Dodaj do ulubionych

ssanie kciuka

28.08.06, 10:58
Moj prawie juz roczny synek od ponad pol roku nagminnie ssie kciuka smile Nigdy
nie chcial smoczka (a probowalam podawac kilka rodzajow) ale poniewaz
potrzebe ssania oczywiscie mial to wpadl na pomysl ssania kciuka i tak mu sie
to spodobalo ze zaczal stosowac codziennie, zawsze jak jest spiacy, albo
glodny, albo jak potrzebuje pocieszenia to siup i kciuk juz w buzi. Nie wiem
co mam robic, wyrosly mu juz z przodu zabki, mam wrazenie ze dolne jedynki sa
troche wypchniete przez ssanie paluszka sad( Jak mam oduczyc dziecko ssania
kciuka, boje sie zastosowac radykalna metode czyli np obwiazac czyms raczke
tak zeby nie mogl sie dostac do kciuka, boje sie ze bedzie plakal caly dzien
i ze nie bedzie mogl zasnac.
Moze znacie jakas lagodniejsza ale skuteczna metode?
pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • visenna2 Re: ssanie kciuka 28.08.06, 11:47
      Zuzia zaczęła ssać kciuka jak miała coś około 2-3 miesiecy, jak odkryła że ma
      rączkismile Wtedy zaczęliśmy ją przyuczać do smoczka, ciężko było bo nie chciała,
      ale się nauczyła i teraz w ogóle nie ssie palców. Wolę żeby ciągnęła smoka,
      ktorego można jej zabrać jak trochę podrośnie, niż kciuka, którego cały czas ma
      przy sobiesmile)
      Moim zdaniem jedyna rada to albo uniemożliwić mu ssanie kciuka w jakiś
      radykalny sposób (tak jak napisałaś) i przeczekać lamenty, albo nauczyć ssać
      smoczka.
    • mamainki Re: ssanie kciuka 28.08.06, 12:38
      Nie rozumiem twojej paniki.Moje dziecko tez ssie kciuka.Tez chciałam stosować
      jakies terapie wstrząsowe.Na szczęście mamy mądrą pediatrę która nam
      wytłumaczyła, ze własnie smoczek bardziej szkodzi na zgryz.A poza tym to włóż
      sobie gumę do uzi i ciągnijsmilePrzyjemnie?
      • maallinka Re: ssanie kciuka 28.08.06, 12:48
        Ale mnie nie chodzi o to zeby na sile dziecku smoczka dawac tylko o to zeby
        oduczyc ssania kciuka. I wole naprawde zeby dziecko ciagnelo smoka, od ktorego
        latwiej jest oduczyc niz kciuka ktorego czsem dzieci nawet jeszcze w
        przedszkolu po kryjomu ssą. A czy to przyjemne - dla niektorych dzieci tak
        bardzo ze bez smoka ani rusz! Wiec jak widzisz to co dla jednego nieprzyjemne
        dla drugiego radosc.
        A co do zgryzu - moja coreczka ssala smoka ponad poltora roku i zgryz ma ok, a
        synek ma roczek i widze ze 2 dolne jedynki ma jakby wypchniete do przudu, jak
        zamknie buzie to dolne jedynki sa przed gornymi a powinno byc przeciez
        odwrotnie. A wiec jednak kciuk bardziej zgryz psuje, przynajmniej tak wynika z
        mijego doswiadczenia.
        • bonkreta Re: ssanie kciuka 28.08.06, 16:38
          Nie negując tego, że ssanie kciuka potencjalnie może źle wpłynąć na zgryz, to
          owo zniekształcenie polega na wepchnięciu jedynek do środka i niedorozwoju
          żuchwy - u Twojego synka jest dokładnie przeciwnie.
    • monicek Re: ssanie kciuka 28.08.06, 14:13
      Moja 5 miesięczna córeczka też ssie kciuka a smoczka oczywiście nie chce. Dużo
      się na ten temat oczytałam i w końcu pozwalam jej na to (ssie przy usypianiu
      albo gdy jest głodna itp.) ale staram się w dzien czyms zajmowac jej rączki.
      Podobno ogólnie ssanie kciuka nie wpływa tak naprawdę na ząbki pod warunkiem że
      dziecko przestanie to robić do wieku 3 lub 4 lat - już dokładnie nie pamietam.
      Tak się wypowiadał gdzieś lekarz.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka