Dodaj do ulubionych

histerie...

23.09.06, 10:36
Moj 3-tygodniowy synek od samego momentu urodzenia ma wieczorami straszne
histerie. Trwaja od 2 do 6 godzin. W dzien jest pogodny a co wieczor to samo -
placze tak mocno, ze nie jestesmy w stanie w zaden sposob go uspokoic.
Myslalam ze to kolki jednak brzuszek ma miekki, od kilku dni zaczelam podawac
mu Sab Simplex - krople na kolki kupione za granica podobno rewelacyjne.
Jednak to tez nie pomoglo, nie wiemy juz co robic, lekarz sie z nas smial bo
mowi ze to normalne ale dla mnie to nie jest normalne kiedy dziecko tak sie
zanosi placzem ze jest cale mokre i zaczyna kaszlec bo juz mu brakuje sil...
sad Martwie sie, moze ktoras z was miala podobny problem?
Obserwuj wątek
    • kasiac23 Re: histerie... 23.09.06, 10:44
      u mnie tez bylo to samo w dzien moje malenstwo sliczniespalo jadlo rozgladalo a
      wieczorem przewaznie po kapieli bylo to samo noszenie na rekach do polnocy. po
      miesiacu to nawet dzin sie zmienil i byl wrzask 24h. probowala wszystkiego
      herbatek koperkowych plantex itp w koncu zrezygnowana kupilam infacol dawalam
      przed kazdym karmieniem... i wtedy byl moj pierwszy wieczor ktory spedzilam
      spokojnie.
    • elieka Justyna 23.09.06, 11:00
      to na pewno kolki!
      Podawaj sab simplex regularnie to każdego jedzenia jeśli karmisz butelką (12-15
      kropli do każdej butelki) lub jeśli karmisz piersią to wystarczy 3*dziennie 12-
      15 kropelek przed jedzeniem.
      Sab naprawdę pomaga, ale musi być stosowany regularnie - już po dwóch, trzech
      dniach regularnego podawania zauważysz poprawę - tak było u nas!!
      Staraj się też małego jak najczęściej układać na brzuszku, jeśli nie chce sam
      leżeć - noście go w pozycji "na małpkę" smile (głowa na Twoim przedramieniu, swoją
      dłoń masz pod jego brzuszkiem). to jest ważne aby mały był jak najczęściej w
      pozycji na brzuszku - gazy odchodzą, brzuszek jest "samczynnie" masowany.
      u nas też Junior aż się zanosił i sztywniał cały, odkąd podajemy REGULARNIE
      sab - jest ok!! A jak się unormowało, to podajemy sab do co drugiej butelki, i
      jest dobrze.
      a jak ma kolkę - spróbuj ogrzać brzuszek suszarką (pzrez pieluchę!!) lub połóż
      na brzuszku rozgrzaną żelazkiem pieluchę - takie ciepło na brzuszku przynosi
      dziecku ulgę.
    • elieka acha, no i odbijaj go koniecznie po każdym jedzeni 23.09.06, 11:01
      !! to jest bardzo ważne aby dziecku się odbiło porządnie, wówczas to
      nagromadzone z jedzeniem powietrze odchodzi i dziecku jest lżej na brzuszku -
      może niedostatecznie odbijasz stąd te kolki??
      Powodzenia!
      • dyzurna Re: acha, no i odbijaj go koniecznie po każdym je 23.09.06, 11:58
        histeria w tym wieku???? nam pomogl esputikon
    • blueluna Re: histerie... 23.09.06, 21:21
      A moze to po prostu odreagowywanie nadmiaru wrazen z calego dnia?
      Czesto rodzice robia dodatkowy blad w takiej sytuacji bo gdy dziecko zaczyna
      mocno plakac, rozpaczac, nosza je, pokazuja rozne rzeczy, probuja zabawic,
      masuja brzuszek, kapia, robia inne cuda.
      A trzeba wrecz przeciwnie - wyciszyc, pozwolic sie wyplakac, w ostatecznosci
      nawet odlozyc do lozeczka i siedziec przy nim zeby dziecko wiedzialo ze nie
      jest samo - ale pozwolic maluszkowi sie wyplakac, po kilku minutach przytulic,
      polozyc sie z nim na lozku w ciemnym, cichym pokoju.
      Na kazde dziecko jest inny sposob, trzeba go sobie wypracowac.
      I nie mozna wszystkiego zwalac na wzdecia - bo to nie jest jedyny powod takich
      placzy u dziecka.
      A od nastepnego dnia sprobowac troszke ograniczyc ilosc bodzcow, wprowadzic
      jakis konkretny rytm dnia - z wieczornym wyciszaniem.
    • pati775 Re: histerie... 23.09.06, 21:25
      z tego co zaobserwowalam na kazde dziecko dziala cos innego (esputicon,
      espumisan, infacol ...) - jesli to kolka rzeczywiscie a na to wyglada z tego co
      piszesz

jedna zasada dotyczaca wszystkich regularne stosowanie

mamy ROK smile
    • justynaz2010 Re: histerie... 24.09.06, 11:26
      No tak, tylko ze wlasnie chodzi o to ze on sie tak zachowuje od samego
      urodzenia, juz w szpitalu w nocy polozne nie mogly go uspokoic a kolki podobno
      sa od 3 tygodnia zycia, dlatego mam watpliwosci. Sab Simplex podaje regularnie
      ale narazie nie widze poprawy. Podobno jest lepszy od infacol itp., sama juz
      nie wiem co robic.
    • jakw Re: histerie... 24.09.06, 20:13
      To wygląda na kolkę. A tym, że kolki od 3=go tygodnia, nie musisz się
      przejmować. Dzieci to jakoś przeżywają, większość mam chyba też. Niektórym
      dzieciaczkom pomaga Gripe Water.
    • ato8 Re: histerie... 25.09.06, 13:36
      Położna powiedziała mi,ze dziecko nie radzi sobie z nadmiarem wrażeń i często
      skutkuje to wiezornym lub popołudniowym wyciem.Moja też tak ma,myslę,ze to
      kolka,albo wszystko na raz.Minie kiedys .Ja stosuję Viburcol,na
      uspokojenie,zalecony przez lekarza,homeopatyczny
      • koornelia2 Re: histerie... 25.09.06, 13:43
        czesc!
        Jesli rzeczywiscie są to kolki, to u mojej córci pomógł Debridat w zawiesinie i
        Espumisan dla dzieci. Mala krzyczala caly dzien od momentu urodzenia do 3,5
        mca. A potem po kilku razach zastosowania leku - jak ręką odjął. Zapytaj innego
        lekarza - ten który cie wyśmiał nie zachował się zbyt taktownie. Rodzice
        naprawde przeżywają przeraźliwy krzyk takiego maluszka. Dziewczyny piszą o
        nadmiarze bodźcó - to też możliwe. Spróbujcie je jakoś ograniczyć.
        Pozdrawiam !!
    • mamusia79 Re: histerie... 25.09.06, 19:15
      no cóż... mojemu dziecku sab simplex nie pomógł. Jak masz dostęp do
      zagranicznej apteki to polecam lefax w kroplach dla niemowląt. pomogło,
      wcześniej mała ryczała po 12 godzin.
    • doralia Re: histerie... 25.09.06, 20:19
      U nas kolki zaczęły się od 2 tyg. i lekarz też to bagatelizował, po miesiącu
      przepisał infacol, a jak dziecko wypluwało to dawałam espumisan. Nie wiem jak
      karmisz, ale u mnie kolki nasilało picie przeze mnie dużych ilości kompotu
      jabłkowego i herbatek na laktację. Potem okazało się, że Natalka ma skazę
      białkową i dlatego tak cierpiała, chociaż wyglądało to na kolki bo zazwyczaj
      brało ją wieczorem. Lekarstwa pomagały tylko troszkę, dawałam jeszcze lakcid,
      rumianek (taki z apteki, sama parzyłam) czasami nawet miętę, bardzo pinowaliśmy
      żeby się dobrze odbiło. Mała miała też krostki na buzi i robiła zielone kupki.
      • justynaz2010 Re: histerie... 25.09.06, 20:39
        No wlasnie maly ma tez wysypke na calym ciele tak od 2 tygodni ale lekarka
        powiedziala ze poczeka z diagnoza bo moze to byc wysypka hormonalna. Karmie
        piersia i moze to byc tez skaza bialkowa sad Nie wiem czy moze to miec zwiazek z
        jego zachowaniem.
        • czarna.czarna Re: histerie... 25.09.06, 21:50
          cześć
          u mnie mały też tak płakał tylko , że od 3 miesiaca wszyscy mówili , że to
          kolka ale to nie prawda (tak płakał , że aż się zanosił)
          z perspektywy czasu widze , że on poprostu nie potrafił sam zasnąć ani przy
          cycu bo jeszcze wtedy go karmiłam
          nam pomogły spacery!!!!! wycxzytałam w jakiejś książce , że czasem tak dzieci
          mają z nadmiaru wrażeń w ciągu dnia
          jak mały zaczynał płakać to brałąm wózek i na dworek spacerowałam z nim czasem
          nawet 3 godż.po miesiącu lub 2 przeszło mu.teraz sam zaypia w swoim łóżeczku ma
          7 miesięcy (po zastosowaniu rad tracy hogg)
          napisz czy spacerki pomogły
          pozdrawiam i powodzenia
    • mrowkaf Re: histerie... 26.09.06, 11:17
      tak na wszelki wypadek zrób badanie ogólne moczu, bo to może być zakarzenie dróg
      moczowych. u nas tak było, nawet lekarka się nie poznała i przez to Mała
      wylądowała w szpitalu.
      pozdrawiam!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka