Dodaj do ulubionych

Mamusie, ale szczerze proszę

11.02.06, 20:32
Czy naprawdę są dzieci, które w okolicy 6-go miesiąca przesypiają całą
noc???!!
Mam na myśli szczególnie te wyłacznie cycowe, bo te karmione mlekiem
modyfikowanym to wiem, że potrafią spać jak po tabletkach nasennych.
Pytam, bo nie znam osobiście takiego przypadku w moim otoczeniu, a wirtualne
a i owszem. Więc co? Fantazje dobrze sobie życzących Mamuś?

Pytam z nadzieją, bo padam na pysk. Lena ssie całe noce...
A ta Tracy to mnie do szału doprowadza z tą swoją teorią, że dzieci powyżej
6kg nie potrzebują już nocnych karmień.

Szkoda, ze Lena jeszcze nie czyta, bo jak nic to lektura dla niej.
Obserwuj wątek
    • kalipitka Re: Mamusie, ale szczerze proszę 11.02.06, 20:35
      mam ten sam problem.mozemy sobie zyczyc tylko wytrwałości
    • alpepe Re: Mamusie, ale szczerze proszę 11.02.06, 20:36
      moja tak przesypiała chyba od 11 do 6, ale wcześniej tak do 6 mies. było jeszcze
      karmienie o 2 w nocy.
      Moja kuzynka wstawała i poiła synka jeszcze do 3 r. ż. Mały budził się chyba o 3
      w nocy i wypijał butelkę wody niesłodzonej. Szło oszaleć.
    • bonkreta Re: Mamusie, ale szczerze proszę 11.02.06, 20:36
      No to sobie razem poczekamy na zgłoszenia tych ewenementów smile

Natalia & Emiś (prawie 5 miesięcy, ostatnio jem w nocy 5 razy...)
    • kika53 Re: Mamusie, ale szczerze proszę 11.02.06, 20:39
      moja corka spi cala noc od urodzeniawink)))))budzi sie okolo 8-mej,karmie piersia
      • malta20 Re: Mamusie, ale szczerze proszę 11.02.06, 20:41
        To ja z przykrością się dołączam do tych niewyspanych mamusiek. Daniel ma już
        prawie pół roku i budzi się co 3 godz. Dosłownie 2 razy udało mu się przespać w
        nocy 5 godz. i raz 6. Również życzę wytrwałości.
    • driadea Re: Mamusie, ale szczerze proszę 11.02.06, 20:39
      Ha, moja córka przesypia noce od urodzenia. Pierwsza noc życia to 6 godzin
      nieprzerwanego dnu (po czym ją obudziłam, bo się bałam), około 4 m-ca spała bez
      najmniejszej przerwy 15 godzin! Oczywiście wyłącznie na piersi.
      Ale nie ma to tamto - coś za coś - od 3 m-ca nie śpi wcale w dzień. I z wiekiem
      jej nie przeszło, ma prawie 2,5 roku.
      Pozdrawiam.
      • ajka1 Re: Mamusie, ale szczerze proszę 11.02.06, 20:42
        noo są takie dzieci! I to bez znaczenia czy karmione piersią czy
        sztucznie nie wiem skąd masz takie informcje?
      • sfinksx Re: Mamusie, ale szczerze proszę 11.02.06, 20:45
        to ja cie pociesze tym ze moja mała jest karmiona mlekiem modyfikowanym i około
        3 w nocy zawsze sie przebudza (usypia ok 20 ;30) przeważnie smoczkiem zaspakaj
        potrzebe ssania ale o 5 nad ranem mus nie mus butle musi dostać ....a wszyscy
        mi mówili zobaczysz zaczniesz na noc podawać kaszki bedzie spała a ona jak na
        złośc nie chce ...cóż narazie od 7 mięsięcy przspałam może 5 nocy ...cóż taki
        urok macierzyństwa licze że za pare miesięcy w końcu ja się wyśpie smile)
        pozdrawaim cie cieplutko i moge dodać na pocieszenie że kiedyś to sie w końcu
        skonczy hehe
    • bluebebe Re: Mamusie, ale szczerze proszę 11.02.06, 20:40
      moja przesypiała nawet 9 godzin po piersiowym mleku jak skończyła 2 miesiące.
      Ale jak skończyła 3 miesiące to...przestała przesypiać. Miesiąc miałam jak w
      bajce.
    • gaba36 Re: Mamusie, ale szczerze proszę 11.02.06, 20:45
      Chyba sąsmile Moja córeczka miała takie noce, budziła mnie wtedy tylko z raz-dwa
      jak potrzebowała smoka. Było to od końca trzeciego miesiąca. Spała od 22-23 do
      7 rano, potem cyc przez sen i spała do 9. Teraz ma prawie 8 i od 2 tygodni
      ząbkowanie a mi przypomninają się pierwsze 3 miesiące kiedy jadła co 1,5-2
      godziny. Teraz znów nie tylko mnie budzi co pół godziny, ale też i je ze 2
      razy. Trzeba pamiętać, że dla dzieci cycowych a i Twoje i moje dziecko takimi
      są, ssanie to nie tylko papu, ale i picie i przede wszystkim uspakajanie. Może
      spróbuj przed snem dobrze dziecko napoić? Jak nie podziała, to trzeba się
      pogodzić ze swoim losem i uważać, żeby i w sensie dosłownym nie paść. W każdym
      razie teoria, iż dzieci powyżej 6 kilo nie potrzebują nocnych karmień jest
      poronioną. Łączę się z tobą w bólu i nadzieji, że kiedyś będzie lepiej!!!
    • aga55jaga Re: Mamusie, ale szczerze proszę 11.02.06, 20:50
      no moje baby przespały pierwszą całą noc w wieku: starsza 13 miesięcy. młodsza -
      16 miesięcy - obie cycowe.Sądzę jednak że to ciąganie piersi w nocy - było
      związane w póżniejszym okresie ich życia bardziej z przyzwyczajeniem niż by
      miały faktycznie taką potrzebę zaspokojenia głodu.
    • mika_p Re: Mamusie, ale szczerze proszę 11.02.06, 21:06
      Junior PRZESTAŁ przesypiać noce jak miał około 5 miesięcy, pod koniec karmienia
      (w wieku 10 m-cy) budził sie co pół godziny) - ale jak był malutki, spał i po
      10 h.
      Mała nie spała nigdy dłużej niż 5 h, ale tez około półrocza zaczeła budzic sie
      czesciej.
      • mooh Re: Mamusie, ale szczerze proszę 11.02.06, 21:12
        Zosia śpi nieprzerwanie od północy do koło 7 rano. Czasem budzi się o 6, czasem
        o 8, więc przyjmijmy 7. Ale już drugą noc z rzędu pomija karmienie o północy i
        budzi głodna jak wilk o 3 nad ranem. Nie wiem więc, czy należy ją zaliczyć do
        tych przesypiających noce, czy nie.
    • gaga18 Re: Mamusie, ale szczerze proszę 11.02.06, 21:24
      mój Szymoń ma 9 miesięcy i potrafi spać przy cycuniu całą noc...a w dodatku
      jest nocnym markiem i zasypia nie wcześniej niz przed 23...to dla
      pocieszenia...bo ja też czasem padam na pysk...ale jak mały budzi sie o 2 w
      nocy z uśmiechem od ucha do ucha....to można sie zsikać ze śmiechu.czasem jak
      już naprawde nie daje rady to śpie z małym w dzień zawsze to godzinka do
      przodu. na cycuniu niestety tak jest , ale nie zamieniła bym już tego na nic i
      za rzadne skarby.pozdrawiam.
    • marzec7 Re: Mamusie, ale szczerze proszę 11.02.06, 21:42
      Moje dzieci przesypiały noc począwszy od ukończenia 9 miesięcy (synek) i 6
      miesięcy (córeczka). Od tego wieku, gdyż właśnie wtedy nauczyłam je przesypiać
      noce metodą opisaną w książce "Uśnij wreszci". W tej książce jest też napisane,
      że dzieci powyżej 6 miesiąca nie potrzebują karmienia w nocy, a budzenie się
      jest efektem braku nawyku prawidłowego zasypiania po wybudzeniu się w nocy. U
      mnie i u paru znajomych mi osób się to potwierdziło.

Zadaj swoje pytanie również na Kwietniówkach 2005. Wiem, że tam kilkoro dzieci
      zostało nauczonych przsypiania nocy w podobnym wieku.
      • annka12 Re: Mamusie, ale szczerze proszę 11.02.06, 21:55
        A moja spala czasami w nocy po 6-8 godzin a od 6 mca to juz nie Teraz 11 mc i
        kamimy sie co 3 godziny Ja sie chyba przyzwyczailam juz do tegosmile
        • efka42 Re: Mamusie, ale szczerze proszę 11.02.06, 22:10
          Czesc smoczku!
          Moja Maja tez przy cycuchu cale noce gdzies tak od dwoch tygodni.Wczesniej
          potrafila spac 5,6 godzin.budzila sie w nocy raz lub dwa.W dzien dziecko do rany
          przyloz- spokojna, rozesmiana, po prostu urocza.A w nocy budzi sie teaz z 5-6
          razy, daje cycuszka, przytula sie , chwilke pociumcia i zasypia.Mysle, ze nie
          jest glodna, tylko zaspokaja inne potrzeby.I boje sie,ze z kazda kolejna noca
          utrwalam w niej nawyk zasypiania przy piersi.Slyszalam o ksiazce"usnij
          wreszcie"-podobno metoda skuteczna-moze sprobuje?ale narazie daje tego cycuszka,
          chociaz jak zbliza sie noc to trace dobry humor.
          A moj syn karmiony sztucznie do drugiego roku zycia nie przespal calej nocy- na
          dodatek on jak sie budzil to wrzeszczal a Maja sie usmiecha, wiec i tak teraz
          mam lepiej.Pozdrawiam-mama Mai
    • nieszkasob Re: Mamusie, ale szczerze proszę 11.02.06, 22:12
      Kacper zaraz skonczy 13 m-cy i nie ma szans na to zeby przespal cala noc -mimo,
      ze jest karmiony mlekiem modyfikowanym a przed snem naprawde sporo wcina -
      widac taka jego uroda. i tak jest juz lepiej bo wczesniej potrafil jesc 2-3
      razy - tera je raz ok. 2.00 + standardowe 2 pobutki jak mu sue cos przysni albo
      przypomni sabie o smoczku.....
      • quami Re: Mamusie, ale szczerze proszę 11.02.06, 22:14
        Kochanie to chyba jest bardzo indywidualna sprawa moja mała ma 3 miesiące kładę
        ją o 20-21 budzi się o 8 rano!!! Na śpiocha ją karmię o 6 rano.
        • bioo Re: Mamusie, ale szczerze proszę 11.02.06, 22:33
          hmmmm
          małgosia ma ponad 19 mcy i ... nadal je w nocy smile a waży 12,5 kg
          nie wiem, co to przespana nac od tych wielu miesięcy, mam nadzieję, ze jak na
          wiosne/lato bede odstawiac to i noce przespane sie zaczną
        • akjs Re: Mamusie, ale szczerze proszę 11.02.06, 22:47
          moja corcia jak miala 3 to tez przesypiala 10-12 godzin,
          ale jak skonczyla pol roku to jej przeszlo
          teraz ma 7,5 miesiaca i maksymalny odstep miedzy karmieniami 6 godzin
    • smellson Re: Mamusie, ale szczerze proszę 11.02.06, 23:35
      tak, moja Polka też powinna poczytać sobie Zaklinaczkę smile) ech...
    • figrut Re: Mamusie, ale szczerze proszę 12.02.06, 01:27
      Najstarsza - corka na noc byla dokarmiana mieszanka - do jakis 7 miesiecy
      budzila sie na jedzenie 2 razy. Starszy syn "na cycu" wisial prawie cala noc
      gdzies do 8 miesiecy. Najmlodszy od urodzenia do 6 miesiecy przesypial by cale
      noce, gdybym nie musiala go budzic na ratunek dla moich obolalych,
      przepelnionych piersi, a i tak leniwie kilka lykow pociagnal, puszczal i
      zasypial dalej. Po pol roku mu sie odmienilo i budzil sie w nocy, ale nie wiem
      ile razy, bo karmie spiac.
      • niunia64 Re: Mamusie, ale szczerze proszę 12.02.06, 01:46
        moja ma 2,5 miesiaca, jest wylacznie na piersi i przesypia od ponad miesiaca
        cala noc. tzw. od 23 do 6, czasem 7, a raz nawet 7:45 rano. Wszystko zalezy od
        dziecka, a jak sie tylko urodzila to przez pierwsze 3 tygodnie wogole mi nie
        spala w nocy, tzw. po 15 min. i placz...przestawiony mial dzien z noca, ja juz
        wysiadalam, a potem samo jej sie pozmienialo, ale karmie ja czesto odciagnietym
        mlekiem moim oczywiscie, bo wiecej zje niz z piersi, to chyba tez mialo wplyw
        na dlugosc jej snu, bardziej sie zasyca.
    • jakw Re: Mamusie, ale szczerze proszę 12.02.06, 08:10
      Moja starsza tak miała - zaczęła przesypiać w wieku 2 m-cy. Ale potem i tak jej
      przeszło.
      • guruburu Re: Mamusie, ale szczerze proszę 12.02.06, 08:43
        Karmienie piersią toż to średniowiecze!!!
        A w nocy to już 'w ogóle' wink
        • smoczek5 Re: Mamusie, ale szczerze proszę 12.02.06, 11:19
          widzisz dla jednych kąpiel, czy też mycie co 3 dni (ach ten brak wyczucia
          subtelności językowych), dla innych nocne karmienia
          każdy ma swojego bzika wink

P.S. No i dziwić się, że ciężko Ci później w autobusach wytrzymać
    • amwaw Re: Mamusie, ale szczerze proszę 12.02.06, 10:15
      Moja córka od kiedy ma 2 mś przepypia całą noc- od 19 do 7 rano.
      Wcześniej przez sen ją jeszcze karmiłam( żeby się przypadkiem nie obudziła),
      obecnie już nie.
      Na pewno dużą zasługę ma w tym spanie małej w osobnym pokoju- pierwszy raz
      przespała całą noc w sylwestra, kiedy wyekspediowaliśmy małą do znacznie
      oddalonego pokoju i ustawiliśmy na maksimum nianię elektroniczną( żeby jak tylko
      zacznie marudzić, albo się obudzi ją usłyszeć i pójść do niej). Mała nas nie
      słyszała i spała jak zabitasmile
      Pozdr
    • mama_fasolinki Re: Mamusie, ale szczerze proszę 12.02.06, 10:56
      To moja córcia spała całą noc (od 20 do 7 rano) już w trzecim miesiącu. Teraz
      ją budzę w nocy na karmienie(od 1,5 miesiąca), jak ja nie zaśpię smile. Tak by
      spała do rana i jest na cycu, ma prawie 5 miesięcy. Teraz dostaje już od
      tygodnia dodatkowo warzywa.
      Mamy małego Aniołka
    • pensylwania1 Re: Mamusie, ale szczerze proszę 12.02.06, 12:10
      mam dwoje dzieci, obydwoje dopóki byli karmieni piersią domagali się jedzenia co
      3 3 godz w nocy. Nie jest to może zbyt fajne, ale trzeba przez to przejść.
      Przestawisz malucha na butlę i wtedy wyśpisz się do woli. Ja szczerze mówiąc nie
      bardzo wierzę w sześciomiesięczniaka na piersi przesypiającego całe noce. Nie
      znam żadnego takiego przypadku, teoria teorią, a zdrowy rozsądek - to już
      zupełnie inna sprawa
    • asik1121 Re: Mamusie, ale szczerze proszę 12.02.06, 13:48
      Mój synek dzisiaj kończy 6 m-cy. Jeszcze w zeszłym miesiącu budził się co 2-3h w
      nocy na jedzonko. Czasami były takie nocki że budził się częściej (nie powiem),
      ale "padając na pysk" po kolejnej nocce wpadłam na pomysł aby zamiast piersi
      podawać mu wodę (ciepłą, przegotowaną). Było ciężko dosłownie przez 2 noce.
      Teraz malutki zasypia po kąpieli o 21, dosłownie czasami budzi się w nocy o 2
      zeby się napić wody, jedzonko dopiero ok 6 rano i śpi dalej do 9 smile

pozdrawiam
    • clio1979 Re: Mamusie, ale szczerze proszę 12.02.06, 14:46
      Moja mała spała różnie, ale od kiedy dostaje na noc kaszę to faktycznie śpi
      około 8-10 godzin.
      Nie wiem do końca czy to sprawa kaszy czy tego, że złapała już rytm dnia i
      nocy, jak to określiła nasza pani pediatra.
      Czasem oczywiście się budzi, dostaje pierś i ją uspyiamy.
    • vidy szczerze - spi w nocy 12.02.06, 15:21
      Moja corcia od 3 miesiaca spi w nocy. Jest trudno ja polozyc do lozeczka. Ale
      skoro my jestesmy nocne marki, to nam nie przeszkadza. Spi od 11 w nocy do rana
      7 lub 9. Jak budzi sie to zaczyna bawic sie zabawkami, ktore ma powieszone z
      jednego boku lozeczka, a jak jest glodna to slysze przeciagle - heee. Teraz ma
      6 miesiecy, spi 2- 3 razy w dzien. O 9 wieczorem kapiel, czytanie bajeczki,
      spiewanie piosnek, przytulanie i zabawa, cycus, kolysanki na CD i ze zmeczenia
      lulu.
    • justyna.bia Re: Mamusie, ale szczerze proszę 12.02.06, 16:59
      Ja mam półrocznych bliźniaków. Karmie ich piersią, tylko po kąpieli przed
      spaniem dostają mleko modyfikowane. Igorek przesypia cała noc. Mało tego, on
      śpi do ok. 9.00!!! Niestety jego brat, Bruno, budzi sie pare razy w nocy na
      cyca. Tak więc jest to możliwe.
    • mariejo Re: Mamusie, ale szczerze proszę 12.02.06, 17:23
      Moja corka budzi sie regularnie na karmienie ok 23h 3h i potem o7h, kilka dni
      bylo kiedy przespala cala noc. Karmie piersia wiec mi to nie przeszkadza. Ma 7
      mies 2 tyg i 5 dni, wczoraj dostala pierwszy soczek nie dostaje stalych
      pokarmow.
    • izabela93 Re: Mamusie, ale szczerze proszę 12.02.06, 17:57
      witam!!! są takie dzieci moja julcia od początku swojego życia w nocy budziła
      się raz (tzn ok.2-3) a później ok 6-7, i w miarę upływu czasu przesyppiała
      coraz dłużej (jak jadła o 8 wieczorem potrafiła przespać do 4 a nawet 6 rano. w
      momencie kiedy zaczeła budzic się często w nocy podałam jej na noc butelke z
      mlekiem modyfikowanym, bo był to dla mnie znak że moim wieczornym mlekiem po
      prostu się nie najadała. może i wasze pociechy się nie najadają? powodzenia!!!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka