Dodaj do ulubionych

Wygina sie!!!

27.07.06, 14:57
Moj 3,5 miesieczny synek zaczal strasznie odginac glowke i caly
tulow,zwlaszcza przed zasnieciem.Wczesniej robil tak tylko w okresie
noworodkowym.Troche sie tym martwie.Dodam,ze synus nie przewraca sie jeszcze
z brzuszka na plecy i odwrotnie.Poza tym odginaniem zachowuje sie
normalnie.Czym to moze byc spowodowane???bardzo prosze o odpowiedzi!!!
Obserwuj wątek
    • goska2771 Re: Wygina sie!!! 27.07.06, 16:55
      Moj tez tak ma od jakiegos czasu.Wlasnie przy zasypianiu sie nasila,wnocy
      znajduje malego w poprzek lozka.Moj ma skonczone 4 mies.i mysle,ze ma to
      zwiazek z rozwojem ruchowym dziecka.Mam nadzieje,ze po prostu nudzi mu sie juz
      w jednej pozycji i moze jest to wtep do przewracania sie na brzuszek?
    • malinna75 Re: Wygina sie!!! 27.07.06, 17:15
      Moja Mała ma niecałe 3 miesiące. Jak miała 2 tyg. to dostała skierowanie do
      neurologa z podejrzeniem wzmożonego napięcia mięśniowego - bardzo mocno się
      wyginała. Niestety zarejestrowane do neurologa jesteśmy dopiero na 1 września. W
      międzyczasie już rzadziej i słabiej się wyginała. Ale od tygodnia znowu zaczęła
      się mocno wyginać, szczególnie jak jest zmęczona. Też nie znam przyczyny.
    • betka100 Re: Wygina sie!!! 27.07.06, 17:17
      Hej,
      mój w tm wieku też sie odginał na potęge, troche sie balam, ale obserwowałam, aż
      w końcu pewnego razu z tego wyginania wyszedł mu przewrótsmile,przecież on musi
      jakos ćwiczyc te przekręty, nie zrobi z dnia na dzień myk i jużsmile
    • mamusia30 Re: Wygina sie!!! 27.07.06, 17:46
      Witam
      moja córcia jutro kończy 4 miesiąc
      właśnie tak się wyginała od pewnwgo czasu
      dwa dni temu zaczęła się przewracac z plecków
      na brzuszek robi to non stop,do spania układam
      ją na pleckach a rano się budzi na brzuszku,
      nie ma co się denerwować muszą najpierw nasze maleństwa
      trochę poćwiczyć
      pozdrawiam mama Oliwi (ur.28.03.2006r)
    • lisabette Re: Wygina sie!!! 27.07.06, 20:21
      Moja córcia (4mce) też się wygina, właśnie jesteśmy po wizycie u neurologa i
      nie jest to prawidłowe, świadczy o WNM i asymetrii.
      Mała będzie rehabilitowana metodą Vojty nawet do 1 roku życia.
    • goska2771 Re: Wygina sie!!! 27.07.06, 20:29
      A wygina sie twoj dzieciaczek od zawsze czy zaczelo nagle w 4 mies.?
      • lisabette Re: Wygina sie!!! 27.07.06, 21:29
        Zdecydowanie teraz więcej.
    • brunette23 tym że już chciałby się przewrócić! :) 27.07.06, 22:06
      • m.zbierska skad ja to znam... 28.07.06, 13:30
        mój mały zaczął się tak wyginać, jak miał mniej wiecej trzy miesiące. "Stawiał"
        takie mostki, że głowę miał pod kątem prostym do pleców. W końcu nauczył się
        przewracać na brzuch i wyginał sie w tym celu jeszcze częściej. Potrafił tak
        kilkadziesiat razy dziennie, w dodatku zawsze w jedna stronę - niemal wszędzie:
        na przewijaku, w wózku, na rękach... Oczywiście przerażona poszłam do neurologa
        i okazało się, że to wyłącznie jego niecierpliwoć, a z napięciem i odruchami
        wszystko wzorowo. Dziś ma prawie 9 miesięcy i wygina się zawsze, gdy nie chce
        dac się posadzić do wózka, nie chce już siedziec na kolanach, czyli coś na mnie
        wymusić. Teraz mam na tapecie stawanie na nogi i upadki wszędzie gdzie sie da
        oraz bieganie po domu za dzieckiem, które pędzi na czworaka... To jeszcze
        gorsze.
        Rada - idź do neurologa aby uspokoic się że wszystko jest ok. Spokojna mama to
        spokojne dziecko. Jesli wizyta za ho ho... sprawdź czy dziecko rezygnuje z
        wyginania, kiedy je czymś zainteresujesz, np. zabawką, albo kiedy wejdzie ktoś
        do pokoju, kiedy włączysz telewizor, odkurzacz, jesli nie są to odruchy
        bezwarunkowe, tylko stymulowane przez dziecko nie zamartwiaj się. Jest pewnie
        takim samym wiercipietą jak mój synek.
    • strega2 Re: Wygina sie!!! 28.07.06, 00:08
      Zadna forumowiczka nie zastąpi ci wizyty u neurologa. Moja córka miała wnp i prawie wogóle sie nie odginała leżąc , tylko trzymana na rękach odpychała si ejakby odemnie. No i wspaniale trzymała wysoko głowe w pozycji na brzuszku a nie ciągła jej podciagana do siadu. Mnie tylko to zaniepokoiło. W tym czasie dziecko moze cwiczyc przewroty na bok i na brzuszek, ale to zalezy tez czy robi to prawidłowo. Na to pytanie odpowie ci rehabilitant bądz dobry..podkreslam..dobry neurolog. Jeśli masz obawy to powiedzo tym lekarzowi . Mam nadzieje ze wszytsko bedzie dobrze a ze to tylko ćwiczenia malucha.
      Do dziewczyny która ma zgłosic sie do neurologa --
    • eli1979 Re: Wygina sie!!! 28.07.06, 15:06
      Według Opisu Tracy Hogg tak zachowuje się dziecko kiedy jest spiące i chce być
      odłożone do łóżeczka.
      • dyzurna Re: Wygina sie!!! 29.07.06, 21:45
        witam

a w ktorej ksiazce t.hogg jest o tym napisane? w jezyku niemowlat? jesli tak to na ktorej stronie.
        moja coreczka prawie 4 miesieczna tez od 2 tyg mocno sie wygina wczesniej to miala ale nie az tak. bylam z nia u neurologa z racji zacisnietych piastek (ale on stwierdzil ze wszystko ok) sama nie wiem.. martwi mie to odginanie. jeszcze nie przewraca sie z brzuszka na plecy i malo chwyta za zabawki. pozatym jest rozkoszna...
        • eli1979 Re: Wygina sie!!! 11.09.06, 16:07
          W języku nie mowląt Tracy Hogg. Wydaje mi się, że widziałam w kilku miejscach-
          w tabelkach z reakacjami dziecka w róznych sytuacjach - głodu , bólu itp. Teraz
          na szybkieg znalazlam cytat dotyczący dziecka sennego " Mruganie, ziewanie.
          Jeżeli dziecko nie zostało położone do łóżeczka, zaczyna się wyginanie
          kręgosłupa, kopanie i chaotyczne ruchy rączkami...."
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka