Dodaj do ulubionych

Roczniak a jedzenie w nocy??

06.08.06, 08:41
Witam mamusie mam pytanko, mój roczny synek nad ranem między 4 a 5 godziną
codziennie domaga się butli z mlekiem. Mam pytanko czy roczne dziecko powinno
jeszcze jeść mleko w nocy czy nie a jak tak to jak długo jeszcze. Powiem
szczerze, że nie przeszkadza mi to teraz ale za niedługo we wrześniu urodzę
kolejne dziecko i może to być bardzo uciążliwe. Synek waży teraz ok 10 kilo.
Dodam też że je tylko mleko i serki homo, zero obiadów i owoców od razu
wszystko wypluwa. Proszę o radę i dziękuję za odpowiedzi.
moja fasolka
Pomóżcie chorej Roksance
www.roksana.pila.pl
Obserwuj wątek
    • sandrusia101 Re: Roczniak a jedzenie w nocy?? 06.08.06, 10:06
      A czy wiesz,że dziecko w tym wieku powinno jeść zupkę i drugie danie?? A czy
      wiesz,że owoce takiemu dziecku są bardzo potrzebne bo dostarczaja witamin i
      mikroelementów?? A czy wiesz,że dziecko już od dawna powinno mieć bardzo
      urozmaiconą dietę??
      A czy bylaś z tym problemem u Waszego pediatry??
      Roczne dziecko nie potrzebuje juz jedzenia w nocy i powinno ciągiem przesypiać
      do 10godzin.
      • agastrusia Re: Roczniak a jedzenie w nocy?? 06.08.06, 10:20
        My też jeszcze jemy w nocy ale jesteśmy na diecie piersiowej. Pewnie zależy to
        od tego o której godz. ma ostatni posiłek. Poza tym spróbuj go "oszukać" wodą -
        może to coś pomoże.
      • justa233 Sandrusia101 06.08.06, 11:04
        dziękuję bardzoże aż tak się martwisz o mojego synka. Oczywiście wiem o tym
        wszystkim i zdaję sobię sprawę, iż mój synek ma bardzo mało urozmaiconą dietę.
        Byłam z tym u pediatry i dokąd dobrze sie rozwija i przybiera na wadze to po
        mału mamy próbować co rusz wprowadzać nowe dania. Wiedz, że włosy sobie z głowy
        wyrywam i próbuję niemal codziennie by synek zjadł coś innego niż mleczko i
        serki ale niestety to bardzo uparty maluszek. Nadmienię też, iż synek ma
        dopiero 2 zęby i nie umie poradzić sobie z gryzieniem. Do tego każda nowa rzecz
        jest przez niego od razu wypluwana lub posmakuje łyżkę i na tym koniec. Jego
        starszy brat równiez długo nie chciał rozszeszyć diety mimo iż umiał gryść.
        Więc ja cierpliwie czekam. A jeśli chodzi o przesypianie całej nocy to synek
        prześpi ją, bo jak zje kaszke to od razu zasypia a przeważnie je na śpiąco.
        • sandrusia101 Re: Sandrusia101 06.08.06, 11:37
          Nie pisalam tego,żeby Cię zdenerwować czy się wymądrzać,ale spotkalam się już
          nie raz z nie wiem jak to nazwać glupotą czy niewiedzą w temacie karmienia
          dzieci i dlatego Ci to napisalam.
          A "miecie" 2ch zębów czy 10ciu nie ma nic wspólnego z umiejętnością
          gryzienia.Moja Julcia nie miala ząbków a umiala świetnie odgryzać sobie chrupki
          czy wędlinkę i przeżówala ladnie.A mojej znajomej córcia ma 8 zębów i gryźć nie
          umie bo jej nie nauczyla tego podając jedzonko "do rączki" a miksowala wszystko
          podawala lyżeczką.
    • mama_marunia Re: Roczniak a jedzenie w nocy?? 06.08.06, 10:45
      My też jemy w nocy i to nie raz, ale również jesteśmy na cycusiu...Niektóre
      dzieci butelkowe jedzą w nocy bardzo długo - córki znajomej - do 3 roku życia...
      • justa233 Re: Roczniak a jedzenie w nocy?? 06.08.06, 11:09
        Słyszałam, że dzieci piersiowe długo potrafią w nocy domagac się cycusia, ale
        jeśli chodzi o butelkowe to dla mnie zagadka. Starszy synek jak miał rok nie
        pił juz w nocy a ten ma inaczej. Próbowałam już podawać mu wodę, niestety nie
        chce, kiedy indziej daję mu herbatkę i pomaga niestety na godzinkę lub krócej
        bo się rozbudza i woła mleko. No niestety chyba bede musiała przeczekać to może
        sam się oduczy bo już nie wiem co robić. Aha ostatni posiłek dostaje tuż przed
        spaniem, zawsze między 20,30 a 21,30 zależy kiedy jest spiący.
        Dziękuję za odpowiedzi
    • baaasiiia Re: Roczniak a jedzenie w nocy?? 06.08.06, 11:18
      justa233 napisała:

> Witam mamusie mam pytanko, mój roczny synek nad ranem między 4 a 5 godziną
      > codziennie domaga się butli z mlekiem. Mam pytanko czy roczne dziecko powinno
      > jeszcze jeść mleko w nocy czy nie a jak tak to jak długo jeszcze.

Może to jakaś magiczna godzina ta 4 - 5? smile
      Mój syn (10,5 miesiąca) też wcina mleko z butli wtedy i nijak nie jestem go w
      stanie odzwyczaić od tego. I póki co nie próbuję, odzwyczai się sam (mam
      nadziejęsmile). Jego starsza siostra też tak miała - odzwyczaiła się niedługi czas
      po skończeniu roku
    • slodziutka23101 Re: Roczniak a jedzenie w nocy?? 06.08.06, 12:20
      ja juz sie przyzwyczailam moj Nikos ma roczek i wstaje do niego 1 lub 2 razy w
      nocy. Czasami nie spie od 2 do 4 bo sobie raczkujesmile
    • endzi11 Re: Roczniak a jedzenie w nocy?? 06.08.06, 12:53
      witam,moja roczna córka jak zje kaszke o 19 lub 20 to potrafi przespac od 10 do
      12 godzin bez jedzenia i picia.Nieraz sie tylko budzi jak akurat bolą ją
      dziąsła,gdy wychodzą ząbki.W ciągu dnia je już prawie wszystko.A moja
      szwagierka opowiadała mi że jej znajoma która ma roczne dziecko podaje mu tylko
      pierś i nic innego bo twierdzi że to mu wystarcza i że wie lepiej,a to dziecko
      chodzi i płacze pewnie z głodu,a jak to małe sie urodziło i miało odparzoną
      pupke to niczym nie smarowała bo twierdziła że tak musi widocznie być!byłam w
      szoku,co za matka!biedne to dziecko,nie?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka