Dodaj do ulubionych

WAZNE:herbatka melisa- jabłoko

29.08.06, 17:05
Cześć jestem z sierpniówek, ur. 22.08.06. Dziewczyny, mam ważne pytanie. Moje
dziecko przyszło przez cc, mam problem z pokarmem, wiem cieprliwości, ale
wysiadam nerwowo. jak tak dalej pojdzie całkiem przejde na modyfikowane mleko.
dziś znajoma doradziła, żeby po takim mleku podawać dzidzusiowi herbatke HIPP
melisa- jabłko. ale ona jest od 4 miesiąca, wg niej, tak było zjej wnuczką,
wartą dawać dziecku male ilości tej herbatki, bo zapobiega wzdeciom. na opisie
jest chyba łyżeczka na 100 ml, a ona mówi żeby dawać szczypte, dla dla
posmaku, co o tym sadzicie, czy to nie zaszkodzi?
Obserwuj wątek
    • 5_monika Re: WAZNE:herbatka melisa- jabłoko 29.08.06, 17:07
      ale jaki masz problem , za mało pokarmu, kolki, czy dziecko nie najada się ?
      • beatusia30 do 5_monika 29.08.06, 17:14
        mam mało pokarmu, dokarmiamy młodego zmodyfikowną paścią, bo krzyczy i chce
        jeść. zresztą juz sama nie wiem czy on ciągnie cyca, czy nie?!wg mojej mamy ma
        małe wzdęcia. a pytanie o herbatkę dotyczy momentu, gdybym zdecydowanie przeszła
        na to sztuczne mleko, chodzi o to, że niby zapobiega kolce
        • 5_monika Re: do 5_monika 29.08.06, 17:32
          jak już dokarmiasz to lepiej czymś przepajać, mogą być herbatki Hipp, koperkowa
          lub inną , ja dawno temu podawałam Bobofen(melisa,rumianek, koper), możesz
          zaparzać słaby napar i obserwuj dziecko.Czasem koperek może nasilić kolkę.
    • mimi15.10.05 Re: WAZNE:herbatka melisa- jabłoko 29.08.06, 17:26
      ja miałam tak jak ty. CC i mało pokarmu wytrzymałam miesiąc bo krzyczeli na
      mnie żeby nie dokarmiać. ale non stop przy cycku i nie wyjść nawet do toalety
      i zero snu dziecka jak i mojego. kupiłam mleko i dałam małemu. spał całą noc.
      ulga nie samowita. i dziecko zaczęło spać i ja też.
      jakoś się działo to podawałammałemu PLANTEX (możesz kupić zawsze się przydaje)
      a później kupowałam jippa herbatkę z kopru włoskiego. to pomaga. ewentualnie
      ulatwiającą trawienie.
      na samym poczatku to kupiłam w aptece nasiona kopru włoskiego i parzyłam .też
      pomagało.
      aha nie przechodz na modyfikowane całkiem. ja dokarmiałam modyfikowanym jak
      maly zaczynał nonstop płakać, dopiero wtedy gdy mu było mało bo czasami
      pochlipał trochę i miał dosyć.
    • mika_p Re: WAZNE:herbatka melisa- jabłoko 29.08.06, 17:45
      Na rynku są herbatki od 1. miesiaca - nie ma powodu, zeby dawać tę od 4. czy 5.

Dziś dzidzius ma tydzień smile Wszystkiego najlepszego z tej okazji.

Opisz, jakie masz problemy z pokarmem, albo wejdz na F.Karmienie piersią (na
      belce z data klikasz link eDziecko i na liscie forów masz w grupie forów
      zekspertem) - tam jest nr telefonu do doradcy lakatcyjnego, pani Moniki.
    • agastrusia Re: WAZNE:herbatka melisa- jabłoko 29.08.06, 17:54
      jeśli chodzi o wiszenie non stop na cycku to raczej jest normalne przez jakiś
      czas i wcale nie musi to oznaczać małej ilości pokarmu - ale nic na siłę.
      Są herbatki, które można podawać od samego początku tylko trzeba popatrzeć w
      sklepie.
    • frodolin Re: WAZNE:herbatka melisa- jabłoko 29.08.06, 19:56

• tatko1 Re: WAZNE:herbatka melisa- jabłoko 29.08.06, 23:48
      jak jest mało pokarmu to może pomóc odciąganie pokarmu oprócz karmienia np w
      przerwach gdy maluszek się najadł i śpi, przynajmniej 4x na dobę.Odciągnięty
      pokarm możesz od razu podać po następnym karmieniu /ale nie przed bo np. nie
      będzie chciał ssać albo uleje/.W ten sposób więcej się naje. Po kilku dniach
      takiego odciągania już widać różnicę w ilości mleczka. Ja tak robiłam, chociaż
      czasowo byłam w stanie tak naprawdę ściągać ze 2-3x na dobę.Jeśli chcesz takiej
      metody spróbować musisz mieć dobry laktator np jakiś ręczny z dźwigienką to
      ułatwia ściąganie. Może być elektryczny, ale ja np.kupiłam elektryczny Medela
      Mini Elektric który chwali wiele mam ale nie byłam w stanie zaakceptować tego,
      że b. głośno pracuje, więc zostałam przy ręcznym Aventu. Nawet na jakiś czas
      pożyczyłam duży elektryczny Lactinę- wychodzi ok70 zł pożyczenie w W-wie na 2
      tyg+trzeba dokupić końcówki za 50 zł. Może się udać zwiększyc laktację + dobrze
      się odżywiać i od czasu do czasu odespać+ obciążyć innych częścią obowiązków
      domowych ile się da bez skrupułów to też będzie więcej pokarmu. Mi się nie udało
      bez mleka modyfikowanego, ale dzięki temu że mam laktator to ściągam pokarm i
      nadal dokarmiam /4 mies/ bo mały nie bardzo chce już z cyca, ale wczesniej jadł
      z cyca pomimo dokarmiania bardzo chętnie. Jak najwięcej pytaj kogo się da nt
      karmienia piersią/ położnej, lekarza, inne gdzie tylko można/. Powodzenia
    • visenna2 Re: WAZNE:herbatka melisa- jabłoko 30.08.06, 08:36
      Ale jesteś pewna że ma problemy z brzuszkiem? Niekoniecznie po mleku sztucznym
      muszą być problemy. Moja Zuzia na sztucznym mleku w życiu nie miała kolki,
      zaparcia, wzdęcia itd.
      Jak wszystko jest w porządku to po co herbatka?
      A jeśli rzeczywiście są problemy, to szczypta granulatu naprawdę nie pomożesmile A
      juz na pewno nie z melisy i jabłka. Na kolki z herbatek jest lepszy rumianek
      lub koper włoski (można od 1 miesiąca) a z leków np. esputicon (Zuzia dostawała
      go już 2 dni po urodzeniu - wtedy jeszcze karmiłam ją piersią i parę razy
      zdarzyła się brzuszkowa "awaria").
    • iws Re: WAZNE:herbatka melisa- jabłoko 30.08.06, 09:20
      najważniejsze to się tak nie denerwuj! przeszłam to samo, dziecko tez się nie
      najadało z piersi ale zapewniam cię, że wszystko się ureguluje, przecież to
      dopiero pierwsze tygodnie zycia dziecka!
      ja dokarmiałam dziecko po karmieniu piersią, dawałam butlę po nakarmieniu z
      jednej i drugiej piersi, z tym, że lepiej podać więcej mleka, żeby dziecku
      wyreguować pory posiłków, czyli np. zrobić 60 mleczk i niech wypije ile chce
      (oczywiscie po piersi jesli chcesz karmić). U nas wyregulowały się pory karmień
      do 7 na dobę po kilku tygodniach a gdy mała miała 3,5 miesiąca przestałam ją
      dokarmiać butlą, bo już miałam tyle mleka ile trzeba.
      Co do herbatek - ODRADZAM, zwłaszcza hippa, które są granulowane (proces
      tworzenia takiej herbatki to sama chemia) i słodzone chociaż nie cukrem
      granulowanym. Lepiej dawaj samą wodę do przepicia, a na problemy brzuszkowe
      sama spróbuj pić plantex i bobofen (u mnie działo rewelacyjnie). Dziecko jet
      takie malutkie, że na razie nie wiadomo czy płacze z głodu czy z bólu brzuszka
      czy tez z innego powodu.
      I słuchaj swojej intuicji, bo to jest najważniejsze, nie daj się skołować
      poradami z kazdej strony, owszem, wysłuchaj ale najpierw patrz na swoje dziecko
      a potem dopiero wykorzystaj z tych rad to co sama uwazasz za słuszne. I może
      odwiedz doradce laktacyjnego (jesli chcesz karmic piersią, bo jesli masz
      wątpliwości to przeciż mleka sztuczne sa teraz bardzo dobre) albo zadzwoń do
      eksperta z forum "karmienie piersią"
    • joanmiro Re: WAZNE:herbatka melisa- jabłoko 31.08.06, 22:43
      wszyscy na pewno mówią cierpliwości - Ty mówisz że już nie możesz. Ale warto
      wytrwać. Miałam ten sam problem. Staś urodził się z cc i po pierwsze miałam
      mało pokarmu, a po drugie on nie potrafił ssać. Miałam ogromne problemy z
      karmieniem. w szpitalu był dokarmiany Nanem HA i potem jeszcze przez około
      tydzień w domu. Ale potem ruszyło! Najważniejsze żeby ssał jak najwiecej (to
      pobudza laktację. Sciąganie mleczka zresztą też. Poza tym ja piłam duzo wody
      mineralnej i dodatkowo herbatki wspomagajace laktację (polecam herbatkę Humany,
      ale może być też Hipp). Po 2 tygodniach juz nie musiałam dokarmiać, chociaż
      nawet na moim mleku mały i tak miał kolke. Ale wszystko minęło. Teraz ma 9
      miesiecy. Jest cudowny i nadal karmię go piersią. I jest to cos wspaniłego!
      ZYCZE CI WYTRWAŁOSCI; naprawdę warto i trzeba wierzyć że się uda.
      • agasz27 mleczko i herbatki 01.09.06, 08:54
        tez rodzilam przez cc i jakos mleko nie przyszlo tyle ile mialo go byc a maly i
        tak w szpitalu dostal butelke i smoczek mu bardziej odpowiedaj niz moj cycus
        (zaniosl sie przy piersi w szpitalu) wiec leszac jeszcze w szpitalu pierwsze
        szlam po butelke nastepnie dawalam piers ale jak sie wkurzyl to od razu
        butelke, pokarm odciagalam przez miesiac od 3-4 posilkow dzienne i dokarmialam
        Nan HA - przy czym maly mial okropne kolki a pediatra nie zasugerowal ze moze
        byc alergikiem, jak mial miesiac wyladowalismy w szpitalu na podejrzeniu
        zapalenia oskrzeli a okazalo sie zapalenie pluc (zachlystowe) i kazali przejsc
        na nutramigen ktory otrzymywal podczas pobytu w szpitalu -jest alergikiem o
        kolkach mozna zapomniec

co do herbatek to te co sa od 1 m-ca rumiankowa, uspokajajaca, poprawiajaca
        trawienie (hipp, bobovita)

przez pierwszy miesiac poilam woda z glukoza

lepiej nie meczyc dzidziusia i dac mu mleka

a to ze lekarze mowia karmic piersia to zapytac sie lepiej ich ile oni karmili
        piersia bo nawet moja ginekolog i moj lekarz karmili butla i jakos dzieci
        odchowaly i zdrowe byly i sa smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka