Dodaj do ulubionych

Duży wózek głeboki, 1-funkc, na zimę, Pomóżcie :))

23.07.06, 12:40
Witajcie,

Zaczęłam poszukiwania grzecznie od forum "Wózki dziecięce", ale wiecej tam
przyszłych mateczek poszukujących niz tych z wózkowym doświadczeniem. Dlatego
zakładam wąek u Was z prośbą o radę w wyborze PROSTEGO wózka.

Najpierw didaskalia:
1. Rodzę w listopadzie, więc szukam wózka głębokiego na zimę.
2. Spodziewam się dość sporego dziecka + kombinezony, śpiworek, okrycia =
potrzebna jest mi duża gondola.
3. Chciałabym, żeby wózek miał duże koła (zimowa nawierzchnia) i bardzo dobrą
amortyzację i sensowne hamulce.
4. Nie musi być bajerancki, nie musi być drogi, nie musi być wielofunkcyjny -
wydaje mi się, że ta duża gondola "skończy mi się" z nadejściem wiosny i wtedy
zainwestuję w porządną droższą spacerówkę.

5. Jednym słowem - potrzebuję dużej gondoli z dobrą amortyzacją i sensownymi
hamulcami na przetrwanie zimy.

6. Waga nie gra roli: blok, winda, 1 piętro, samochód.

7. Naprawdę nie musi to być nowiczesny kombinat ze spacerówką. Jestesmy gotowi
zainwestować w nią osobno na wiosnę, wybierając tym samym lepszy i trwalszy
model, a teraz musimy tylko przekulać zimę w sporej gondoli.

Czy ktoś z Was zna i może polecić takie cudo?

Bardzo, bardzo dziękuję za pomoc i wskazówki,
Serdeczności
Natalia
Obserwuj wątek
    • nat.wroclaw Re: Duży wózek głeboki, 1-funkc, na zimę, Pomóżci 23.07.06, 12:44
      Gdybym miała 2800 PLN, które mogłabym przeznaczy tylko na wózek, to kupiłabym
      wózek Emmaljunga - wersja z przekładana rączką w spacerówce. No ale właśnie
      niestety nie mam tyle, dlatego szukam niedrogiej prostej gondoli, żeby szarpnąć
      się już na samą spacerówkę potem smile

Nat
      • marypop Re: Duży wózek głeboki, 1-funkc, na zimę, Pomóżci 23.07.06, 12:48
        emmaljunga smart za 1600 zl ma taka sama duza gondole jak ta 2800, a matki
        bardzo sobie chwala amortyzacje i jakosc
        • katrint Re: Duży wózek głeboki, 1-funkc, na zimę, Pomóżci 23.07.06, 12:57
          a ja polecam nazwyklejszego Roana, duża gondola, pompowane koła, stabilny.U nas
          się sprawdza rewelacyjnie i kosztował 790
        • nat.wroclaw Re: Duży wózek głeboki, 1-funkc, na zimę, Pomóżci 23.07.06, 13:06
          Wiesz co, od kilku dni siedzę i czytam o tych emmaljungach i nie jestem pewna
          czy w smarcie w spacerówce dziecko jeździ przodem czy tyłem do kierunku jazdy. A
          nie zam mamy, dla której ten element ne byłby _bardzo_ważny_ z przewagą
          oczywiscie opcji, gdy dziecko jedzie przodem do świata a tyłem do mamy.

Wydaje mi się, że to tysiąc złotych różnicy w cenie miedzy Smart a Edge to
          własnie dlatego, że w Edge jest przekładana rączka.

Chyba, że na stronach sprzedawcy nie informują o wszystkim sad

Echhh
          Dzięki za odpowiedźsmile
          • marypop Re: Duży wózek głeboki, 1-funkc, na zimę, Pomóżci 23.07.06, 14:11
            nie tylko, tez lepsze kola - na lozyskach, raczka w smarcie nie jest
            przekladana, ale siedzisko owszemsmile
          • kajak75 Re: Duży wózek głeboki, 1-funkc, na zimę, Pomóżci 24.07.06, 00:08
            my mamy Emaljunge stara wersje taka jak Classic. Spacerowke mozna montowac
            przedem lub tylem. (Gondole zreszta tez - przydalo sie na plazy przy
            niekorzystnym ukladzie slonce/wiatr)
            • opistocelikaudia emmaljunga smart 23.08.06, 21:41
              a mysmy slyszeli ze emmaljunga smart jest dlatego tansza ze robiona w Polsce na
              licencji, i ze ze szwedzkich materialow ma tylko tapicerke a tak ze np. nie ma
              3-stopniowej regulacji amortyzacji, kiepski system wentylacji itp - co Wy o tym
              sadzicie?
      • buba333 Re: Duży wózek głeboki, 1-funkc, na zimę, Pomóżci 23.07.06, 21:14
        Tylko EMMALJUNGA
        sprawdził się zimą, urodziłam 24 grudnia smile
        gondola duża, głęboka, wygodna,
        fajny śpiworek, nie potrzeba żadnych kocyków
        duże koła, pokonają każdy krawężnik
        moja przyjaciółka woziła nim dziecko po lasach i wertepach
        • nat.wroclaw Re: Duży wózek głeboki, 1-funkc, na zimę, Pomóżci 23.07.06, 22:24
          Ano prezentuje sie ta firma naprawde imponująco i dodatkowo zachęcaja
          entuzjastyczne opinie uzytkowników. Tak, czy siak, jak już pisałam, czas na
          osobisty rekonesans i powożenie sobie tymi wózkami czegoś ciężkiego .. hmm
          ciekawe, czy pozwolą mi w ssklepie włożyc do gondoli na próbę zgrzewkę z wodą.
          Podobno ciężarówkom się nie odmawia smile

Pozdrawiam
          Nat
          • agni71 Re: Emmaljunga 23.07.06, 22:48
            te wózki, mimo, że ciężkie same w sobie, bardzo dobrze sie prowadzi, również z
            obciążeniem. Ja obecnie wożę w spacerówce Classic córke 2-letnią (ponad 12 kg)
            i lekko sie prowadzi (chyba, że musze wjechać na stromy podjazd dla wózków, no
            ale za tydzień mam termin kolejnego porodu, więc mam prawo nie mieć tyle
            siły wink

aga
      • kajak75 Re: Duży wózek głeboki, 1-funkc, na zimę, Pomóżci 23.08.06, 22:31
        to kup uzywana Emaljunge
    • czar23 Re: Duży wózek głeboki, 1-funkc, na zimę, Pomóżci 23.07.06, 12:58
      Polecam roana. Ja mam model marita i jestem bardzo zadowolona. Ma osobna
      gondole, dosyc duza a na pozniej osobna spacerowke. Kola duze pompowane, dobrze
      sie prowadzi. No i cena tez jest fajna bo kosztuje ok 1000zl. Pozdrawiam
      • nat.wroclaw Pytanie o ROANA 23.07.06, 13:21
        Hej, badzo dziękuję za odpowiedzi,

popatrzyłam sobie a tego Roana - wygląd i opis a zwłaszcza cena - bardzo OK.
        jednakowoż w nazwie figuruje termin "wózek 3-funkcyjny", na zdjęciach też
        pokazana jest: gondola, spacerówwka i fotelik samochodowy wpinany w stelaż.

Ale w opisie jest tylko Gondola i spacerówka, więc czy dobrze rozumiem, że
        fotelik to tylko opcja - za dodatkową opłatą? Czy z tym stelażem kompatybilne sa
        tylko foteliki Roan?

Jeszcze raz dziekuję.
        • czar23 Re: Pytanie o ROANA 23.07.06, 15:44
          Tak, fotelik to jest dodatkowa opcja, kosztuje chyba ok 200zl a do fotelkia jest
          jaszcze adapter ktory sluzy do zamontowania fotelika na wózek. Koszt to ok 40zl.
          O ile dobrze pamietam to do stelaza pasuje tylko fotelik roan ale glowy nie daje.
    • mynia0 Re: Duży wózek głeboki, 1-funkc, na zimę, Pomóżci 23.07.06, 13:27
      a ja polecam polskiego firkona - mam model 10, rewelacyjna duża gondola z
      wielką buda, do tego ochraniacz na wierzch wózka. zawiszenie na pasach,
      pompowane, duże koła - jedyne na zimę. naprawdę polecam ten wózek. spacerówka
      mniej udana, ale ja jeżdżę nią już 2 lata i w sumie jest ok.kosztował mnie 590
      zł.

ale:

muszę przyznać, że ta mniej udana spacerówka mimo wszytsko jest lepsza od
      nowego wózka na małych kołach / kupiliśmy na wyjazdy samochodem - firkon nie
      mieścił się do bagażnika/. mimo, że ten drugi wózek jest lżejszy, lepszy i
      bardziej nowoczesny - ja dalej używam spacerówki z firkona - głównie ze względu
      na koła i zawieszenie na pasach. chodniki mamy nierówne, wiec małe koła nie
      radzą sobie wcale, a człowiek pchając taki wózek tylko się męczy. no i te
      skrętne koła - katastrofa na każdym kamieniu wózek jedzie w inną stronę...

obejrzyj na stronie producenta: www.firkon.pl
      • owianka Re: Duży wózek głeboki, 1-funkc, na zimę, Pomóżci 23.07.06, 14:51
        Ja też mam Firkona 10, i też polecam! Używamy na razie samej gondoli. Podpisuję
        się pod wszystkim, co napisała mynia0.

I co ważne dla Ciebie - w sklepie, w którym kupiłam swoją wersję 3-funkcyjną
        (Otwock k. W-wy, ul. Hoża) w sprzedaży są teraz wersje 1-funkcyjne (sama
        gondola), w cenie poniżej 500 zł! Jak jest gdzie indziej, niestety nie wiem.
        • anettus Re: Duży wózek głeboki, 1-funkc, na zimę, Pomóżci 24.07.06, 11:20
          Ja polecam Roan kosztował 590 zł i jest super wersja spacerowa na wiosne też ok
    • lisabette Re: Duży wózek głeboki, 1-funkc, na zimę, Pomóżci 23.07.06, 13:31
      Ja mam Deltim Premier, duża gondola, spacerówka i fotelik wpinany na stelaż.
      Wciąż jeżdżę w gondoli (prawie 4m-ce),więc nie wiem jak będzie w psacerówce, a
      wersja z fotelikiem na stelażu sprawdza się np. na zakupach.
      • lisabette Re: Duży wózek głeboki, 1-funkc, na zimę, Pomóżci 23.07.06, 13:51
        sorki za literówkę wink))
    • moreno500 Re: Duży wózek głeboki, 1-funkc, na zimę, Pomóżci 23.07.06, 14:29
      mogę Ci tylko powiedzieć, że Twój tok rozumowania jest bardzo dobry -
      spacerówki z większości wózków wielofunkcyjnych są do bani. ja natomiast mam
      dobrą spacerówkę od wielofuncyjnego, ale gondola nadawała się tylko dla dziecka
      urodzonego tak jak moja mała - w marcu. wtedy w gondoli jeździ się krótko, z
      małą ilością odzieży i szybko się wskakuje do spacerówki (my jeździliśmy 3
      miesiące). no ale Ty rodzisz w listopadzie, więc gondola musi starczyć na długo.
    • an_ni Re: Duży wózek głeboki, 1-funkc, na zimę, Pomóżci 23.07.06, 15:13
      Deltim Premier
      gondola bardzo duza, moje prawie 7 miesieczne dziecko jeszcze w niej jezdzi bo
      nie siedzi zbyt dobrze a uwiebia lezec na brzuchu i swobodnie sie w gondoli
      kreci na wszystkie strony
      zaglowek podnoszony kilku stopniowo az do pionu - dziecko moze siedziec
      spacerowka byla uzywana kilka razy i tez jest OK
      raczka nie jest przedkladana ale caly stelaz spacerowki owszem i przodem i
      tylem do kierunku jazdy mozna ustawic
      to nie jest jakos Emmaljungi ale da sie wytrzymac - dobre pompowane kola i
      amortyzacja, troche zaczal skrzypiec po zimowych przperwach po sniegu
      design bardzo klasyczny wiec jesli kreca cie kolorowe trojkolowce to tu tego
      nie znajdziesz
      kosztuje ok 750-800 zl
    • jusspy Re: Duży wózek głeboki, 1-funkc, na zimę, Pomóżci 23.07.06, 16:15
      Czesc,
      Przeczytalam wszystkie watki - i powiem tyle WAGA wozka jest wazna- nie tylko
      dlatego ze nisko miszkacie. Przeciez z wozkiem idzie sie do znajomych rodziny
      itd, a tam trzeba go wniesc.
      Ja mam wozek firmy El-jot- Carmen. Wazy 12 kg, jest naprawde super i moje
      kolezanki mi go zazdroszcza! Ma w srodku miekki materacyk i pikowana powlaczke,
      ale to nie jest wazne. W zwiazku z tym ze jest lekki Swietnie sie prowadzi. My
      wzielismy sobie wersje z piankowymi kolami bo to oszczedzilo 1,2 kg.
      U producenta mozna sobie wybrac kolor materialu. Wersja Carmen ma zawieszenie
      na paseczkach i mozna wykorzystywac ja do kolysania placzacego dziecka.
      A - i wozek jest oczywiscie gleboki co chroni dziecko przed wiatrem a takze
      przed spalinami. Spacer z naszym wozkiem to przyjemnosc dla Prowadzacego!!!
    • nat.wroclaw Bardzo dziękuję 23.07.06, 20:53
      Dzięki wielkie za pomoc i wskazówki. Poczytałam o wszystkich wymienionych przez
      Was propozycjach i mam dzięki Wam zawężone pole poszukiwań do konkretnych modeli.

Gdy trochę się ochlodzi wsiadam w auto i rozpoczynam wędrówkę po hurtowniach i
      magazynach ze sprzętem do obsługi pierworodnego smile Tam wypróbuję wszystkie te
      cuda własnymi rękami.

Serdeczności
      Natalia
    • kajak75 Re: Duży wózek głeboki, 1-funkc, na zimę, Pomóżci 24.07.06, 00:06
      kup uzywana Emmaljunge.
    • kathee Re: Duży wózek głeboki, 1-funkc, na zimę, Pomóżci 24.07.06, 11:31
      Inglesina. Kupiliśmy w komisie za 150 zł. Rewelacja, duża, obszerna. Bardzo
      pojemny kosz, dobrze sie prowadzi. My mieliśmy staru model inglesina miko,
      wprawdzie bez pompowanych koł, tylko takie zwykle, ale i tak była super.
      Rodziłam w grudniu 2005, dzieciątko dość spore. W te najwieksze mrozy miescił
      sie dzieciak w kombinezonie, spiworek i kocyk na wierzch. Dodatkowo mieliśmy na
      spód zrobioną pikowaną wyściółke. Bylo mu ciepło i luźno w te największe 20
      stopniowe mrozy.
    • ataglu Re: Duży wózek głeboki, 1-funkc, na zimę, Pomóżci 24.07.06, 12:02
      Polecam wózek Adbor Ring Max. Ma dużą wygodną gondolę (gdy zobaczyłam gondolę z
      Graco, to smiem twierdzić, że moja jest ogromna), która jest świetnie
      zabudowana na zimę, ma nawet dodatkową odpinaną budkę.Duże, pompowane koła i
      zawieszenie na paskach sprawdziło się na naprawdę niesamowitych zimowych
      wertepach.Buda wózka otwiera się cicho i jest mocna nachylona, co świetnie
      chroniło przed śniegiem i wiatrem. Córcia miała w nim zimą naprawdę ciepło i
      wygodnie. Teraz już korzystam z wózka jako spacerówka i też nie narzekam -
      sprawdziła się na urlopie górach, wygląda przyzwoicie. Wózek jest ciężki, co
      dla mnie jest akurat zaletą, ale ja nie muszę go niegdzie wnosić. No i cena:
      715zł
    • kawi2 Re: Duży wózek głeboki, 1-funkc, na zimę, Pomóżci 24.07.06, 12:58
      a ja polecam Bartatinę PLUS firmy Jędroch-rewelacja.Rodziłam pod koniec września, więc też potrzebowałam czegos na przejechanie zimy, a potem spacerówka inna na wiosne.Mój syn był bardzo dużyjak się urodził i dlatego zdecydowałam sie na ten wózek.Gondola jest obszerna, kółka moga byc pompowane, stelaż super amortyzuje. Bardzo byłam zadowolona z tego wózka i mój synek również. Ja kupiłam go na allegro ze spacerówką za 400 PLN i teraz ta spacerówka nam służy na działce, bo jest dzięki stelażowi i kółkom idealna na wertepy.Polecam ci strone producenta, bezposrednio od niego kupisz taniej niż w sklepie, wysyłka około 20PLN i mozna sie dogadac co do ceny, jak ma jakies kolory z zszłej kolekcji, a tak było jak ja do niego dzwoniłam. Mi calość spacerówkqa + gondola + śpiworek gratis chciał sprzedac za około 700PLN.
    • nat.wroclaw Wiecie, co mnie zastanawia? 24.07.06, 14:49
      Dlaczego produceci nie unifikują danych technicznych podawanych na swoich
      stronach . Większośc producentów, których z kolei słowo w słowo powtarzają
      sklepy internetowe - organicza się do podania wagi poszczególnych elementów.
      Jedna emmaljunga własnie podaje też dokładne wymiary gondoli i siedziska. Inni
      producenci jaky zapomnieli, że ten element także jest istotny przy podjmowaniu
      decyzji o kupnie wózka.

Pozdrowienia i jeszcze raz wielkie dzieki za Wasze wskazówki.
      nat
      • paszczakowna1 Re: Wiecie, co mnie zastanawia? 24.07.06, 21:14
        Jesli nadal rozwazasz Emmaljunge (osobiscie jestem b. zadowolona, mam model
        Cerox z gondolka, to jest zasadniczo spacerowka, ale sprawdza sie tez jako
        gleboki), wiedz ze to nie musi kosztowac 2800 zl. Ja swoj kupilam za 1500 zl.
        Tez sporo, ale sie raczej oplaca (nie poodlatuja kolka po roku uzywania). Zobacz
        familyshop.com.pl, miewaja fajne promocje na 'markowe' wozki.
        • nat.wroclaw Super :) 25.07.06, 09:47
          Dziękuję za pomoc smile Mnie raczej gondola spora potrzebna będzie, zwlaszcza,
          jesli kolejna zima stulecia ma sie nam zdarzyć.
          Dzieki wielkie.
          Nat
          • mala_kasia Re: Super :) 25.07.06, 10:23
            Ja mam wózek z dużą gondolą, pompowane koła, jednofunkcyjny firmy Hebart kupiony za 290 PLN. Nowy
            smile Niestety producent nie ma strony www.
            • mala_kasia Re: Super :) 25.07.06, 10:26
              Pomyłka, znalazłam
              www.hebart.com.pl
              ja mam coś takiego:
              www.hebart.com.pl/index.php?id=produkt&lang=pl&numer=10
              • nat.wroclaw A jakie dokładnie są wymiary tej gondoli? 25.07.06, 10:41
                Hej, czy mogłabyś w wolnej chwili zmierzyć długość, szerokość i głębokość
                gondolki? Niestety na stronie producenta nie ma takiej informacji. A duża
                gondola dużej gondoli nierówna smile

Pozdrawiam i dziękuję
                Natalia
                • mala_kasia Re: A jakie dokładnie są wymiary tej gondoli? 25.07.06, 10:57
                  Wieczorem, jak wrócę z pracy, ok ?
                  Pozdrawiam.
                  • mala_kasia Re: A jakie dokładnie są wymiary tej gondoli? 25.07.06, 20:32
                    Zmierzyłam wózek. Od wewnątrz.
                    głębokość 21cm
                    szerokość 40cm
                    długość 83cm

Nie wiem, czy dla Ciebie jest wystarczająco duża ta gondola, mi spokojnie zmieścił się gruby śpiworek.
                    • nat.wroclaw A to ciekawe:) 25.07.06, 21:25
                      No proszę, o kilka centymetrów wieksza niz emmaljunga, choć gondole emmaljungi
                      uchodzą za największe na rynku.

Chyba wybiorę się do sklepu nie tylko ze zgrzewką wody do obciążenia ale i z
                      własnym centymetrem.

Jeszcze raz dzięki za pomoc.
                      Nat
                      • kiniak22 Re: A to ciekawe:) 25.07.06, 21:50
                        a ja polecam wozek firmy zby-wal, kosztowal niecale 700zl, ja mam dokladnie
                        model michas, tez rodzilam w listopadzie wiec wiem, ze gondola musi byc duza jak
                        zapakujesz do niej opatulone niemowle, fajnie sie prowadzi i ja jestem
                        zadowolona, rowniez myslalam ze dlugo nim nie pojezdze ale jak na razie zostal
                        niezastapiony podaje linka do strony to sobie mozesz obejrzec
                        www.zby-wal.com/pol/wozki_dzieciece.php
                • lisabette Re: A jakie dokładnie są wymiary tej gondoli? 25.07.06, 21:15
                  No to ja z ciekawości zmierzyłam mojego Deltima Premiera po zewnętrznej stronie:
                  szerokość - 43cm,
                  długość - 86 cm,
                  głębokość - 23 cm.
    • monia19722 Re: Duży wózek głeboki, 1-funkc, na zimę, Pomóżci 29.07.06, 16:00
      Obejrzyj IMPLAST DRIVER< IMPLAST VOLANT I DELTIM FOKUS. Ceny 1000-1400.
    • mama1dawidka driver 3xl lub 4xl 23.08.06, 21:42
      super sprawdza sie w takich warunkach i ma świetną spacerówe
      • moniaj77 Re: driver 3xl lub 4xl 23.08.06, 22:22
        polecam Roana Maritę zmierzyłam wewnętrzną stronę: dł 80, szer37, gł 19

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka