evania 21.05.06, 20:39 Cześć! Czy ktoś słyszał,że od niedawna podobno można zatrudnić nianię legalnie i opłacać za nią ZUS? Bardzo proszę o informację. Pozdrawiam, mama Marcinka. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gocha0201 Re: ZUS za nianię 21.05.06, 22:05 Coś słyszałam ale niezbyt pamiętam. O ile się nie mylę to można podpisać umowę o pracę lub zlecenie. Najlepiej się dopytać w ZUS. Odpowiedz Link Zgłoś
wielorybka Re: ZUS za nianię 22.05.06, 01:34 ulgi podatkowe obiecywali ale i tak zrobili bubel z tego i mają sie wycofać; ulgi należa sie przy zatrudnieniu niani na 1 rok od 1.01. do 31.12 Odpowiedz Link Zgłoś
koteczka12 Re: ZUS za nianię 22.05.06, 06:33 Jeśli zatrudnisz niespokrewnioną nianię która byłą wcześniej bezrobotna na co najmniej rok (ale nie musi być od 1 I do 1I), przy rozliczeniu podatkowym za rok w którym mijał jej pierwszy rok pracy oddają Ci zus, który Ty za nią zapłaciłaś. Nie oddadzą jej zusu (tej części, którą płaci pracownik), ani płaconego przez nią podatku, oczywiście ... Można tak zatrudniać z ulgą przez więcej niż jeden rok nawet się do tego przymierzałam, ale na razie trudności mnie pokonały. No i jak ją zwolnisz przed upływem roku, albo jest Twoją kuzynką to ulga się nie należy Odpowiedz Link Zgłoś