joannar7 07.06.06, 16:15 no właśnie pożarłam truskawki a moja dzidzia ma dopiero 7 m-cy i karmię ją piersią. Nie mogłam się powstrzymać. Tak bardzo lubię te owoce. Co mam zrobić? Nie będzie cierpiała przez mamy głupotę? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
b.bujak Re: Truskawki!!! mniam mniam 07.06.06, 16:18 może będzie cierpiala a może nie będzie - normalnie karm dziecko i obserwuj - truskawki nie są trucizną, tylko POTENCJALNYM alergenem Odpowiedz Link Zgłoś
patrysia55 Re: Truskawki!!! mniam mniam 07.06.06, 16:30 Ja dzis tez opitoliłam z pół kilograma i się cieszę.A co tam.... Odpowiedz Link Zgłoś
phantomka Re: Truskawki!!! mniam mniam 07.06.06, 17:48 Jem wszystko od kiedy moje dziecko skonczylo m-c, a tzw. dieta matki karmiacej to jakis dziwny wymysl, ktorego nie potwierdzaja znani mi pediatrzy. Odpowiedz Link Zgłoś
mamka_klamka Re: Truskawki!!! mniam mniam 07.06.06, 18:00 Do łazienki i palec w gardło ;PPPP Odpowiedz Link Zgłoś
jakw Re: Truskawki!!! mniam mniam 07.06.06, 18:14 Dziecię raczej przeżyje. Głupio byłoby nie spróbować. Odpowiedz Link Zgłoś
dziwna8 Re: Truskawki!!! mniam mniam 07.06.06, 19:04 7 miesięcy to już nie tak mało, nie powinno nic być dzidziusiowi po truskawkach. A dieta eliminacyjna matki karmiącej to wcale nie jest niczyj wymysł - dziecko mojej koleżanki zawsze dostaje okropnej wysypki jak ona zje coś z nabiału. A moja gabi dostawała bulów brzucha zawsze jak zjadłam coś ciężkostrawnego i wzdymającego przez cały okres karmienia czyli 19 miesięcy. O fasoli i grochu nawet nie było mowy. Nie każdy może jeść więc wszystko. Odpowiedz Link Zgłoś
phantomka Re: Truskawki!!! mniam mniam 07.06.06, 19:36 Oczywiscie, ze to wymysl, jezeli dot. dzieci nie posiadajacych alergii, to o czym piszesz, to ew. alergia na jakies produkty. I rozumiem, ze dziecko moze (nie musi, bo moja doskonale znosi kapusty, groch, fasole, itd.) reagowac na produkty ciezkostrawne, ale dopoki nie sprobujesz, nie wiesz. Odpowiedz Link Zgłoś
cynamonka6 phantomka ma racje! 07.06.06, 19:58 nie istnieje żarcie, które uczula wszystkie dzieciaki. To ,że dziecię sąsiadki pokryło się pryszczami po tym jak mamusia najadła się truskawek, nie oznacza,że nasze będzie również w kropki. Wszystko należy wypróbować na sobie i swoim potomku. Odpowiedz Link Zgłoś
dziwna8 Re: Truskawki!!! mniam mniam 07.06.06, 20:53 To Cię źle zrozumiałam. Jeśli chodzi o matki dzieci, którym nic nigdy nie szkodziło, to zgadzam się że matka może jeść wszystko. Choć u naszej małej stwierdzono że to nie alergia tylko nadwrażliwe jelita. Wcześniej długo miała kolki (choć moja dieta była totalnie eliminacyjna - był czas gdy jadłam tylko ryż) i do tej pory nie może jeść wielu rzeczy. Z czasem zaaczyna tolerować nowe rzeczy, bo jej układ pokarmowy dojrzewa. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
daga1211 do dziwnej8 07.06.06, 21:13 Chciałam się zapytać o tą nadwrażliwość jelit. Jak to można wykryć. Moja córcia do 8 miesiąca miała kolki,teraz skończyła roczek i prawie po wszystkim ma wzdęcia. Odpowiedz Link Zgłoś
dziwna8 Do Daga1211 07.06.06, 21:34 Bo normalnie dzieci mają kolki do 3, czasem 4 miesiąca, kiedy układ pokarmowy jest najbardziej niedojrzały. To już jest nietypowe że dziecko tak długo ma kolki i wzdęcia. Nasza córcia jak miała roczek, też prawie po wszystkim miała wzdęcia i bóle jak kolkowe. Ale teraz jest już dużo lepiej, po prostu trzeba poczekać z bardziej dorosłym jedzeniem. Dawać jak najbardziej lekkostrawne i najmniej przetworzone rzeczy i stopniowo wprowadzać nowe sprawdzając czy nadal jej szkodzą. U nas to się sprawdziło, jest coraz lepiej. W ciągu kilku miesięcy zaczęła jeść prawie wszystko. A może wasze dziecko ma celiakę (jeśli dajecie jej gluten?)? Warto się nad tym zastanowić. U naszej córki to wykluczono, ale u naszych znajomych w podobnej sytuacji - mała miała takie bóle 2 lata, aż do tej diagnozy - okazało się że to celiaka. Mała była na specjalnej diecie. Odpowiedz Link Zgłoś
abajka1 Re: Truskawki!!! mniam mniam 08.06.06, 15:41 kochana, gdyby twoje dziecko miało kolki albo chociaż raz zareagowało przeraźliwym bólem brzucha, płaczem i krzykiem, nieprzespanymi z wycieńczenia nocami, bądź wzdęło je jak balon (dosłownie), to byś nie mówiła z takim przekonaniem o wymyśle diety matki karmiącej! I wcale nie musi to być alergia pokarmowa. Ale skoro ty nie miałaś takich problemów, mogłaś wcinać wszystko i wszędzie, to i twoja wiedza na ten temat nie musi być szczególna. jeżeli dziecko reaguje bólem brzucha na jabłuszko, to przecież nie będę próbować (idąc za twoją radą) kapusty czy kalafiora! A pediatrzy znani mi absolutnie potwierdzają związek pomiędzy dietą matki karmiącej a dolegliwościami "brzuszkowymi" u dzieci. Ty miałaś farta. Nie wszyscy go mają. Odpowiedz Link Zgłoś
zolza78 ja wczoraj zjadłam jedną... 08.06.06, 15:52 ... i dziś niestety cały brzuszek w krostkach... Odpowiedz Link Zgłoś
ulka271 Re: Truskawki!!! mniam mniam 08.06.06, 18:48 ja tez zjadlam z 2 wczoraj i dzis tez mala wysypalo,znow starszy syn jak byl karmiony piersia to taki efekt byl po kalafiorze,a tak mi smakowalo Odpowiedz Link Zgłoś