Dodaj do ulubionych

Co robią w dzień wasz 5-tygodniowe dzieci?

12.07.06, 13:33
Mój Mareczek od 8 rano do 21 śpi tylko raz 3 godziny (od 14 do 17) i raz
godzinke (ok.11-12). Ok. 20 kąpiel, karmienie i w efekcie ok 21 śpi. Budzi się
potem ok. 1, 4 i 7. (i tez troche nie śpi) W sumie śpi ok. 13-14 godzin na
dobę. A w ciągu dnia jak nie śpi to troche sie rozgląda, uśmiecha, popłakuje
ale glównie to je - z częstotliwością co 1-1,5 godziny. Generalnie jestem
troche wymęczona. Czy wasze maluchy też tak mało śpią?
Obserwuj wątek
    • luliza79 Re: Co robią w dzień wasz 5-tygodniowe dzieci? 12.07.06, 13:57
      Mój Macius śpi dwa razy dziennie w sumie, gdzieś tak między 11 - 13 i drugi raz
      między 19 - 21, czasami w ciągu dnia zasypia przy cycu, ale gdy próbuję go
      odłożyć do łóżeczka od razu się budzi. Gdy nie śpi toi się trochę rozgląda ,
      ale generalnie to muszę albo go bimbać albo grzechotać, no albo cyc. Gdyby nie
      te upały mozna by częściej wychodzić na spacer bo na dworze z zainteresoaniem
      się rozgląda a tak męczymy się w domu, wychodzimy dopiero po 18stej...Też się
      zastanawiam co z takim maluszkiem można robić...
    • gosika78 Re: Co robią w dzień wasz 5-tygodniowe dzieci? 12.07.06, 15:21
      Moja młoda też ma jedną dłuższą drzemkę (2-3 godziny), w ciągu dnia "przysypia"
      czasem na około 0,5-1 godz. Zazwyczaj jej aktywność trwa około 1,5 godz, po tym
      czasie robi się nieznośna. W godzinach aktywności karmię (głównie, bo żarłok
      mały), zagaduję na przewijaku, masuję, wietrzę pupę (lubi zabiegi
      pielęgnacyjne) no i USPOKAJAM w międzyczasie, bo pomarudzić to też sobie
      lubi smile Acha, ma 7 tygodni, ale w 5-tym tyg życia było podobnie. Jedyna różnica
      (na plus) to to, że coraz dłużej potrafi być sama bez wycia. Pozdrawiam.
      • agulkins Re: Co robią w dzień wasz 5-tygodniowe dzieci? 13.07.06, 21:59
        nasz Adrian ma bardzo podobnie, wstaje ok godz. 4 lub 5 rano, a później udaje
        mi sie go uspić ok godz. 7 bo wtedy jest najchłodniej (śpi na zew.), potrafi
        wtedy przespac ok 3 a nawet 4 godz. , w międzyczasie staram się go trochę
        zabawiać rozmową, pielęgnuję bo bardzo to lubi i pozostawiam na długie minutki
        po przewinięciu bez pieluszki-to lubi najbardziej bo potrafi tak leżeć i
        gaworzyć nawet pół godziny, później trzeba zmienic pozycję np. do wózka tak
        żeby mnie widział,Niestety im bliżej wieczora tym jest gorzej i myslę że to
        przez ten upał, bo mimo zmęczenia nie chce spać, przez co jest marudny, ciągle
        siedziałby na rękach-chyba tak mu najchłodniej,
        Adrian wczoraj skończył 8 tygodni smile)))
    • agless Re: Co robią w dzień wasz 5-tygodniowe dzieci? 12.07.06, 15:57
      Moja generalnie jak nie spi to ryczy. A spi malutko. Zeby nie ryczala to ja
      biore na rece i tak mi dzien mija, karmie, zabawiam i uspypiam. Nie mam czasu na
      kibel Koszmar.
      • zuziucha Re: Co robią w dzień wasz 5-tygodniowe dzieci? 12.07.06, 16:07
        Jezu,myslalam ze jestem sama...
        Moja mala ma takie fazy-co 2 dni spi po 2-3 godziny w dzien i tak w kolko a w
        nocy to nawet co 4 sie budzi.A co 2 dzien jest okropnie nieznosna,chce byc non
        stop przy piersi,wije sie i marudzi.Dzis jest ten lepszy dzien chociaz rano tez
        marudzila dlugo.
    • abiederman mam nadzieję że to was pocieszy 12.07.06, 16:28
      moje maluchy tez tak miały ... tyle że jest ich dwójka więc myślałam czasami że
      zwariuję, ale teraz gdy maja juz ponad dwa miesiące spią znacznia więcej niż
      wcześniej! krócej jedzą, jej wystarcza nawet 5 minut energicznego ssania on je
      tak ok15, chwilę się bawią ( tzn leża spokojnie patrząc się na zabawki albo na
      moich kolanach itp ) a potem śpią ... odkładam je do łóżka jak zaczynaja
      ziewać , zawsze trochę marudzą ale potem zasypiają i śpią od tak ok40min do 2-3
      godzin w zależności od pory dnia
      mam nadzieję że to was pocieszy
      • ewa_mewa Re: mam nadzieję że to was pocieszy 12.07.06, 18:09
        No to widze że nie tylko ja mam takiego aktywnego malca. A używacie smoczka? Ja
        nie i nie zamierzam, więc czasem Marek traktuje moją piers jako uspokajacza albo
        zasypiacza, niestety...
        • gosika78 Re: mam nadzieję że to was pocieszy 12.07.06, 22:23
          Nie używam, bo mała nie chce i już. Uspokajacz i best friend - cycek i ostatnio
          chusta smile
        • madziaz Re: mam nadzieję że to was pocieszy 12.07.06, 22:45
          Ja w wieku 5 tyg. byłam w trakcie wprowadzania planu dnia - dzidzia wstawała
          ok. 6.00, potem po godzince lub trochę więcej , zdrzemnęła się, o 10-tej
          obowiązkowo spacer, choćby się waliło i paliło do 13-stej (jak mamrotała o
          jedzeniu to smoczek, ale nie było upałów, teraz dałabym wody z butelki przez
          sen), ok. 15-stej godzinna drzemka w domu i nast. spacer o 17-stej do 19-stej,
          choćby się waliło i paliło. 19.15 - karmienie. 19.45 - kąpiel. Od dwudziestej
          wyciszanie z karmieniem przed snem i o 21-ej dzidzia sama zasypiała w łóżeczku.
          Dwa tygodnie takiej orki i dzieci, które uwielbiają, żeby wszystko było
          przewidywalne, zasypia samo, np.w nosidle na balkonie a mama ma 3-4 godz.
          czasu. Koszty takiej nauki to dom zapuszczony przez te dwa tygodnie i mąż w
          zasadzie na mrożonych pierogach. Ale opłaca się, bo teraz korzystam. Szczerze
          na to namawiam.
          • mskibi Re: mam nadzieję że to was pocieszy 13.07.06, 09:28
            Witam, widze ze nie jestem sama. Moj maly ma 5 tygodni i tez daje czasami
            popalic. Do poludnia rzadko sypia, raczej czuwa po 30 minut czasami uda sie
            wiecej.Czesto marudzi zwlaszczwa jak mnie nie widzi,potem cyc,noszenie az sie
            odbije (bo straszny zarlok i czesto ma wzdecia), potem przewijanie bo przewaznie
            po jedzeniu jest kupa, potem zabawa (jesli mozna to tak okreslic) a spacer
            dopiero po poludniu bo przeciez ukrop na dworze. Spi popoludniami ale coraz
            czesciej sie zdarza ze nie chcesmile, kapiel wieczorem jak poje bo bez tego nie
            jest to niemozliwe, nie da sie wykapac na glodnego ani oszukac herbatka.
            Generalnie czasami wysiadam, ale jakos sobie radze. Jest bardzo zajmujacy. Po
            kapieli troche pomarudzi i zasypia sam ale nie lozeczkusmile). A spac chodzi kolo
            10-11 wieczorem, potem sie budzi do cyca ze dwa razy, czsami wiecej i znowu,
            odbijanie,noszenie,kupa itd...Pozdrawiam
            • milko2411 Re: mam nadzieję że to was pocieszy 13.07.06, 18:19
              Jezu,jak miło,ze nie jestem osamotniona,sniadanko zjadłam wczoraj o godzinie
              21.20,normalnie u mnie dokładnie to samo, co u mskibi.Moja tesciowa smieje
              sie,ze ma swojego msciciela,strasznie zajmujaca jest moja Kamilcia,ze starsza
              chyba tak nie było albo juz po prostu nie pamietam,pozdrawiam
    • kitka20061 Re: Co robią w dzień wasz 5-tygodniowe dzieci? 13.07.06, 22:05
      Ciesz się że tyle śpi, bo moja mała w tym wieku spała tylko 9 godzin na dobe.
      Myślałam że oszaleję. Dopiero jak miała ok. 6 miesięcy to wszystko się jej
      unormowało zaczęła spać normalnie, tzn. 8-9 godz. w nocy i 2 drzemki w dzień
      po 1-2 godz.
    • pysiu25 nie wiesz??? dziwne 14.07.06, 08:52
      no jak to co, najczęściej nie śpi, albo śpi albo je, albo się rozgląda, albo
      jest u mamusi na rączkach bo cóż innego??? nie wyczytałaś jeszcze tego??? a
      smoczek nie chcesz to nie podawaj ale chyba nie słyszałaś jeszcze że smoczki
      jednak są wskazane dla niemowląt. Wnerwiają mnie takie mamusie co nie podadzą
      smoka dla zasady bo coś tam, coś tam (wyjatkiem sa te mamy których dzieci nie
      chcą smoka).
      • ewa_mewa Re: nie wiesz??? dziwne 14.07.06, 09:53
        A mnie wnerwiają mamusie które smoczka dają dla zasady - marudzi to smoczek w
        gębę i po problemie. A potem mają wielki problem z odzwyczajaniem i chodzą
        takie dwulatki ze smokiem w paszczy. Ja nie daje bo po pierwsze nie mam takiej
        potrzeby a po drugie nie chce rozwinąć wady zgryzu u dziecka (ma cofniętą żuchwę)
        • ewa_mewa Re: nie wiesz??? dziwne 14.07.06, 09:54
          I nie wiem skąd miałabym niby wiedzieć co czyjes dzieci robią w dzień? Tzn w
          jakich proporcjach śpią, jedzą, bawią sie itd. Bo to że nie siedzą w internecie
          albo nie czytają gazet to chyba oczywiste. Nie wiem po co te złośliwości.
        • pysiu25 Re: nie wiesz??? dziwne 14.07.06, 11:00
          zdaje sie że dopiero co pisałaś że jesteś troszkę zmeczona i że "niestety twoje
          dziecko pierś traktuje jako uspokajacz". nie zdziwiłabym się jakbyś wkońcu miała
          dość i podasz smoczka - znam taką nie jedną mamusię, najpierw się zapierają a
          później nie wytrzymują i pędzą do sklepu po smoka. jak ci zacznie mały wisieć na
          cucku 24h na dobę to wierz mi że kupisz tego smoka. Narazie twoje dziecko ile ma
          5-6 tygodni??? poczekaj jeszcze trochę. A złośliwości, kochana poczytaj swoje
          wypowiedzi, masz niespełna 2-miesięczne dziecko a wypowiadasz się tak jakbyś
          miała conajmniej 15 dzieciaków i była mistrzynią w wychowywaniu dzieci - daj
          trochę na wstrzymanie bo słabo mi się robi jak taka młodziutka mamusia wymądrza
          się i wie wszystko najlepiej

• ewa_mewa Re: nie wiesz??? dziwne 14.07.06, 11:32
            Dla Twojej informacji - smoczki w domu mam i to nawet dwa bo jeszcze w ciąży
            myślałam że to oczywiste że będzie trzeba ich używać ale jak sie okazało nie ma
            takiej potrzeby. I mam nadzieję, że nie będzie. Jak nie - trudno. Nie uważam też
            żebym sie wymądrzała na ten temat, opisuje po prostu swoje doświadczenia albo
            powtarzam zasłyszane opinie, jak wy wszystkie, czyż nie?
            • ewa_mewa Re: nie wiesz??? dziwne 14.07.06, 11:33
              Zresztą gdybyś sie zgadzała z tym co pisze to byś nie uważała że sie wymądrzam,
              prawda?? smile
    • gosika78 Pysiu 14.07.06, 13:18
      A może zamiast się czepiać napisałabyś, jako ta bardziej doświadczona mamusia
      jak radziłaś sobie z takim 5-tygodniakiem w ciągu dnia? Bo o to chyba w tym
      poście chodzi...
      • pysiu25 Re: Pysiu 14.07.06, 14:10
        a czy ja się ciebie czepiam??? to się nie wtrącaj
        wcale nie uważam sie za doświadczoną mamusię mimo że moje dziecko ma 14
        miesięcy. A z 5-tygodniowym dzieciakiem jakoś sobie radziłam, nawet bardzo
        dobrze. Głównie chodzi mi o to ewa_mewa cudownie udziela rad straszym maluszkom
        niż 5-tygodniowe dzieciaki - a niby skąd ona to może wiedzieć? zwłaszcza że te
        rady to głównie wyczytane z poradników o pielęgnacji i wychowaniu dziecka -
        kobitki życie jest zupełne inne
        co do smoczka jeszcze, ewa_mewa pisze "Ja nie i nie zamierzam, więc czasem Marek
        traktuje moją piers jako uspokajacza albo zasypiacza, niestety..." a zamoment
        pisze że "Ja nie daje bo po pierwsze nie mam takiej
        potrzeby a po drugie nie chce rozwinąć wady zgryzu u dziecka (ma cofniętą
        żuchwę)" a na końcu w końcu pisze "Dla Twojej informacji - smoczki w domu mam i
        to nawet dwa bo jeszcze w ciąży myślałam że to oczywiste że będzie trzeba ich
        używać ale jak sie okazało nie ma takiej potrzeby."
        płenta - to po co piszesz że NIESTETY cyc jest uspokajaczem i jesteś juz
        zmeczona. kobieto nie wiesz co piszesz, gubisz się

ale nie mam zamiaru wiecej sie odzywać, bo to na każdym zamknietym forum kobitki
        nie znosza takich jak wy - świeże mamusie a rozumy pozjadały jesli chodzi o
        wychowywanie dzieci
        • gosika78 Re: Pysiu 14.07.06, 14:27
          Uogólniasz. Nie uważam, że pozjadałam rozumy. Z forum korzystam głównie po to,
          żeby dowiedzieć się tego, czego nie wiem. A jest tego trochę.
        • ewa_mewa Re: Pysiu 14.07.06, 15:18
          Wiesz, jak byłam w ciązy to nie mogłam wiedzieć jaką szczękę będzie miało moje
          dziecko i że pediatra będzie kategorycznie odradzał smoczek. Jakoś na USG tego
          nie było widać... Poza tym nie wiedziałam również że można sobie dać rade i bez
          smoczka. Wole przystawić do piersi raz czy dwa nadmiarowo niż męczyć sie potem z
          odzwyczajeniem od smoczka.
          • lunarei Re: Pysiu 14.07.06, 17:42
            A zastanów się co robią kobiety z dwójka/trójką małych dzieci?
            Muszą zając się starszymi. Muszą im dać jeść, umyć, ubrać, przypilnować. W
            między czasie zadbać o dom i siebie. Pół biedy jak mają zaradnego męża.
            Pewnie zaniedbują swoje 5-tygodniowe szkraby big_grinbig_grin
            • gosika78 Re: Pysiu 15.07.06, 19:17
              Ja nawet sobie nie wyobrażam, co te kobitki robią smile 300% normy smile A miałam
              kiedyś sąsiadkę co miała ośmioro (!!!). Kosmos...
    • eli1979 Re: Co robią w dzień wasz 5-tygodniowe dzieci? 14.07.06, 17:50
      Jejku czytam ile śpią wasze maluchy i jestem w szoku. Jak mój synek mial 5
      tygodni to spal na okragło. Budził się na cyca i zmiane pieluchy i znowu
      śpioza. Teraz ma 9 miesięcy i ma 3 drzemki w ciągu dnia które łącznie trwają
      ze 3,5 godziny. A dzis duzo wiecej bo ranna drzemak trwała 3,5.....Pamiętam jak
      był mały i czasem z jakiegos powodu nie położylismy go tak szybko spac jak
      chcial to był wrzask w niebogłosy. Teraz ma okres aktywności koło 3 godzin.
      Jak go nie położe spać to będzie marudził i płakał az go uśpię.
      • sofi76 Re: Co robią w dzień wasz 5-tygodniowe dzieci? 15.07.06, 20:49
        Kamil ma 6 tydzień i plan dnia taki: od około 6 zaczyna dokazywać po karmieniu,
        potem podrzemie, po 8 je, okolo 9 szybka kapiel, ubieramy zawijamy w kocyk,
        smoczek w buzię i do spania bez dyskusji, budzi sie kolo 12, 12.30 na papu,
        odbijemy pomarudzimy i koło 13, 13.30 do spania, o 16 pobudka na papu, chyba
        że wcześniej na chwilę na herbatkę, potem dokazuje, koło 18 spacer, papu, po 19
        kąpiel, papu, potem różnie, czasem wyimaginowana, czasem prawdziwa kolka i
        około 22.30 do spania bez gadania, w nocy różnie czasem obudzi sie 2 razy,
        czasem co półtorej na jedzenie i przynajmniej dzięki takiemu planowi mam czas w
        dzień albo coś zrobić koło siebie, albo wyjść albo zwyczajnie sie przespać.
        pozdrawiam
        • ewa_mewa Re: Co robią w dzień wasz 5-tygodniowe dzieci? 15.07.06, 22:24
          A powiedz, dlaczego go tak tresujesz? To znaczy dlaczego uznałas że od 9 do 12
          ma spać i bez gadania. Troche to dziwne dla mnie, bo moje dziecko w dzień śpi,
          jak samo zaśnie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka