maja2081 02.08.06, 23:17 co robić? Jak zachęcić? Mała ma 3 miesiące i tydzień. W momencie jak ją położymy na brzuszku zaczyna wrzeszczeć a lekarka kazała nam ćwiczyć. Nie mam serca słuchać jej płaczu i po 2 minutkach biorę ją na ręce. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
twarz2 Re: nie chce podnosić główki 02.08.06, 23:24 > W momencie jak ją położymy na brzuszku zaczyna wrzeszczeć a lekarka kazała > nam ćwiczyć. Nie mam serca słuchać jej płaczu i po 2 minutkach biorę ją na > ręce. To działa inaczej - jak chcesz okazac dziecku serce to daj jej możliwość ćwiczeń. Postepując w sposób w jaki postepujesz krzywdzisz dziecko. Ja z moim synkiem ćwiczyłam w zaparte - zaciskałam zęby, uszy i ćwiczyłam. A tak na logike - czy dzieje jej się jakas krzywda od leżenia na brzuszku?? Odpowiedz Link Zgłoś
lisabette Re: nie chce podnosić główki 02.08.06, 23:25 Przyjdzie czas to podniesie, nie zmuszaj za bardzo. Polecam Ci do poczytania: www.dzieckook.pl/rozwoj/rozw_racz_1-6.html Odpowiedz Link Zgłoś
twarz2 Re: nie chce podnosić główki 02.08.06, 23:31 > Przyjdzie czas to podniesie, nie zmuszaj za bardzo. A jak nie przyjdzie?? Widziałas dziecko?? Bo lekarka widziała i zaleciła ćwiczenia. Może przyjdzie czas, że sama podniesie, ale jak ma podnieść skoro nie dostaje takiej mozliwości. Odpowiedz Link Zgłoś
olensia Re: nie chce podnosić główki 02.08.06, 23:45 moze ustaw przed nia jakies zabawki jak bedzie lezala na brzuszku wtedy moze sie nimi zainteresuje i zacznie podnosic glowe. JA na Twoim miejscu cwiczylabym wytrwale.... Odpowiedz Link Zgłoś
lisabette Re: nie chce podnosić główki 03.08.06, 00:05 Tak jak mi lekarka kazała dawać soczki mojej córci, która ma 4 m-ce, tyle,że córcia na moim mleku i nowości będę wprowadzać w 6 m-cu. Autorka wątku nie napisała co to za lekarka kazała jej ćwiczyć, pediatra, rehabilitant ? Dziecko, które ma 3 m-ce i parę dni ma jeszcze czas na trzymanie główki, nie wpadałabym w panikę. Odpowiedz Link Zgłoś
phantomka Re: nie chce podnosić główki 03.08.06, 06:58 Ma czas, ale za 2 m-ce pojawi sie tu post "Pomocy!!!! moje dziecko nie trzyma glowki" Po to sa cwiczenia, zeby je wykonywac. Moja tez plakala przy kladzeniu na brzuch, ale tata jej nie odpuszczal, zabawial, dawal smoka ale cwiczyl, dzieki temu bardzo szybko podnosila glowe. Odpowiedz Link Zgłoś
sloneczko_02 Re: nie chce podnosić główki 03.08.06, 08:26 Moja zamiast główki to dupkę zaczęła unosić... na brzuszku - wrzask... pożaliłam się mężowi, że z nia coś nie tak bo główki nie chce unieść... a on mi na to - jak nie chce unieśc? - wziął ją i położył brzuszkiem na swój brzuch a mały szkrab podniósł głowke i wpatruję się w tatę...pewnie to nie to samo leżenie brzuszkiem na materacyku i unoszenie główki...ale zawsze coś... Odpowiedz Link Zgłoś
dreamo Re: nie chce podnosić główki 03.08.06, 09:09 Moja córka wprawdzie trzymała głowę już w trzecim miesiącu pod kątem 90 stopni ale nienawidziła leżeć na brzuchu. Nie odpuściłam jej jednak i metodą przyzwyczajania doprowadziłam do tego, że córa teraz nawet śpi na brzuchu i stoi już na czworakach a ma 6,5 miesiąca. Bardzo mi zależało by córka nie pomijała pewnych etapów w rozwoju. Dlatego spróbuj stopniowego przyzwyczajania - wydłużaj czas leżenia na brzuchu. Odpowiedz Link Zgłoś
naati dreamo 03.08.06, 11:33 Mam pytanie, w jaki sposob nauczyłaś spać na brzuszku?? Bo moja coreczka troche lezy na brzuszku, dziennie jakies pol godziny w sumie, pięknie unosi głowe, tylko jak juz lezy na tym brzuszku, to ja nie moge jej obrocic na boczek samej głowki, bo ona uderza nosem w podloge) NIe wiem jak w tej sytuacji uczyc spania na brzuszku? Odpowiedz Link Zgłoś
dreamo Re: dreamo 03.08.06, 13:47 Nie uczyłam jej spania brzuchu. Uczyłam ją przebywania na brzuszku - sumiennie. Zaczynaliśmy od 2-3 minut i wydłużaliśmy czas o1-2 minuty każdego dnia. Teraz mała tak się przyzwyczaiła, że potrafi leżeć nawet godzinę na brzuchu. A spanie na brzuchu wyszło tak jakoś samo. Po prostu jednego dnia zaczęła spać na brzuchu i tak już zostało. Odpowiedz Link Zgłoś
dreamo Re: dreamo 03.08.06, 13:49 Jeszcze jedno: mała po kilka razy dziennie leży na brzuchu. Czasem to razem nawet 3-4 godziny. Odpowiedz Link Zgłoś
naati Re: dreamo 03.08.06, 17:52 Dziekuję za odpowiedź, my będziemy robić tak samo. Nasza mała pięknie podnosi głowkę, ale za to ma spłaszczoną głowę z tyłu, wiec musimy być czujni. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
mathiola Re: nie chce podnosić główki 03.08.06, 09:44 Moj tez sie darl jak opetany na brzuchu. Nie kladlam prawie w ogole. Moja lekarka powiedziala - trzymac na brzuchu poki nie zacznie plakac. Zaczynal po sekundzie Dzis ma 4 lata i nie jest krzywy ani koslawy. Odpowiedz Link Zgłoś
mathiola Re: nie chce podnosić główki 03.08.06, 09:44 Aha, jak byl starszy, jako zacheta troche pomagalopostawione przed nosem lustro - wytrzymywal przy tym jakis czas bo mial towarzystwo Odpowiedz Link Zgłoś
mathiola Re: nie chce podnosić główki 03.08.06, 09:48 I jeszcze mi sie przypomnialo - "aktualne" blizniaki kladziemy sobie na brzuchu i klatce piersiowej w pozycji pollezacej - dzieciaki sa zadowolone, podnosza glowki, z zaciekawieniem rozgladaja sie naokolo i nie bucza Na brzuszku bez nas jako podporki - nie lubia. Odpowiedz Link Zgłoś
kama1976 Re: nie chce podnosić główki 03.08.06, 10:13 Aby ułatwić córce podnoszenie główki na początek podłuż jej pod piersiątka poduszkę dość płaską. Mój mały też tak zaczynał a jest w wieku twojej córki i już sam podnosi. A że na brzuszku nie lubi leżeć to już nauczył się sam przewracać na plecki. Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
pati775 Re: nie chce podnosić główki 03.08.06, 10:17 najchetniej nasz maluch lezal na brzuchu po wyciagnieciu z wanienki golego kladlismy go na przewijaku i pottykalismy lusterko pod nos - rewelacja !!! koniecznie to wyprobuj w ten sposob przekonal sie do lezenia na brzuchu pozatym polecam kladzenie sobie malej na brzuchu i gadanie do niej kladzenie sie na ziemi z nia na przeciwko niej i gadanie do niej kladzenie na brzegu np. lozka tylko trzeba pilnowac podkladanie waleczka np. z pieluchu pod klatke piersiowa podkurczanie raczek pod klatke piersiowa pzdr pati _______________________ Mój cudowny mały chłopczyk Odpowiedz Link Zgłoś
maja2081 Re: nie chce podnosić główki 03.08.06, 11:39 Dzięki wielkie, zaczynamy na ćwiczenia. pozdrawiamy forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=621&w=46271473 Odpowiedz Link Zgłoś
martika06 Re: nie chce podnosić główki 03.08.06, 13:00 u nas bylo to samo- max 5 min tak leżala i histeria. a teraz to jej najlepsza pozycja))więc jeśli wszystko z dzieckiem neurologicznie ok (nie wiem czy bylaś, jak nie to może warto dla wlasnego spokoju skonsultować) to daj mu czas. dzieci dorastają do wszystkiego. a sposób jaki mialam na Małą- kładlam ją przed TV i czas leżenia na brzuszku i podnoszenia glówki wydlużyl się do 15 min), albo jakąćś grającą zabawkę przed nią klaść. Odpowiedz Link Zgłoś
szopiczek Re: nie chce podnosić główki 03.08.06, 14:50 U nas ten sam problem. Mała ryczała a mi jej było żal więc po dwóch minutkach przewracałam ją. Teraz wiem, że to był wielki błąd. Ćwiczymy z małą od nowa, powoli zaczyna lubic leżenie na brzuchu. Z podnoszeniem głowy jest różnie, ale wytrzymuje już dosyc długo a jak płacze to niech płacze dopóki nie zaczyna się zanosic. Najlepiej kłaśc dziecko na kocyku na podłodze, aby mogło się dobrze podpierac, a nie na łożku, tak jak ja robiłam Zamówiłam mate edukacyjna, tak aby zainteresowac mała do podnoszenia główki - mam nadzieje ze pomoze. Odpowiedz Link Zgłoś
joanna29 Re: nie chce podnosić główki 03.08.06, 21:06 Mój synek jest w tym samym wieku. W tej chwili też nielubi lezec na brzuszku i podnosic główki. Lekarce tez się to nie spodobało, ale czy po 5 min mozna ocenić dziecko. Syn pieknie unosił główke leżąc na brzuszku, zresztą też spał na brzuszku i się bawił, ale to było z 2-3 tyg temu. Teraz woli zeby go nosic na rekach i to przodem do kierunku ruchu, bo moze wszystko obserwować. Odpowiedz Link Zgłoś
lacido Re: nie chce podnosić główki 03.08.06, 22:57 Nie czytałam wszystkich postow, może ta propozycja już padła.Próbowałaś połozyć, córcię na brzuszku na swoich kolanach??Bioderkami oparta na jednym udzie i tę nogę należy troszkę obniżyć wtedy dziecku będzie łatwiej a klatka piersiową na drugim a rączki do przodu.Moja mam wymyśliła inny sposób, synek lubił być w pionie więc po jedzeniu trzymała go do odbicia(sama siedziała) a potem stopniowo opierała się o oparcie tak że efekt był taki że syn opierał się przedramionami o jej biust i leżał na brzuszku podnosząc główkę co prawda po pewnym kątem ale teraz bardzo lubi leżeć na brzuszku. Odpowiedz Link Zgłoś
maja2081 Re: nie chce podnosić główki 03.08.06, 23:00 Próbowałam kłaść małą na swoim brzuszku ale też jej się nie podobało i właśnie wpadłam na ten sam pomysł co Twoja mama. I szczerze mówiąc podnosi i obraca główką a jak tylko ją położę na podłodze to jest wrzask. Odpowiedz Link Zgłoś