Dodaj do ulubionych

Truskawki!!! mniam mniam

07.06.06, 16:15
no właśnie pożarłam truskawki a moja dzidzia ma dopiero 7 m-cy i karmię ją
piersią. Nie mogłam się powstrzymać. Tak bardzo lubię te owoce. Co mam zrobić?
Nie będzie cierpiała przez mamy głupotę?
Obserwuj wątek
    • b.bujak Re: Truskawki!!! mniam mniam 07.06.06, 16:18
      może będzie cierpiala a może nie będzie - normalnie karm dziecko i obserwuj -
      truskawki nie są trucizną, tylko POTENCJALNYM alergenem
      • patrysia55 Re: Truskawki!!! mniam mniam 07.06.06, 16:30
        Ja dzis tez opitoliłam z pół kilograma i się cieszę.A co tam....
        • phantomka Re: Truskawki!!! mniam mniam 07.06.06, 17:48
          Jem wszystko od kiedy moje dziecko skonczylo m-c, a tzw. dieta matki karmiacej
          to jakis dziwny wymysl, ktorego nie potwierdzaja znani mi pediatrzy.
    • mamka_klamka Re: Truskawki!!! mniam mniam 07.06.06, 18:00
      Do łazienki i palec w gardło ;PPPP
    • jakw Re: Truskawki!!! mniam mniam 07.06.06, 18:14
      Dziecię raczej przeżyje. Głupio byłoby nie spróbować.
      • dziwna8 Re: Truskawki!!! mniam mniam 07.06.06, 19:04
        7 miesięcy to już nie tak mało, nie powinno nic być dzidziusiowi po
        truskawkach. A dieta eliminacyjna matki karmiącej to wcale nie jest niczyj
        wymysł - dziecko mojej koleżanki zawsze dostaje okropnej wysypki jak ona zje
        coś z nabiału. A moja gabi dostawała bulów brzucha zawsze jak zjadłam coś
        ciężkostrawnego i wzdymającego przez cały okres karmienia czyli 19 miesięcy. O
        fasoli i grochu nawet nie było mowy. Nie każdy może jeść więc wszystko.
        • phantomka Re: Truskawki!!! mniam mniam 07.06.06, 19:36
          Oczywiscie, ze to wymysl, jezeli dot. dzieci nie posiadajacych alergii, to o
          czym piszesz, to ew. alergia na jakies produkty. I rozumiem, ze dziecko moze
          (nie musi, bo moja doskonale znosi kapusty, groch, fasole, itd.) reagowac na
          produkty ciezkostrawne, ale dopoki nie sprobujesz, nie wiesz.
          • cynamonka6 phantomka ma racje! 07.06.06, 19:58
            nie istnieje żarcie, które uczula wszystkie dzieciaki. To ,że dziecię sąsiadki
            pokryło się pryszczami po tym jak mamusia najadła się truskawek, nie oznacza,że
            nasze będzie również w kropki. Wszystko należy wypróbować na sobie i swoim
            potomku.
          • dziwna8 Re: Truskawki!!! mniam mniam 07.06.06, 20:53
            To Cię źle zrozumiałam. Jeśli chodzi o matki dzieci, którym nic nigdy nie
            szkodziło, to zgadzam się że matka może jeść wszystko. Choć u naszej małej
            stwierdzono że to nie alergia tylko nadwrażliwe jelita. Wcześniej długo miała
            kolki (choć moja dieta była totalnie eliminacyjna - był czas gdy jadłam tylko
            ryż) i do tej pory nie może jeść wielu rzeczy. Z czasem zaaczyna tolerować nowe
            rzeczy, bo jej układ pokarmowy dojrzewa. Pozdrawiam!
            • daga1211 do dziwnej8 07.06.06, 21:13
              Chciałam się zapytać o tą nadwrażliwość jelit. Jak to można wykryć. Moja córcia
              do 8 miesiąca miała kolki,teraz skończyła roczek i prawie po wszystkim ma
              wzdęcia.
              • dziwna8 Do Daga1211 07.06.06, 21:34
                Bo normalnie dzieci mają kolki do 3, czasem 4 miesiąca, kiedy układ pokarmowy
                jest najbardziej niedojrzały. To już jest nietypowe że dziecko tak długo ma
                kolki i wzdęcia. Nasza córcia jak miała roczek, też prawie po wszystkim miała
                wzdęcia i bóle jak kolkowe. Ale teraz jest już dużo lepiej, po prostu trzeba
                poczekać z bardziej dorosłym jedzeniem. Dawać jak najbardziej lekkostrawne i
                najmniej przetworzone rzeczy i stopniowo wprowadzać nowe sprawdzając czy nadal
                jej szkodzą. U nas to się sprawdziło, jest coraz lepiej. W ciągu kilku miesięcy
                zaczęła jeść prawie wszystko. A może wasze dziecko ma celiakę (jeśli dajecie
                jej gluten?)? Warto się nad tym zastanowić. U naszej córki to wykluczono, ale u
                naszych znajomych w podobnej sytuacji - mała miała takie bóle 2 lata, aż do tej
                diagnozy - okazało się że to celiaka. Mała była na specjalnej diecie.
          • abajka1 Re: Truskawki!!! mniam mniam 08.06.06, 15:41
            kochana, gdyby twoje dziecko miało kolki albo chociaż raz zareagowało
            przeraźliwym bólem brzucha, płaczem i krzykiem, nieprzespanymi z wycieńczenia
            nocami, bądź wzdęło je jak balon (dosłownie), to byś nie mówiła z takim
            przekonaniem o wymyśle diety matki karmiącej! I wcale nie musi to być alergia
            pokarmowa. Ale skoro ty nie miałaś takich problemów, mogłaś wcinać wszystko i
            wszędzie, to i twoja wiedza na ten temat nie musi być szczególna. jeżeli
            dziecko reaguje bólem brzucha na jabłuszko, to przecież nie będę próbować (idąc
            za twoją radą) kapusty czy kalafiora! A pediatrzy znani mi absolutnie
            potwierdzają związek pomiędzy dietą matki karmiącej a
            dolegliwościami "brzuszkowymi" u dzieci. Ty miałaś farta. Nie wszyscy go mają.
    • zolza78 ja wczoraj zjadłam jedną... 08.06.06, 15:52
      ... i dziś niestety cały brzuszek w krostkach... sad
    • ulka271 Re: Truskawki!!! mniam mniam 08.06.06, 18:48
      ja tez zjadlam z 2 wczoraj i dzis tez mala wysypalo,znow starszy syn jak byl
      karmiony piersia to taki efekt byl po kalafiorze,a tak mi smakowalo

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka