Dodaj do ulubionych

macie jakies patenty na upał w domu?

15.06.06, 17:37
Ja ograniczam sie do wietrzenia. okna mam od wschodu (rano grzeje na maksa), i
od zachodu (po poludniu grzeje). czyli w mieszkaniu non stop upal.
zastanawiam sie nad nawilzaczem - moze on cos pomoze?
wieszanie mokrych szmat - prania - moze to tez cos da?
Obserwuj wątek
    • asia06 Re: macie jakies patenty na upał w domu? 15.06.06, 17:48
      Raczej nie. To zwiększy tylko wilgotność i wtedy odczucie gorąca bęezie jeszcze
      bardziej dokuczliwe. Patentu brak.
    • kamilkka30 Re: macie jakies patenty na upał w domu? 15.06.06, 18:26
      Ja mam !!! przenośny klimatyzator !!!
      Szlak mnie dzisiaj przez niego trafił. Dosłownie w ciągu 5 minut, stałam w
      odległości 2 metrów. Tzn. zawiało mnie. Mam temperaturę 39, dreszcze, boli mnie
      prawa pierś. Łykam Apap, wyczytałam że można 3 tabletki.

Jak znajdziecie patent dajcie znać, ja to paskudztwo wystawiam za drzwi sad((((
      • marcia74 Re: macie jakies patenty na upał w domu? 15.06.06, 19:20
        No wlasnie! U nas w sypialni 28 stopni (przy uchylony oknie) i Maly budzi sie
        co chwila, bo mu goraco. Spi tylko w body i cienkim spiworku. Help!
        • asia06 Re: macie jakies patenty na upał w domu? 16.06.06, 22:16
          A po co mu ten spiworek? U mnie mała spi w nocy (24 stopnie, otwarte okno)w
          samej pizamce i cieniutkich skarpetkach na nozkach. Niczym nie nakrywam. Siebie
          zreszta tez.
    • niepytana Re: macie jakies patenty na upał w domu? 15.06.06, 19:20
      U nas jest codzien po 36-38stopni i kazdy dom musi miec klimatyzacje. Inaczej
      to... nawet nie chce myslec. A pisze tutaj zeby Ci powiedziec ze nawilzacz
      tylko pogorszy sytuacje. Klimatyzacja dziala na zasadzie 'zabierania' wilgoci z
      powietrza - osuszania. Nastepny wazny punkt to zeby nie uzywac czasami zwyklych
      wiatrakow w goracych pomieszczeniach. One dzialaja jak wiatraki w piekarnikach
      gdzie jedzenie piecze sie znacznie szybciej. Bardzo zly pomysl. Potem co tam
      jeszcze. Aha, najlepsze (najmniej dajace cieplo do domu) sa okna polnocne
      oczywiscie, potem w takiej kolejnosci: wschodnie, poludniowe, i najgorsze
      zachodnie. Przez okna zachodnie wchodzi najwiecej 'goraca'. Nie wiem jak Twoje
      okna wygladaja ale warto je (te zachodnie) po poludniu zablokowac, zaciemnic.
      Powies tam najlepsze i najbardziej szczelne zaslony czy zaluzje czy jak to sie
      tam mowi. Albo nawet zrob prowizorke z... czego uwazasz, nawet kartonu jesli
      goraco jest niebezpieczne dla zdrowia. Poza tym to duzo pic wody i wychodzic z
      domu i siedziec w centrach handlowych z klimatyzacja, albo do sklepu, albo
      nawet kurcze do piwnicy. Goraco moze byc bardzo niebezpieczne szczegolnie dla
      starszych osob i malych dzieci. Zycze powodzenia.
      • gosiula81 Re: macie jakies patenty na upał w domu? 16.06.06, 20:51
        Zamykam wszystkie okna żeby cieplo nie wlatywalo i zaslaniam do ciemnosci
        (najlepiej kocami), żeby był swoisty cień. Jest troche ciemno, ale trudno - coś
        za coś. Ja mam o wiele chlodniej niz jak robilam przeciagi, ktore w upale nic
        nie dawaly.
        • mama_fasolinki Re: macie jakies patenty na upał w domu? 16.06.06, 21:30
          to ja bym się w takim mieszkaniu udusiła, bo mamy w bloku wadliwe kominy i nie
          ma ciągu w ogóle smile
          ja mam okna na południe i zachód. Rolety zasłonięte są do zachodu słońca, okna
          uchylone i staram się wychodzić jak najczęściej (jak mam gdzie). Na korytarzu i
          w garazu jest super chłodek, ale jakoś głupio tam siedzieć smile
    • kasia-kubiak Re: macie jakies patenty na upał w domu? 16.06.06, 21:54
      ja mam to samo rano okna wschód-zachód dodatkowo ostatnie piętro, można
      wyparować
    • moblu Re: macie jakies patenty na upał w domu? 16.06.06, 22:29
      Słuchajcie, moj patent z wietrzeniem okazal sie naprawde najgorszy - wlasnie
      walnely drzwi w wyniku przeciagow i szyba poszla. dobrze, ze dziecka nie ma w
      domu (chlodzi sie u moich rodzicow...). masakra..... jutro zaciemniam okna
      zachodnie i chyba z mezem kupimy klimatyzator, no bo juz nie wiem co robic
    • triss_merigold6 Re: macie jakies patenty na upał w domu? 16.06.06, 23:05
      Ciemne zasłony w oknach od zachodu, zaciągnięte po południu żeby pokój się nie
      nagrzewał. Poza tym wietrzenie i otwarty balkon.
    • karynk Re: macie jakies patenty na upał w domu? 16.06.06, 23:11
      A ja na jutro mam imprezę ogródkową w sąsiednim barze.
      Jestem tym pomysłem zachwycona sad , bo bedę musiała pozamykać okna,
      by mały się nie budził a tym samycm czuć się jak w piekarniku.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka