Dodaj do ulubionych

Mało przybiera na wadze

25.07.06, 11:28
Kalka ostatnio mało mi przybiera na wadze, jak miała 8 miesięcy wazyła 9300,
teraz ma 11 i...tylko 9800. Stąd moje pytanie, czy to normalne, aby dziecko
przez 3 miesiace przybrało tylko 0,5 kg? Niby jest bardzo ruchliwa, chodzi za
raczkę, nie usiedzi na miejscu, no i ostatnio nic oprócz cyca nie chce, co
tez mnie martwi, niby gorąco, ale apetycik-zerowysad(((
Obserwuj wątek
    • b.bujak Re: Mało przybiera na wadze 25.07.06, 11:37
      trochę rzeczywiście przystopowała z wagą, a jak wzrost? moment jest taki, jak
      sama piszesz - zwiększona ruchliwosc, upały ( każdemu spada apetyt ) -
      właściwie to moze byc przyczyna mniejszego przyrostu wagi - ale w przypadku
      maluchów częstą tego przyczyną może ( nie musi !) byc tez infekcja ukladu
      moczowego, wiec dla pewnosci i spokoju sumienia zrobilabym kontrolne badania
      moczu i morfologię krwi
      • phantomka Re: Mało przybiera na wadze 25.07.06, 11:47
        Moze rosnie wzdluz, zreszta jak nie chce jesc nic innego oprocz cycka, to
        trudno sie dziwic, w koncu ona spala juz troche tej energii. Tez polecam
        podstawowe badania dla spokoju.
    • kreola7 Re: Mało przybiera na wadze 25.07.06, 11:57
      A ja myślę, że jest wszystko w porządku. Waga dzieci wzrasta proporcjonalnie do
      wieku - im starsze dziecko tym mniej przybywa, ważne, żeby wogóle przybywało.
      Moja Maja jak miała rok ważyła 8 kg, teraz ma 1,5 roku i waży 10 kg.
      Mała jest zdrowa, dużo biega, też kiedyś robiliśmy badania i wszystko było ok.
      Poza tym teraz w te upały to większość dzieci jak słyszę nie chce jeść, moje
      też.
      pozdrawiam
      • kalinkaagata Re: Mało przybiera na wadze 25.07.06, 12:22
        ma 74 cm. Badania robiłam wszystko ok. niby...
        Bo robi w dodatku zielone kupki, juz wykluczylismy pasozyty, lamblie, candide i
        inne tałatajstwo salmonelle coli itp. Teraz podejzewamy alergie...strasznie sie
        martwie, lekarka przepisała jej cropoz, powidziała, że jak dalej kupki bedą
        zielone to robimy badanie w kierunku choroby trzewnej...
    • tika1980 Re: Mało przybiera na wadze 25.07.06, 23:12
      Witaj,
      moja dziewczynka ma 8 i półmiesiąca. Waży 7800gr, a długa 72cm. Przez ostatnie 2
      i pół miesiąca przytyła 300 gr. Natalka jest bardzo żywym, ruchliwym dzieckiem.
      Od trzech miesięcy raczkuje a w wieku 7 miesięcy zaczęła stawać przy meblach.
      Teraz pędzi na czworaka jak torpeda, spaceruje przy meblach a nawet puszcza się
      ich i sama stoi około 10 sekund. Nie usiedzi na miejscu i stąd te małe przyrosty
      wagi. Do tego upały sprawiły, że je niedużo a pije z pół litra herbatek i wody.
      Wydaje mi się, że z naszymi dzieciaczkami wszystko ok, choć czujności nigdy za
      wiele.
      Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka