Dodaj do ulubionych

Ilosc mieszanki dla miesieczniaka

20.07.06, 14:26
Moj Maluszek ma juz miesiac, karmie go miesznka (poczatkowo NAN1 a od wczoraj
Nutamigen). Pytanie, ile Wasze miesieczne bobasy jedza, bo Moj co 2-3 godziny
po 90ml i czesto dopomina sie o wiecej... Czy to nie za duzo? Byc moze ma
teraz dni, kiedy intensywniej rosnie i potrezbuje wiecej, ale prosze
napiszcie jak to jest u was... Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • mika_007 Re: Ilosc mieszanki dla miesieczniaka 20.07.06, 14:31
      to zależy od apetytu wink
      na opakowaniach rozpisane jest dawkowanie
      wiadomo-przedobrzyć nie można,bo maluch może się zapaść wink a odchudzić nie
      będzie można

mój mając miesiac na raz ledwie 60 cycowego mleka wypijał,teraz mając pół roku
      jak wypije 120 to góra

każde dziecko jest inne
      • naati Re: Ilosc mieszanki dla miesieczniaka 20.07.06, 15:17
        moja nawet wiecej wciagała, wiec sie nie przejmuj, teraz ma 2,5 msc i 200 ml na
        wieczor, a czasem jeszcze dojada 60...wiec na razie dawaj tyle, ile potrzebuj.
        Moja je juz tylko 5 razy na dobe
    • elieka Re: Ilosc mieszanki dla miesieczniaka 20.07.06, 15:29
      ja daję nan, na nim jest dawkowanie dla miesięcznego dziecka takie: 120 ml
      (dawka jednego karmienia) do 7 razy na dobę. i Junior takie 120 wgrzmoci jak
      nic. Póki co staram się najpierw podkarmić piersią, ale chyba nie bardzo to mi
      wychodzi skoro po ponad półgodzinnym ssaniu cyca łyknie 90 ml nana jak nic!! i
      lekarz powiedział że widocznie tyle potrzebuje, zaczyna szybciej rosnąć, jest
      gorąco, jeśli tyle potrzebuje - tyle nalezy mu dać.
      A dziś pediatra poleciła nam enfamil premium jako najlepsze mleko dla dzieci.
      Dostępne tylko w aptekach, podobno łatwiej przyswajalne, łatwioej sie tez
      maluchy po nim wykupkują. na www.karmieniedzieci.pl jest więcej o tym mleku.
      • martab25 Re: Ilosc mieszanki dla miesieczniaka 20.07.06, 15:36
        Dziewczyny a czy Waszym pociecha sie ulewa? Bo mojemu po kazdej prawie dawce
        jedzenia 90ml, ktorego sie domaga... Nie chce dawac wiecej skoro i tak "oddaje"
        troche, ale on tez czesto chce wiecej... No i kolo sie zamyka) Czy tez tak
        macie? Nie wiem czy jednak to za duzo dla Niego, bo chyba nie powinno mu sie
        ulewac, a czasami to nawet sporo...
        • elieka a odbijasz go dobrze?? 20.07.06, 15:40
          bo po sztucznym musi się obowiązkowo dobrze beknąć smile
          spróbuj dać mu tyle żeby się najadł (oczywiście max 120 ml) i porządnie go
          odbij.
          ale z tego co słyszałam, niektóre maluchy tak maja, że im się ciutke ulewa.
          jeśli cię to niepokoi, może idź do pediatry, niech to zbada.
          a może to mleko mu nie bardzo podchodzi?? Ja jutro kupuje ten enfamil,
          zobaczymy co to za cudo... smile
        • lambert77 Re: Ilosc mieszanki dla miesieczniaka 20.07.06, 15:48
          Mojemu małemu się czasami coś uleje ale tylko wtedy jak męczy go brzuszek i ma
          jakieś wzdęcia albo kolke ... tak długo się pręży i wyciąga aż mu coś poleci
          ale nigdy dużo... No raz wypluł całą herbatke ale widocznie coś mu nie
          posmakowała smile. Jeżeli faktycznie dużo mu się ulewa przejdź na mleko dla dzieci
          z tym problemem. Nestle chyba to produkuje.
    • lambert77 Re: Ilosc mieszanki dla miesieczniaka 20.07.06, 15:45
      Wkońcu mogę popisać na innych forach niż mężczyzna big_grin
      Mój synek, który dziś będzie miał miesiąc je 9 razy na dobę tak co 2-3 godziny
      maksymalnie 120 ml Nan 1 do tego jakieś herbatki. Zdarzają mu się dni że obali
      9 razy po 120 a czasami na niektóre posiłki zje mniej. Skoro chce to mu dajemy
      przecież nie będe na głodniaka dziecka trzymał ( potrafi się naprawdę
      zdenerwować kiedy nie ma butelki na czas ). Na NAN1 było napisane że powinien
      jeść po 120 ml 7 razy na dobę smile czy ktoś mógłby to wytłumaczyć mojemu dziecku
      bo najwyraźniej on się z tym nie zgadza.
      Może to dlatego że urodził się dwa tygodnie przed terminem i musi troszkę
      nadrobić.
      • elieka Re: Ilosc mieszanki dla miesieczniaka 20.07.06, 16:16
        ooooo, to mój tez nadrabia smile cyc sam nie wystarcza, obowiazkowo musi byc nan!!
        tak na dopchanie smilealbo i zamiast cyca.
        a od jutra - enfamil, zobaczymy czy kupki beda czesciej.
        Lambert, a Twoj Junior jak po tym nanie ma z kupkami???
        • martab25 Re: Ilosc mieszanki dla miesieczniaka 20.07.06, 17:13
          Zawsze trzymam synka do odbicia i odbija mu sie, czasami az za dobrze)))
          Widze, ze nie mam sie czy martwic i moge spokojnie dawac nawet do 120) Moj
          synek ma dzisiaj 4 tygodnie, a przeszlismy na nutrigen bo po NAN1 ma skaze i
          zobaczymy jak to mleko na Niego podziala (ta mieszanka smierdzi niesamowicie,
          az mi sie chce wymiotowac, ale Malemu smakuje) smile
        • lambert77 Re: Ilosc mieszanki dla miesieczniaka 20.07.06, 19:49
          Ekspertem od jego kupek to teraz jest żona bo ja wróciłem do pracy ale na początku na nan1 ha walił tak z 5 razy dziennie średnio. Od jakiegoś tygodnia robi jedną ale taką wielką kupe troszkę się namęczy biedaczek i nawyciska ale robi. Nie wiem czy to przez mleko czy przez lekkie kolki jakich dostał.
          Zauważyłem że na te jego płacze i wyginanie się pomaga kiedy go mocno przytule kładę go na boczku na ręku i przyciskam brzuszek do siebie. Mały po paru minutach się uspokaja i zasypia. Mojej żonie to nie wychodzi niestety. No i zaczeliśmy mu podawać przed każdym jedzeniem infacol mam nadzieje że to pomoże bo nocki ostatnio mamy różne big_grin
          • elieka Lambert 20.07.06, 20:03
            a infacol podajecie na łyżeczce ;ub bezpośrenio do paszczęki czy w butelce z
            mlekiem?? Bo ja mam espumisan i przy karmieniu butelką należy wlać go do
            butelki o czym oczywiście wiecznie zapominam.... sad( jakby można było od razu
            do buzi małemu to wolałabym smile
            • lambert77 Re: Lambert 20.07.06, 21:09
              Infacol to taki lek w zawiesinie podaje się go specjalnym zakraplaczem trzeba małemu głęboko na język wcisnąć 0.5 ml tego leku. Nie jest to proste bo zakraplacz jest kiepsko skonstruowany należy go dwa razy nacisnąć żeby uzupełnić cały a jak tu drugi raz nacisnąć jak przy naciśnięciu poprzednie wylatuje smile??? podajemy już drugi dzień na cuda nie licze wielkie ( bo zakładam że odrazu nie miną mu kolki) ale wydaje mi się ( oby to nie były moje pobożne życzenia) że mały jest jakby spokojniejszy, no i od dzisiaj powoli przechodzi już na większą butelke. Dzisiaj dwa razy zjadł już 150 ml. Kiedy mu się wkońcu odbiło to aż sam się mały przestraszył. Zaopatrzyliśmy się we wszystkie możliwe herbatki smile rumianki itd itd i teraz eksperymentujemy na małym. Ile bym dał żeby on już noc całą przesypiał smile Któregoś dnia przez niego na centralnym rano nie wysiąde. Dobrze że mam bilet aż do wschodniego big_grin
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka