Dodaj do ulubionych

bolesne ząbkowanie

02.08.06, 15:34
Napiszcie mi jaki żel łagodzi ból ząbkowania bo moje dziecko aż się skręca z
bólu, a ma dopiero 3miesiące.
Obserwuj wątek
    • mooh Re: bolesne ząbkowanie 02.08.06, 15:50
      Jest tych żeli trochę na rynku. Ja smaruję Dentinoxem, ale bardzo Cię nie
      pocieszę. Wielkiej ulgi nie przynosi. Raczej tylko na chwilę. Czasem to
      wystarcza, by dziecko wyciszyć przed snem, ale nie należy się spodziewać, że
      dwa czy trzy smarowania na dobę (a taka jest dozwolona dawka) zapewnią dziecku
      komfort. Jak jest bardzo źle, można podać paracetamol w czopku (80 mg) lub
      ibuprofen w syropie (Ibufen, Nurofen), ale to jak jest naprawdę źle.
    • waflinka Re: bolesne ząbkowanie 02.08.06, 15:58
      Można podawać ibum w syropie lub nurofen ale nie ciągle, a żel dentinox jest ze
      wszystkich najlepszy, ale na bolesne ząbkowanie to chyba nie ma nic. Żel można
      smarować więcej niż 3 razy, bo i tak się ze śliną miesza. Lekarz pozwolił. Też
      już nie wiem co jeszcze może nam pomóc.
      • jakubisia Re: bolesne ząbkowanie 02.08.06, 16:18
        małemu smarowałam dziąsła calgelem,ale działał przez moment bo wiadomo że
        dziecko zaraz to połyka,jak był już nie możliwy to dawałam nurofen-lekarka sama
        tak doradzała
        • kamilla29 Re: bolesne ząbkowanie 02.08.06, 22:29
          ibum i inne leki z ibuprofenem jest zalecany po 4 miesiacu ,a przez niektórych
          po 6.teraz podaj koniecznie paracetamol w czopku czy syropie
          (preparaty:calpol,efferalgan itp.).Zel-miedzy bajki włozyć.
    • magdas40 Re: bolesne ząbkowanie 02.08.06, 23:24
      ja stosuję polecone przez mojego pediatrę tantum verde w aerozolu, troche sie
      zdziwiłam ale to napewno pomaga bo od kiedy zaczęłam stosować Marysia zrobiła
      sie spokojniejsza
    • biedroneczka26 Re: bolesne ząbkowanie 02.08.06, 23:36
      współczuje bardzo !!

u nas też ząbkowanie na całego - tyle, że moja córka ma 14 m-cy i to już jej 12
      ząb - do tej pory poszło bezobiawowo - ale teraz trzoniaki dają się we znaki

my mamy żel - bobodent ...i używam tantum verde w sprayu - spróbuj może troszke
      ulżysz dziecku w cierpieniu

pozdrawiam
    • aducha06 Re: bolesne ząbkowanie 03.08.06, 07:29
      u nas to samo mała ma 7 miesiecy i ma juz dwa zebole na dole,od kilku dni
      czasami ma goraczke a ja sie przestraszyłam i polciałam do lekarza , okazało
      sie małej ida 4 zeby na górze- a ryczy prawie cały dzien w nocy wybudza sie z
      płaczem - mam juz dosyc .moze rzeczywiscie wypruje ten tandum verde moze choc
      troche jej pomoze , czsamami tez daje viburcol ale ona po tym jaka taka
      pobudzona a ma byc odwrotnie.sad
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka