Dodaj do ulubionych

czy wasze maluchy same zasypiają w ciągu dnia

29.03.06, 15:10

Obserwuj wątek
    • kasiadove Re: czy wasze maluchy same zasypiają w ciągu dnia 29.03.06, 15:13
      Tak smile Zawsze sama zsypia, pobawi się, zmęczy i pada smile)
    • ju_lenka Re: czy wasze maluchy same zasypiają w ciągu dnia 29.03.06, 15:13
      pospieszyłam się.
      a jeśli tak, to jak się tego nauczyły? Jak wy je tego nauczyłyście?
      czytałam "język niemowląt" T.Hogg - same mądre rzeczy o tych objawach senności,
      ziewaniu, tarciu oczek itp. ale co kiedy ja kładę małą a ona w płacz? albo
      przewraca się na brzuszek, podnosi na łapkach i wędruje po łóżeczku? dodam, że
      śpi wyśmienicie... na spacerach. a chciałabym mieć w domu czas coś zrobić.
      posprzątać, zjeść obiad i takie tam.
      • bonkreta Re: czy wasze maluchy same zasypiają w ciągu dnia 29.03.06, 15:23
        Może po prostu wysypia się na tych spacerach i w domu już nie jest senna? Mój
        półroczny Emiś śpi dwa razy w dzień - najpierw długo, 2, nawet 3 godziny, drugi
        raz zwykle 30-40 minut. Zasypia bez problemu, po karmieniu, ale zwykle się
        rozbudza przy przekładaniu do łóżeczka. Daję mu 1-2 zabawki, puszczam karuzelkę
        z muzyczką i zostawiam samego. Bawi się najczęściej ok 15-20 minut, po czym
        zasypia, rzadko zajmuje mu to więcej czasu.
        Nie mogę powiedzieć, jak tego nauczyć, bo u nas samo tak wyszło...

Co do objawów senności - widzę, że Emiś jest senny po wyrazie oczek, staje się
        taki troszkę "wycofany", cichy. Wtedy nie ziewa, nie trze oczek, ssie kciuka.
        Gdy zdarzy się, że w tej fazie go nie położę, staje się marudny, łatwo się
        rozpłakuje, zdarza mu się trezć oczka - wtedy dużo trudniej mu zasnąć, jest
        taki rozkojarzony.

Emiś bardzo trudno zasypia, jeśli ktoś jest z nim, wtedy uśmiecha się, zaczepia
        itd., ani myśli o spaniu. A w końcu jest zmęczony i rozmarudzony. Dlatego
        zostawiamy go samego.
        • oda100 Re: czy wasze maluchy same zasypiają w ciągu dnia 29.03.06, 15:56
          prawie nigdy, do 3 m-ca probowalam odkladac do lozeczka, proestowal i plakal i
          nie udalo mi sie malego nauczyc zasypiania. Za to szybko nauczyl sie zasypiac
          przy piersi, zasypia momentalnie, nie przenosze go do lozeczka, bo lezymy obok
          siebie, ja cos czytam ,ogladam, spie albo jak teraz siedze w internecie.
          Potrafi tez zasnac na spacerze lub w samochodzie, ale musi byc zmeczony.
          Wieczorem usypia sam w swoim lozku. Ma 8 m-cy
          • saba30 Re: czy wasze maluchy same zasypiają w ciągu dnia 08.04.06, 23:50
            Jak można do 3-go miesiąca kazać dziecku zasypiać samemu. Przecież naukowcy
            móiąże do 3 mies to jakby czwarty trymestr - dziecko nierozłączne z matką,
            zasypia przy jej sercu ( jeśli nie przy cycusiu)... sad(
    • jdylag75 Re: czy wasze maluchy same zasypiają w ciągu dnia 29.03.06, 16:18
      Tak, od 4 dni! Kładę go zawsze o mniej więcej tej samej porze, odchylenia 15-30
      minut, jest najedzony i wyprzytulany.Kończy 5 miesiąc.
    • asia06 Re: czy wasze maluchy same zasypiają w ciągu dnia 29.03.06, 16:26
      Zasypiała sama do 5 miesiąca. Teraz (9 miesięcy z hakiem) zasypia na rękach w
      dwie minuty. Zasypianie w łózeczku widać się jej znudziło smile
    • lucado Re: czy wasze maluchy same zasypiają w ciągu dnia 29.03.06, 16:29
      prawie zawsze zasypia sam. kładę go do łóżeczka po drugim ziewnięciu trochę
      pomarudzi, postęka ale po kilku minutach zasypia. bąbel śpi dobrze na
      spacerkach, dlatego też po spacerze małego wystawiam na balkon samą gondolę na
      krzesłach a ja mam czas dla siebie, zrobić obiad itp. spóbuj wystawić go na
      balkon i niech się sam obudzi. mój mały potrafi tak spać nawet 3 godz!.
      • wifeik Re: czy wasze maluchy same zasypiają w ciągu dnia 29.03.06, 16:59
        Mój Synek -skończone 10 m-cy - dwa miesiące zasypia sam w łóżeczku. Wcześniej -
        tak ok 2 czy 3 go m-ca, nie pamiętam dokładnie/próbowałam metod T.Hogg, bez
        skutku, z płaczem, ssaniem kciuka, nerwami rozstrojonymi zarówno Jego jak i
        moimi. Lulałam więc w wózku, jak się przebudzał to doluliwałam. Taka zabawa
        skończyła się jak Mały zaczął w tym wózku stawać, figlować...wzięłam Go do
        pokoju, przebrałam w pajacyka, przysłoniłam zasłony, zaspiewałam kołysankę,
        wybuziakowałam, dałam do łóżeczka i wyszłam...zasnął a ja oniemiałam, bo byłam
        przygotowana na bunt...i tak jest do dzisiaj /odpukać w niemalowane!!!!/.
        Warunek konieczny - nikogo nie może być w pokoju bo nie zaśnie. Śpi dwa razy w
        ciągu dnia, mniej więcej o stałych porach. Jedna drzemka dłuższa ok 2 godz,
        druga krótsza ok 1 godz.
    • gaba36 Re: czy wasze maluchy same zasypiają w ciągu dnia 29.03.06, 16:56
      Moja Mała ostatnio w trakcie dnia ma zwyczaj zasypiać na dzięciołasmile Bawi się,
      bawi na siedząco i nagle opada jej głowa w zabawki i śpismile Wcześniej nie miałam
      żadnych problemów z usypianiem jej ani w dzień ani w nocy, teraz jest trochę
      gorzej, ale zazwyczaj usypia sama. Zostawiam jej czasem butelkę z soczkiem i
      wychodzę.
      • pycia07 Re: czy wasze maluchy same zasypiają w ciągu dnia 29.03.06, 16:59
        nie zasypia sama dzsiiaj kończy 5 miesięcy, ale bez problemu zasypia w wózku oczywiście bujanasmile)ale mnie to nie przeszkadza zupełeni a jest dokładna jak w zegarku ma 2 godziny aktywności a potem sen od pół godziny zcasami do dwóch i znowu dwie godziny aktywności
        wieczorema zasypia juz koło 19...ale nisetety je w nocy średni 2, 3 razy i wstaje 5-6smile)
        pozdrawiam
        P.
    • iska76 Re: czy wasze maluchy same zasypiają w ciągu dnia 29.03.06, 17:20
      Czytałam "Język Niemowląt" i "Uśnij Wreszcie" , niewiele z tego sprawdziło się
      w życiu. Ale udało nam się nauczyć naszego dzidziusia spać w łóżeczku. Sama
      jednak niewiem jak. Każde dzieciątko jest inne i najlepiej jest odnaleźć własny
      sposób , bacznie obserwując co się dzieje. Nasz dzidziuś na przykład zaczyna
      marudzić nic mu się nie podoba, ani zabawa, ani na rękach nawet nosznie po
      pokoju nie pomaga żeby się uspokoił, a najlepsze jest że kiedy kładzie się go
      do łóżeczka też z początku mu się nie podoba, dostaje smoczek, przytulaka,
      czasem pogłaskam go po główce, czasem trzeba powiedzić ciiiii, a jak dalej
      krzyczy to zpowrotem na ręce uspokajam całuje przytulam, czasem zaczyna
      zasypiać na rękach , wtedy kłade znowu do łóżeczka. Jedyne co się sprawdziło z
      książek : to że idzie przeważnie spać o tej samej porze i dopóki nie zaczęłam
      tego wszystkiego spisywać to nie było łatwo. Teraz możemy spokojnie się
      wyciszyć ( przytulam go w jego pokoiku na stojąco , bując) już przed spankiem
      bo wiem że mineła godzina i będzie chciał spać. Jak jest dobrze poprostu kładę
      go do łóżeczka i zasypia sam.smile Może to nie jest najlepszy sposób, bo może się
      okazać że za jakiś czas ma jakieś minusy, ale teraz najważniejsze jest dla mnie
      że dzidziuś nie płacze i spokojnie zasypia. ( synek ma dwa miesiące)
    • delfina7 Re: czy wasze maluchy same zasypiają w ciągu dnia 29.03.06, 18:00
      W ciagu dnia synek 3,5 mies. zasypia w wózku jak poruszam nim . Ale nie trwa to
      zbyt długo . trzymam sie stałych godzin drzemek. A wieczorem po kąpieli karmie
      go i odkładam do łóżeczka i zasypia sam . Pomiętoli pieluszke . Mamy też
      wyjście awaryjne , jak nie może zasnąc to tata go tak kłysze żeby głowkalużno
      chodziła i szumi do uszka . To działa jak zaklęcie.
    • agasasin1 Re: czy wasze maluchy same zasypiają w ciągu dnia 29.03.06, 18:06
      moj mala jak jest zmeczona zaczyna plakac,a ja ja w tym czasie klade do lzeczka
      (z pielucha)i ona sama zasypia
    • saskiaplus1 Re: czy wasze maluchy same zasypiają w ciągu dnia 29.03.06, 18:35
      Nigdy i żadne sposoby nie pomagają. Ma osiem miesięcy i sypia tylko w wózku lub
      w samochodzie.
      • magda_em25 Re: czy wasze maluchy same zasypiają w ciągu dnia 29.03.06, 19:06
        Moja corcia ma 3,5 miesiaca i zasypia na rekach w pozycji pionowej wczesniej
        zasypiala w lezaczku( w 2 mies.) przyznam ze to moja wina ze nauczylam ja na
        raczkach ale mi to nie przeszkadza( inaczej mysli moj kregoslup) nie wiem jak
        ja tego oduczyc chyba juz nie da rady bo nie potrafi zasnac sama. Jak lezy w
        lozeczku to sie prezy i placze z zamknietymi oczkami a jak ja wezme na rece to
        moment i spi.
    • ju_lenka Re: czy wasze maluchy same zasypiają w ciągu dnia 29.03.06, 19:46
      z nocnym spaniem nie ma problemu: kąpiel, kolacja, ułożenie w łóżeczku (czasem
      cichutka kołysanka do uszka) - śpi. dzięki za wszystkie rady - chyba najlepsza
      to ta, że musimy same wypracować jakieś rytuałysmile
    • lenka_style Re: czy wasze maluchy same zasypiają w ciągu dnia 29.03.06, 20:01
      ja się zastanawiam, czy moja córeczka nie za dużo śpi smile
      jak nic jej nie boli, to zasypia momentalnie, ma nawet 3, 4 drzemki dziennie, w
      tym ze dwie długie (ponad 2 godziny)
      ma 6 tygodni
    • aga2008 Re: czy wasze maluchy same zasypiają w ciągu dnia 29.03.06, 22:38
      Zasypia sama w dzień, ale tylko9 wtedy, gdy jest bardzo zmęczona, inaczej muszę
      sie z nią położyć. Pozdrawiam.
    • agular tak, sam zasypia :) 29.03.06, 22:39

• igulinda Re: czy wasze maluchy same zasypiają w ciągu dnia 31.03.06, 22:10
      na szczescie taksmileale nie zawsze tak bylo...
    • martina.15 Re: czy wasze maluchy same zasypiają w ciągu dnia 31.03.06, 23:37
      czasami- i od poczatku tak bylo
    • shady27 tak 01.04.06, 00:05
      • ajka1 Re: tak 01.04.06, 00:13
        od chwili przyjścia ze szpitala zarówno w ciągu dnia jak i na noc zasypia
        sama bez żadnego bujania, kołysania.
        • shady27 Re: tak 01.04.06, 19:52
          to tak jak u nas....sprobowalabym go przed snem pobujac czy pokolysac,....ryk bylby na cale osiedle wink
    • mynia0 Re: czy wasze maluchy same zasypiają w ciągu dnia 01.04.06, 00:13
      tak. od dawna. ale wieczorem bywa różnie.
    • julia246 Moja zasypiała sama:) n/t 01.04.06, 04:31

• agatal2 Re: czy wasze maluchy same zasypiają w ciągu dnia 01.04.06, 17:43
      Polecam książkę "Każde dziecko może nauczyć się spać". Porady w niej zawarte
      zastosowałam z powodzeniem na mojej córci. Do tej pory w nocy budziła się co
      dwie godziny, a w dzień trudno ją było uśpić. Teraz przesypia noce, a w ciągu
      dnia zasypia sama w łóżeczku. Co więcej, do zaśniecia nie potrzebuje
      żadnych "wspomagaczy" (smoczka, piersi itp.). Jestem pod wrażeniem i nareszcie
      sama mogę się wyspać.
      • kacpersw Re: czy wasze maluchy same zasypiają w ciągu dnia 01.04.06, 21:48
        mogłabyś podać autora tej książki? a może parę zdań o sposobach na przespaną
        nockę? Pozdrawiam.
        • agatal2 Re: czy wasze maluchy same zasypiają w ciągu dnia 02.04.06, 10:37
          "Każde dziecko może się nauczyć spać" autorstwa Annette Kast-Zahn i Hartmut
          Morgenroth. Ja ją kupiłam w sklepie internetowym Merlin.pl. Kosztowała coś ok.
          16 zł. Nie chcę opisywać metody, bo lepiej przeczytać i dostosować sposób
          postępowania do swojego dziecka. powiem tylko, że Ewka po jednej męcząścej
          nocy załpała w czym rzecz i następną przespała już bez problemu. I jak na
          razie, tak zostało.
          • saba30 Ludzie powiedzcie o co w tym chodzi????? 12.04.06, 00:09
            bo ja nie rozumiem dlaczego, dziecko które pragnie zasnąć w ramionach mamy, jak
            zwierzatko wtulone w futerko winkodkładanie jest do łózeczka, gdzie płacze i
            protestuje, bo przeciez jest tam samo i zimno a ono jeszcze do niedawna było w
            brzuchu gdzie kołysane w rytm bicia serca błogo spało....
            • mooh Chyba znowu będzie jazda :)))))))) 12.04.06, 00:17
              Wtulone w futerko, powiadasz ? smile))))))))))))
              • saba30 Re: Chyba znowu będzie jazda :)))))))) 12.04.06, 22:49
                Tak. smile)) Zawsze mielismy w domu koty i obserwowalam jak kocia mama, ponoć
                najlepsza ze wszystkich ssaczych mam, opiekuje sie swoimi małymi. Najpierw
                prawie nie opuszcza legowiska, póxniej jak maluchy są większe reaguje na każde
                pisknięcie, biegnie szybko, kładzie się, daje cyca a kociaczki szczęśliwie
                wtulone w jej futerko mrucza jak najęte i pompują mleko łapkami. smile)) Przeuroczy
                widok!!! Całkiem podobny do tego, który możemy przeżywać wszyscy troje od 9 już
                miesięcy smile)
                • iwonkam15 Re: Chyba znowu będzie jazda :)))))))) 13.04.06, 12:34
                  Bo:
                  -chece zjeść
                  -chce się umyć
                  -chce zająć się drugim, trzecim itd, dzieckiem
                  -chce posprzątać
                  -chce ugotować
                  -chce uprać
                  -chce poprasować
                  -chce serial pooglądać
                  -chce na necie posiedzieć
                  -chce z mężem ...
                  -itd. itp. smile
                  co nie znaczy że mały skamlak nie jest wyprzytylany, wycałowany, wypieszczony
                  że hejsmile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka