Dodaj do ulubionych

Ratunku!! - nie śpi, czy to wina pokarmu??

20.07.06, 09:34
Witam serdecznie,

mam problem- moja 5,5 miesięczna córka przestała spać w nocy i nie wiem
dlaczego. Stało się to bezpośrednio po 3-dniówce, którą przeszła tydzień
temu, tzn. po 3 dniach gorączki dostała wysypki i przestała spać. Na początku
myślałam, że to rozdrażnienie po wysypce, ale choroba minęła, a ona dalej
marudzi w nocy. Jest jeszcze jedna istotna sprawa- ok. tydzień przed chorobą
wprowadziłam jedno karmienie mlekiem modyfikowanym ( na noc) Mała jest i
zawsze była tylko na piersi. Z powodu upałów i chyba z upływem czasu
zmiejszyła się u mnie ilość pokarmu, poza tym chciałam stopniowo ją
przyzwyczaić do mleka modyfikowanego- jak wrócę do pracy, nie wiadomo jak to
będzie, na pewno będzie dokarmiana i piersią i sztucznym mlekiem. Dokarmiam
Bebiko 1 i przed snem. Na początku było ok, spała normalnie, z nocną przerwą
na jedzenie. Teraz nie wiem, co się dzieje, może to mleko, jest zbyt ciężko
strawne i dlatego tak się miota w nocy? Może zmienić porę podawania? ( na noc
najlepiej, bo za chwilę będziemy wprowadzać inne pokarmy w ciągu dnia)Dodam,
iż zdania pediatrów mi znanych są bardzo podzielone- jeden mnie sklął, że
truję dziecko sztucznym mlekiem i lepiej był wprowadzić zupki zamiast mleka (
tylko co potem? kiedyś dziecko będzie jadło sztuczne), drugi powiedział, że
ok, bo dziecko się przyzwyczai do smaku - nie jest już taka mała, za tydzień
kończy 6 miesięcy. I co ja mam zrobić - mała nie śpi...a ja powoli dostaję
obłędu.
Obserwuj wątek
    • malwanka1977 Re: Ratunku!! - nie śpi, czy to wina pokarmu?? 20.07.06, 09:44
      a moze zabkuje?
      • juskak Re: do malwanka 1977 20.07.06, 09:52
        no właśnie, szczerze mówiąc też o tym pomyślałam, ale pediatra zwrócił mi
        uwagę, że to byłby ewenement, gdyby 5,5 miesięczne dziecko tylko na mleku
        zaczęło ząbkować. Powiedział że to przyjmowanie innych pokarmów staje się
        bodźcem dla organizmu dziecka do ząbkowania- nie wiedziałam o tym. Ona jest
        tylko na mleku.
        • asimama Re: do malwanka 1977 20.07.06, 10:14
          Dziwny ten twój pediatra, ciekawa jestem skąd ma takie rewelacje. Moja Asia
          była tylko na piersi przez pełne sześć miesięcy, sliniła się od końca 3
          potwornie, w piątym-szóstym miesiącu było bardzo cieżko ze snem - budziła się w
          środku nocy, oczy miała wielkie jak spodeczki filizanek i po chwili zaczynała
          marudzuć. Uśpić była ją w stanie jedynie pierś. Nie z głodu, ale właśnie żeby
          ulżyć obrzmiałym dziąsełkom potrafiła przez sen wisieć po trzy godziny na
          piersi. No i na kilka dni przed skończeniem 6m wyszły jej jednoczesnie dwie
          dolne jedynki i wtedy troche się uspokoiła. Wtedy tez zaczęła dostawać pierwsze
          zupki, które maja przeciez konsystencję papek, wiec do ich gryzienia jeszcze
          przez pare tygodni ząbki na pewno nie sa potrzebe.
          A co do mleka modyfikowanego, to może się upewnij (tylko u innego pediatry) czy
          nie powinnaś, jesli juz podjęłaś taką decyzję, dawać mleka z cyfrą 2 - ono jest
          chyba u wszystkich producentów przeznaczone dla dzieci w wieku powyżej 4m -
          jest lepiej dostosowane do rosnących potrzeb malucha. Ja co prawda zaczełam
          dokarmiac modyfikowanym dopiero w 10m, ale też to była 2, a za chwile, jak Mała
          skończy roczek będzie dostawał 3.
          Pozdrawiam
        • malwanka1977 Re: do malwanka 1977 20.07.06, 10:22
          szczerze mowiac pierwszy raz slysze o takiej teorii!!no, ale nie jestem wszystko
          wiedzaca.Powiem tak:moja corka konczy 1 sierpnia 6 miesiecy.Zabkuje od 2
          miesiecy, gora, i mimo tego, ze normalnie przesypia cala noc w czasie zabkowania
          potrafi sie wybudzic, pokwilic przez sen.Jest do tej pory tylko na piersi i
          dlatego teoria Twojego lekarza wydaje mi sie dziwna.Przeciez zdarza sie, ze
          dzieci 3miesieczne zabkuja!Sprawdz czy nie ma spuchnietych dziaselek.Sprawdz dol
          i gore.U nas jest na odwrot i spuchniete ma gorne. A jak mala funkcjonuje w
          ciagu dnia?Czy zauwazylas jakies zmiany?Czy jest rozdrazniona,
          placzliwa....oczywiscie kazde dziecko przechodzi zabkowanie inaczej, ale to Ty z
          nim spedzasz najwiecej czasu i masz mozliwosc stwierdzic jakis zmiany w jej
          zachowaniu.pozdrawiam.
          • waflinka Re: do malwanka 1977 20.07.06, 11:13
            Twój pediatra absolutnie nie ma racji. Mojej koleżanki córka, karmiona
            wyłącznie piersią ma już 2 ząbki od czwartego miesiąca. Teraz ma 5,5 m-ca i idą
            jej dwa górne.
        • lula78 Re: do malwanka 1977 20.07.06, 11:32
          Moja mała jest tylko na cycu, a ślini się jak skończyła 3 miesiące. Teraz ma 5,5
          i ząbków nie widać. Też ma czasem gorsze okresy ze spaniem, chociaż już
          przesypiała całe noce, to od 3 dni bardzo często się budzi. Mi się wydaje, że
          raz to ząbki, może fala kolejnego wzrostu i dziecko potrzebuje więcej jeść plus
          znów te upały.

--
          www.poradopedia.pl/ - porady na każdy temat
          • juskak Re: do malwanka 1977 20.07.06, 11:58
            mam wrażenie, że ma większy apetyt- a nie jest małym dzieckiem. Waży 8300 kg (
            niespełna 6 miesięcy ) - dlatego zdecydowałam się na to dodatkowe modyfikowane
            mleko. Z tym,że podaję Bebiko 1, może to za słabe mleko, ale bałam się tak od
            razu podać Bebiko 2. Dziś kupiłam 2 - może spróbować? Może nie podawać od razu
            na noc? Nie stwierdziłąm żadnych sensacji żołądkowych, brzuszek miękki, kupki
            są, choć wczoraj była taka sobie. No ale nie ma biegunki.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka