Dodaj do ulubionych

"ropki" w oczach

20.07.06, 22:20
witajcie,
moja córcia ma 5 miesięcy. już od dawna zauwazam, że "ropki", które zbieraja się w jej oczkach nie sa usuwane przez oko do kącików. są lepkie i przezroczyste, często przytklejaja się do tęczówki oka, zdarza się nawet, ze do źrenicy. trudno jest je w związku z tym usunąć, a Małej jak zauważyłam bardzo przeszkadzają sad
czy u 5 miesięcznego dziecka to jest normalna rzecz, czy powinnam jednak wybrać się na konsultację okulistyczną?
dzięki
i pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • lenka_style Re: "ropki" w oczach 20.07.06, 22:23
      koniecznie idź do okulisty
      moja córka jest w tym samym wieku, te "ropki" ma od urodzenia wpisane w kartę
      jako "wrodzone zapalenie spojówek", miała na to dwa antybiotyki, niestety nic
      nie dały, teraz mam jak skończy 6 miesięcy iść z nią na udrożnianie kanalika :-
      ((((((
      • kanaviosta Re: "ropki" w oczach 20.07.06, 22:25
        a czy ma również jakieś inne objawy? bo widzisz, nie zauwazyłam u mojej Małej żadnego zaczerwienienia powiek czy nadmiernego tarcia oczu.. ale może to u małych dzieci przebiega inaczej?
        i faktycznie, te ropki miała od urodzenia sad
      • mika77ka Re: do lenka_style 20.07.06, 22:28
        Dlaczego musisz czekać, aż córcia skończy 6 m-cy. Moja okulistka powiedziała,
        że im wcześniej, tym lepiej. Mój synek ma 2,5 m-ca. Ja narazie masuję okolice
        noska, może przetka sie samo. Nie uśmiecha mi się jechać na udrażnianie
        kanalika. Pozdrawiam
    • lenka_style Re: do miki 20.07.06, 22:40
      moja okulistka (W-wa, szlenkierów) powiedziała, że do 6 miesiąca właśnie przez
      masowanie, wpuszczanie soli fizjol. i te dwa antybiotyki organizm powinien
      sobie sam poradzić i często taki zabieg jest przedwczesny
      ale niestety organizm mojego kotka sobie nie poradził sad
    • lula78 Re: "ropki" w oczach 20.07.06, 23:06
      Moja córka też miała od urodzenia, ale na szczeście przeszło. Wpuszczałam jej
      codziennie sól fizjologiczną i robiłam masaż oczka. Jeżeli po jakimś czasie nie
      przechodzi, powinno się skonsultować z lekarzem. Zapisze zapewne jakiś
      antybiotyk. Polecam też wodę z Morza Martwego, jeżeli nie będzie przechodzić po
      soli fizjologicznej.

--
      www.poradopedia.pl/ - porady na każdy temat

• ulkasob Re: "ropki" w oczach 20.07.06, 23:12
        mój synek też miał załzawione i zaropiałe jeno oczko. Nie od urodzenia zaczęło
        sie około 6 tyg życia. Okulistka kazała smarować maścią z antybiotykiem i
        masować oczko, inna kierowała na udrażnianie. Bałam sie strasznie i
        nagle...oczko sie udrożniło. Po prostu mój mały zawsze bardzo płacze po
        szczepieniu. Nawet nie tyle płacze costrasznie wrzeszczy. Bardzo mi wtedy go
        żal, ale oststnim razem z powodu tego ryku oczko sie odetkałosmile tym niemniej
        drże przed kolejnym szczepieniemsad
        • kanaviosta Re: "ropki" w oczach 21.07.06, 00:02
          my używamy maści Emla przed szczepieniem i Mała nie płacze, no może troszkę zakwili dla zasady wink
          • elle16 Re: "ropki" w oczach 21.07.06, 09:19
            Wybierz się do okulisty (pediatra też może być)
            Mój synek tez miał ropiejące oczka przez 5 m-cy(teraz ma 9 i od 4 jest spokój).
            Dostawał wiele kropli(ostatnie - polecam chibroxin od okulisty) dawałam je 10
            dni, ale przede wszystkim masaże, masaże i masaże 10-20 razy dziennie. Naprawdę
            masowałam ile się dało, oczywiście w miarę delikatnie. No i całe szczęście
            przeszło. Z doświadczenia wiem,że zabieg nie zawsze za 1 razem pomoże(wykonuje
            się go jak dziecko ma 4-5 m-cy). Siostry córeczka miała zatkane kanaliki.
            Pierwszy zabieg (na "żywca") nie pomógł, dopiero drugi pod narkozą się udał.
            Także masujcie!!!!!!
            Powodzenia
            • kasiek123 Re: "ropki" w oczach 21.07.06, 09:30
              2 pytania:
              1. Czy sol fizjologiczna sie zakrapla do oka czy tylko przemywa na waciku /tak
              powiedziala pani doktor?
              2. Jak wyglada fachowy masaz? Nam powiedziano ze delikatnie masowac okreznym
              ruchem pod kacikiem wew. oka. Inna wersja mowi ze wdluz skrzydelka nosa od gory
              w dol. Inna wersja mowi, ze od wew. kacika do zew. pod okiem. Wiec jak?
              • elle16 Re: "ropki" w oczach 21.07.06, 09:40
                kasiek123
                Solą fiz. przemywałam , wacikiem od zew. do wew.-do noska, bardzo czesto,
                masowałam ruchem okrężnym koło kącika wewn

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka