo.mleka sztucznego nawet nie przełknie...herbaty koperkowej też.chcę niedługo przejść na butelkę,a to nie takie proste.z Aventa nie ruszy,płacze,krzyczy,kupiłam Nuka,ze zwykłym smoczkiem,bo jest przynajmniej miekki jak pierś.walczę z synkiem,żeby go przekonać,przytulam do piersi,żeby poczuł taką bliskość jak podczas karmienia piersią,kołyszę,jak wrzeszczy to go podnoszę do pionu i czekam aż się uspokoi. dzisiaj wypił,udało się,zobaczymy jutro... na razie chcę mu dawać z butelki tylko wieczorem,przed snem. muszę go nauczyć! powodzenia,ja też pytałam na forum co robić,tak jak ty. Aga Odpowiedz Link Zgłoś
kkm13 Re: moje dziecko nie umie pić z butelki 07.02.06, 23:48 Ja mam podobny problem. Za dwa tygodnie wracam do pracy a mój prawie 5 miesieczny synek nie chce pić smoczkiem. Od dwóch miesięcy odciągam pokarm i daję mu butelką,a on językiem wypycha smoczek. Dodam, że nie akceptuje też smoczka do uspakajania. chyba wszyskie dostępne na rynku mam smoczki w domu, ale jemu żaden nie odpowiada. Kupiłam ustnik do butelki. Jak ja mu podaję to wypije 20-30 ml. Ale raz podczas mojej nieobecności w domu wypił 100ml. Nie wiemc zy nie jest za mały na ten ustnik,trochę mlekamu sie wylewa z buzi,ale co innego mogę zrobić? Z łyżeczki jeszcze więcej mu się wylewa Odpowiedz Link Zgłoś
w1paula Re: moje dziecko nie umie pić z butelki 08.02.06, 16:15 U mnie też tak było. Podawaj łyżezką. Ja później przeszłam od razu na kubek niekapek (od 4 m-ca) i idzie super. Butelka jest niezdrowa. Odpowiedz Link Zgłoś