kasia_sp 19.05.06, 12:57 u mojej 5 tygodniowej kruszynki pojawił sie na jezyczku biały osad ... co to?? i co można zastosować na tą przypadłość ?? z góry dziękuję za porady Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
piekielna24 Re: biały osad na języku 19.05.06, 12:58 Karmisz piersią czy mlekiem modyfikowanym? Odpowiedz Link Zgłoś
kasia_sp Re: biały osad na języku 19.05.06, 13:00 mieszanie - moim odciąganym i Nutramigenem Odpowiedz Link Zgłoś
piekielna24 Re: biały osad na języku 19.05.06, 13:03 Moja córeczka miała zawsze biały języczek po mleku modyfikowanym. Taki nalocik, ponoć to normalne. Odpowiedz Link Zgłoś
ameraa Re: biały osad na języku 19.05.06, 13:13 Jeżeli tuz po jedzonku, to normalny osad z mleczka. Jeżeli natomiast utrzymuje sie dłuzszy czas- to pleśniawki. wystarczy kupić w aptece Aphtin i posmarowac zmienione miejsca. Jeśli to nie poskutkuje, pediatra może przepisac nystatynę Odpowiedz Link Zgłoś
kasia_sp Re: biały osad na języku 19.05.06, 14:07 o jejku .... a skąd te pleśniawki ?? (jeżeli to to) ( Odpowiedz Link Zgłoś
molowiak Re: biały osad na języku 19.05.06, 14:20 to raczej od mleka, pleśniawki to takie białe punkty, dopiero w bazdzo zaawansowanym stadium zlewają się, jeśli masz wątpliwości idź do pediatry zanim zaczniesz czymkolwiek smarować bez potrzeby Odpowiedz Link Zgłoś
5_monika Re: biały osad na języku 19.05.06, 14:22 od mleka od, pleśniawki są bolesne.Aphtinu się nie stosuje u takich maluchów. Odpowiedz Link Zgłoś
kasia_sp Re: biały osad na języku 21.05.06, 22:17 a czy coś na ten osad od mleka można zastosować ?? mała ma cały ozór biały, wewnętrzną stronę ust ..... poradźcie coś proszę ! Odpowiedz Link Zgłoś
katep_1 Re: biały osad na języku 21.05.06, 22:24 To są na bank pleśniawki. Ja zalecam wizytę u pediatry. Jeżeli karmisz piersią to przemywaj przed każdym karmieniem piersi wodą. A jak modyfikowanym to wyparzaj smoczek i butelkę przed samym jedzeniem. Pleśniawki to są grzyby. U mojej małej walczyłam z tym miesiąc. To jest takie cholerstwo że szkoda gadać. smarowałam Nystatyną ale nic nie pomogło na nowo wychodziły. Pomógł dopiero roztwór gencjany (ale ten bez alkoholu). Odpowiedz Link Zgłoś
mooh Re: biały osad na języku 21.05.06, 22:29 Jeśli to pleśniawki, to skuteczne sposoby były tu już kilka razy wymieniane. Wrzuś hasło "pleśniawki" w wyszukiwarkę. W każdym razie nie używaj Aphtinu. Zawiera toksyczny kwas borowy i ze względu na to może być stosowany dopiero po 11 roku życia. Odpowiedz Link Zgłoś
blueluna Re: biały osad na języku 21.05.06, 22:43 U mojego synka taki wlasnie bialy jezyk byl pierwsza oznaka zakazenia drozdzakami calegu ukladu pokarmowego. Czesto sie ten objaw bagatelizuje - nie zwracajac jednoczesnie uwagi na np. silne wzdecia, niepokoj, placzliwosc, problemy skorne - tlumaczac je kolkami, alergia. Odpowiedz Link Zgłoś
kasia_sp Re: biały osad na języku 21.05.06, 23:00 no wizyta u lekarza już zaklepana ... ale zastanawiam się że jeżeli to pleśniawki to czy to możliwe tak nagle w takim stopniu ???? mała ma naprawdę calusieńki język biały, jak pisałam, i wewnętrzną stronę usteczek ... (((((((((((((((((( i faktycznie - ta płaczliwość od 3 dni !! jak to możliwe?? jestem załamana ( Odpowiedz Link Zgłoś
rybka78 Re: biały osad na języku 21.05.06, 23:39 Jacus tez mial plesniawki, nawet kilka razy. Wazne, zeby podawac lekarstwo tak dlugo jak lekarz zaleci, nie przestawac wczesniej, bo sie odnowi. Wiemy z doswiadczenia niestety, bo u nas kazde podanie tego zelu to byla walka (ale to juz duzy chlopak, 13 mcy), wiec pokusa zeby skonczyc terapie po 3 dniach, kiedy wydawalo sie, ze wszystko juz zeszlo, byla silna. My podawalismy Daktarin Odpowiedz Link Zgłoś
kasia_sp Re: biały osad na języku 22.05.06, 00:00 i wydłużyła sobie przerwy między karmieniami .... to chyba tez może być zły znak .. tzn coś jej przy jedzeniu przeszkadza ...? jak sądzicie ? Odpowiedz Link Zgłoś
kiniak22 Re: biały osad na języku 22.05.06, 22:46 moja corka tez miala plesniawke i nie jest to wcale wina mleka modyfikowanego bo kolezanka karmila nauralnie i jej cora tez miala kup sobie apthin w aptece i smaruj jezyczek i podniebienie gazikiem 3-4 razy dziennie az plesniawka ustapi rzecza normalna jest oczywiscie ze po mleku jezyk jest bialy wiec nie panikuj w razie czego najlepiej jest sprawdzac czy jest osad po herbatce lub soczku jablkowym kiedy jezyk sie nie bardzo brudzi jesli jednak plesniawka przeniosla sie juz na usta to wybierz sie do lekarza po porade bo zaawansowana plesniawka moze podobno wywolywac bol i byc przyczyna niejedzenia Odpowiedz Link Zgłoś
mooh Re: biały osad na języku 22.05.06, 22:58 Aphtin to 30% roztwór kwasu borowego. Nie wolno go używać u dzieci poniżej 11 roku życia. Odechciewa się już pisać o tym, ale widać, że nigdy dość. Poniżej przytaczam dość dosadną wypowiedź eksperta na temat boranów i mam nadzieję, że zakończy to zachwalanie Aphtinu, przynajmniej w tym wątku forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=503&w=41597396&a=42202510 Odpowiedz Link Zgłoś
galela Re: biały osad na języku 22.05.06, 23:08 Można za to stosować nystatynę. Nigdy aphtin, nawet jeśli przepisze go lekarz. Odpowiedz Link Zgłoś
kasia_sp Re: biały osad na języku 23.05.06, 21:40 dziękuję wszystkim za porady niestety okazało się że to pleśniawki ((((((( mała jest na nystatynie + gencjana ... niestety był to nagły ogromny wysyp więc problemy z jedzeniem już są ( główny problem to krztuszenie się o czym w kolejnym wątku: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=572&w=42327290 help! Odpowiedz Link Zgłoś
julienx Re: biały osad na języku 23.05.06, 22:46 Najlepszym sposobem na pleśniawki, jest posmarowanie dziecku języczka jego własnym moczem - najlepsze lekarstwo i żadnego Aphtinu nie trzeba a osad może się pojawic od mleczka Odpowiedz Link Zgłoś