Dodaj do ulubionych

Ciemieniucha

IP: *.* 30.05.01, 18:53
Witajcie drogie e-mamy!Mam do Was pytanie: czy znacie jakiś skuteczny sposób, lek na ciemieniuchę? Mój synek ma ją od ok. 2 miesięcy,stosowaliśmy piankę Sanosan,ale nic nie pomogła.Teraz Dawid ma 6 miesięcy.Z góry dziękuję za rady.Agnieszka z Legnicy.PS>Czy to może być objaw alergii?Papa
Obserwuj wątek
    • Gość: guest Re: Ciemieniucha IP: *.* 30.05.01, 20:09
      Spytaj pediatry - sa srodki na ciemieniuche ale wylacznie na recepte. Rozumiem, ze walke z oliwkowaniem na noc juz przeszliscie...Ciemieniucha jako taka objawem alergii nie jest. Natomiast niektorzy rodzice mysle, ze dziecko ma ciemieniuche a de facto jest to luszczenie sie skory w wyniku alergii pokarmowej.Najprosciej byloby zrobic badanie z krwi i sprawdzic czy dziecko jest alergikiem.
    • Gość: guest Re: Ciemieniucha IP: *.* 30.05.01, 22:06
      Cześć. Mój sposób na ciemieniuchę jest może prymitywny ale skuteczny. Przed kąpielą smarowałam gółwke kremem NIVEA (bardzo grubo) a po 5 minutach wyczesywałam grzebykiem. Po kapieli nakładałam gruba warstwę oliwki.Mam w domu gdzieś przepis na preparat na ciemieniuchę podany przez pediatrę. Jutro poszukam.Basia
      • Gość: guest Re: Ciemieniucha IP: *.* 31.05.01, 08:01
        Ja robiłam podobnie, z tym że jakiś czas przed kąpielą smarowałam oliwką, a w czasie kąpieli wyczesywałam ją grzebieniem. Potem mycie głowy...
      • Gość: guest Re: Ciemieniucha IP: *.* 11.06.01, 13:05
        Ja robie podobnie z tym,ze uzywam olejku z kielkow pszenicy lub migdalowego-prawdopodbnie do nabycia w sklepie zielarskim (???). Smaruje glowke maluszka-to pozwala zmiekczyc ciemieniuche i sprawi,ze zacznie ona odstawac od skory glowki.Zostawiam tak na 24 godziny. po czym smaruje jeszcze troche i zabieram sie do dziela-najlepiej gdy dzidzia spi-uzywam do tego ...szczoteczki do zebow( oczywiscie wyrzucam ja juz po wszytkimwink. Najpierw probuje `odkleic` ciemieniuche, po czym ja stopniowo wyczesuje 9moje dzieci zawsze maja wlooooooosy niezaleznie od wieku, co nieco utrudnia sprawe. Pozniej myje glowke i juz. Wszystko ladnie schodzi a co nie, stopniowo sie wyczesze.Tak mi poradzila lekarka(z wyjatkiem elementu szczoteczki do zebowwink i dodala,zeby sie nie bac i po kapieli masowac dobrze recznikiem glowke dziecka. Wtedy ten naskorek ktory jest juz martwy zluszczy sie szubko i masaz pobudzi skore do `odnowienia sie`.Mysle,ze jesli ciemieniucha nie jest efektem alergii to po tym `zabiegu`i przy masazu nie powinna sie pojawic.powinno zadzialac.paBogusiaBasia napisała/ł:> Cześć. Mój sposób na ciemieniuchę jest może prymitywny ale skuteczny. Przed kąpielą smarowałam gółwke kremem NIVEA (bardzo grubo) a po 5 minutach wyczesywałam grzebykiem. Po kapieli nakładałam gruba warstwę oliwki.> Mam w domu gdzieś przepis na preparat na ciemieniuchę podany przez pediatrę. Jutro poszukam.> Basia
    • Gość: guest Re: Ciemieniucha IP: *.* 31.05.01, 22:15
      Witaj Agnieszko! Też przechodziłam ten temat. A najgorsze było to, że moja mama mówiła, że dziecko z porządnej rodziny nie ma ciemieniuchy. Ignasiowi nic nie pomagło. Podobno można stosować olejek salicylowy. Ale to dość radykalne, ja nie zastosowałam i samo w pewnym momencie znikło. Naprawdę. Ale cały czas prowadziłam walkę oliwką i maścią witaminową. Ta ostatnia lepiej działała.
    • Gość: guest Re: Ciemieniucha IP: *.* 01.06.01, 18:47
      STOSOWALAM LATICORT.LEKARZ ZAPISAL MOJEMU SYNKOWI GDY MIAL TRZY MIESIACE I WSTRETNA CIEMIENIUCHE.SMAROWALAM TEZ OLIWKA ALE NIE BARDZO POMOGLO .LATICORT JEST NA SPIRYTUSIE DLATEGO NALEZY UWAZAC ZEBY NIE PRZEADZIC.PA
    • Gość: guest Re: Ciemieniucha IP: *.* 05.06.01, 11:48
      A ja poprostu zaczęłam myć głowkę małej szamponem PENATEN i pomogło, naprawdę pomogło. Sprawdzone przeze mnie i liczne grono znajomych mam. Zadne oliwki, zadne masci nie pomagały a PENATEN pomógł.Powodzenia
    • Gość: guest Re: Ciemieniucha IP: *.* 05.06.01, 21:27
      Maść witaminowa przez 2 dni nakładana co 2-3 godziny. Wieczorem mycie głowy. Żadna oliwka ani wyczesywanie nie pomagało. Wstyd się przyznać, ale złuszczający się naskórek usuwałam... paznokciem :)
      • Gość: mamut Re: Ciemieniucha IP: *.* 09.06.01, 21:55
        Hej mamuśki!Baaaaardzo dziękuję za Wasz odzew.Przyznaję,że oliwki nie stosowałam-moja pediatra na wstepie mi tego zabroniła,mówiąc,że to przestarzały sposób i prowadzi do nasilenia ciemieniuchy.A przy wyczesywaniu łusek dochodzi do mikrourazów skóry.Nawet wstyd mi się przyznać ,ale ja też próbowałam zeskrobywać te łuski paznokciem.Zupełnie przypadkiem odkryliśmy chyba sposób na tą wstręciuchę-kupiliśmy małemu szampon Nivea.Jest na nim napisane,że możnqa go stosować w przypadku ciemieniuchy-i rzeczywiście.Łuski zrobiły się jakby mniej tłuste,same się odrywają!!!Może więc osiągniemy sukces...Jeśli nie skorzystam z Waszych podpowiedzi.A może macie jeszcze jakieś???Pozdrawiam.Aga
        • Gość: guest Re: Ciemieniucha IP: *.* 11.06.01, 07:38
          Agnieszko!Mam zamiar wypróbować serię nivea dla dzieci, czy po za szamponem używasz innych kosmetyków tej firmy, jeśli tak to co o nich sądzisz bo jak rozumiem szampon polecasz.Pozdrawiam
          • Gość: guest Re: Ciemieniucha IP: *.* 13.06.01, 23:36
            Witaj!Co do szamponu-u nas się sprawdza.Ciemieniucha złagodniała,choć jeszcze nie zniknęła.Kupiłam też oliwkę,ale używamy jaj dopiero kilka dni,więc nie mogę o niej nic powiedzieć.Daj swoje namiary na priva albo odpiszę Ci na forum.Pozdrawiam.
            • Gość: guest Re: Ciemieniucha IP: *.* 14.06.01, 06:44
              Moj adres to joannapluta@wp.pl
    • Gość: guest Re: Ciemieniucha IP: *.* 11.06.01, 09:55
      Czesc,ja wprobowalam na ciemieniuche wszystkie mozliwe sposoby.Najskuteczniejszym okazalo sie stosowanie specjalnej Oliwki na ciemieniuszke(tak sie nazywa w calosi)firmy Skarb Matki.Potem standardowo sie ja wyczesuje i tu polecam grzebyk Chicco na ciemienuche-ma bardzo delikatne ale geste zabki.Niestety regula jest to ze ciemienucha idzie w parze ze skaza bialkowa.Jedno i drugie mija z wiekiem przewaznie.Ciemieniuszka duzo szybciej :)A jesli masz nie za ostre paznokcie-to ja mojej Zuzce zdrapywalam platki z glowki.Nawet to lubila.PozdawiamMagda mama Zuzi

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka