Dodaj do ulubionych

Harmonogram dnia

31.10.06, 03:28
Mam pytanie odnośnie upożądkowanego dnia dzidziusia, czy u was to działa??
Jak i kiedy wprowadzić harmonogram?? Mój mały ma 10 tygodni i nie bardzo mam
wychodzi jakikolwiek plan dnia, a jak jest u was??
Obserwuj wątek
    • sandra1001 Re: Harmonogram dnia 31.10.06, 08:29
      Jak najbardziej działa. Ja zaczęlam wprowadzac od ok 4 msc. Mała bardzo szybko
      sie przyzwyczaiła. Ma stale pory posilkow i drzemek w ciagu dnia, a wieczorem
      chodzi spać również o stałej porze tj. ok. 19.30-20.00 (no chyba że coś jej
      dolega). Dzięki temu wieczory mam dla siebie. Oczywiście jeżeli karmisz tylko
      piersią (na każde zawołanie)to będzie narazie trudne. Z czasem sie unormuje.
      Ponieważ moja córcia jest raczej niejadkiem, to przystawiałam ją za radą
      lekarza systematycznie co 3-4 h do piersi i tak już jej zostało. Taraz ma
      skonczone 7 msc.
      • beniusia79 Re: Harmonogram dnia 31.10.06, 08:56
        u mnie harmonogram na poczatku sie nie sprawdzal, ale odkad mala skonczyla 3 miesiace zaczela sama go sobie ukladac, tzn zasypia prawie zawsze o tej samej godzinie, budzi sie o tej samej godzinie i cyca chce tez o podobnych godzinach. drzemki tez sobie ucina o stalych porach. mielismy szczescie, nie musielismy robic nic na sile, dziecko samo sobie wszystko poukladalo smile bardzo sie z tego ciesze, bo to wazne zeby malenstwo mialo od poczatku swoj rytm, bo potem moze byc problem. syn mojej kuzynki ma prawie 2 lata, chodzi spac kiedy chce, jego mama twierdzi, ze dziecko wpada w rytm jak zaczyna chodzic do przedszkola. w wyniku tego maly czasem do 24 lazi sobie po mieszkaniu...
    • kosmitka06 Re: Harmonogram dnia 31.10.06, 13:06
      Nasza Różyczka ma 5,5-mies. Jeżeli chodzi o harmonogram dnia to zapewne dla
      Ciebie i 10tyg. dziecka będzie to jeszcze trudne. Nam to udało się opanowac ok
      4mies. Tyle tylko że nasza niunia jest na butli, je co 3h góra co 3h i 15min.
      Sama się do tego przyzwyczaiła. Wstaje ok. 7-7.30 rano i zaczyna swój dzien.
      Pozniej ucina sobie drzemkę ok. 12 w południe i o 16. Drzemki trwają 20-30min.
      Kąpiemy ją o 20-ej. Pozniej butla i ok. 20.45 niunia już spi. I tak do ok. 7
      rano.
      • olimpia_b81 Re: Harmonogram dnia 31.10.06, 13:34
        mam pytanko, moja cora w podobnym wieku, ale spi 3 (okolo 9.30,12 i 15.30) razy dziennie po 30 min, chcialbym aby bylo to 2 razy.mozliwe do pzestawienia?macie jakies sztuczki na to?te 3 razy to duzo dla mnie-nic nie mozna zaplanowac, szczegolnie kolo poludnia-ledwo wstanie, zaraz chce znowu spac.
        pozdr
    • magme Re: Harmonogram dnia 31.10.06, 13:11
      Cześć, ja nie bardzo wierzyłam w harmonogramy, ale postanowiłam spróbować po
      lekturze Tracy Hogg i powiem szczerze że na razie chyba działa. To znaczy
      staramy się karmić co 2-3 godziny (wyłacznie pierś) i robić większość rzeczy o
      określonych (mniej więcej ) porach, dzięki temu zauważyłam że Krzyś jednak
      sypia w ciągu dnia (długo wydawało mi się ze nie). Mały ma 12 tyg, i od 3 dni
      sam zasypia w łóżeczku (czasem co prawda odkładam go np.5 razy ale efekt jest i
      z dnia na dzień jest coraz lepiej). Wydaje mi się że dzieciątku to służy , nie
      jest zaskoczone kiedy się je kąpie i wie (chyba wie smile ) że potem jest sen.
      Bardzo mi to uporządkowało życie domowe i znalazłam czas dla męża wink. Także
      polecam regularność, oczywiście nie polecam sztywnego trzymania sie planu , bo
      potem się człowiek stresuje ale pewien elastyczny harmonogram tak, i lekturę
      Tracy Hogg, pozdrawiam, Magda
    • olera24 Re: Harmonogram dnia 31.10.06, 13:20
      moja mała ma około 2,5 miesiąca, harmonogram jest jak najbardziej, ponadto sama
      zasypia w łózeczku, w dzień daje jej pierś dokładnie co trzy godziny, nawet
      jesli sie nie domaga, poprostu przychodzi pora obiadku, podwieczorka itd.
      Wczesniej jeść niż wypadałoby to z harmonogramu przestała żądać, bo bardzo
      pilnowałam by pożadnie najadała sie w porze karmień. Zaczęła tez przesypiac całe
      noce tj od 21 do 6 rano. a wszytsko w moim przypadku dzieki pilnej lekturze
      Tracy Hoggsmile
      • zobrien Re: Harmonogram dnia 31.10.06, 13:57
        ja wlasnie pracuje nad harmonogramem mlodego (4 miesiace) i idzie nam calkiem
        niezle. Do niedawna zyl jak chcial i wydawalo mi sie, ze nie jest najgorzej,
        ale chodzil spac o 21, a to przesada. Teraz jest w lozku (swoim, zawsze w
        swoim! ) bez marudzenia, po kapieli, o 19.30 i spi jak aniol. Odkrywlam na nowo
        dobrodziejstwo wolnych wieczorow. Budzi sie o 1 i chce jesc, ale powoli bede go
        tego oduczac. Budzi sie o 6.30 (czasem niestety tez o 4, ale zostawiony
        brutalnie w swoim lozku ze smokiem sam zasypia), je, z powrotem w lozku jest o
        9 - 9.30 na jakies 45 minut. Znowu je ok 11, i teoretycznie o 12 z powrtoem
        powinien spac, tylko juz na dluga drzeme, 2-godzinna. To na razie nie dziala.
        Spi godzine, a trzecia drzeme ucina sobie po poludniu, kolo 15.30. Dziecko w
        tym wieku nie powinno ponoc spac w dzien dluzej niz 3 godziny, bo bedzie sie
        budzic w nocy. Korzysci z tego sa takie, ze jak mam wiecej czasu dla siebie, a
        mlody zna swoj rozklad dnia i jest jakby bardziej zadowolony z zycia - wiec co
        nastapi, wiec ma poczucie bezpieczenstwa. Powodzenia.
        • bombastic12 Re: Harmonogram dnia 31.10.06, 14:39
          Ja mam 8 tyg. malucha i narazie nie mamy harmonogramu. Mały je w dzien co 2-
          2,5godzinki-chociaż teraz śpi juz 3 godzinki i nie domaga się jedzenia, więc
          narazie nie mam jak zaplanować mu dnia. N apoczatku go dokarmiałam wiec jadł
          rzadziej teraz jest tylko na piersi i nie jest juz tak łatwo niestety.smile)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka