Dodaj do ulubionych

hemofer a płaczliwość dziecka

IP: *.* 27.08.01, 11:01
Moja 2,5-mies.córeczka dostaje hemofer w dawce 5x2 krople.Zauważyłam,że od czasu podawania leku jest płaczliwa.Czy hemofer może być tego przyczyną?NAtalia.
Obserwuj wątek
    • Gość: guest Re: hemofer a płaczliwość dziecka IP: *.* 27.08.01, 22:48
      Wydaje mi sie, ze preparaty zelaza moga powodowac uczucie dyskomfortu w jamie brzusznej (takoz zaparcia). Moze to jest przyczyna? Istnieja pediatrzy, ktorzy nie wierza w doustne preparaty zelaza i preferuja zastrzyki jako skuteczniejsze i mniej niszczace zabki. Moze tego sprobowac? Tylko zastrzyki z preparatow zelaza sa okropnie bolesne (ponoc) - ja bym sie chyba nie zdecydowala, zeby dziecku to zrobic... Coz, trudne dylematy...Powodzenia!
    • Gość: guest Re: hemofer a płaczliwość dziecka IP: *.* 28.08.01, 13:59
      Ja tez podaje mojej coreczce Hemoffer (ma 11 tyg., dawka 3 razy po 4 krople) i toleruje go dobrze, ale wiem,ze niektore dzieci maja objawy bardzo nasilonej kolki po tym leku.Moga tez byc placzliwe.Jak Ci sie udaje podawac lek miedzy posilkami ? Ja mam z ty ciagly problem.Dorsi,mama Bianki
      • Gość: guest Re: hemofer a płaczliwość dziecka IP: *.* 28.08.01, 14:12
        Ja dawalam Zosi 2 razy dziennie po 6 kropel Hemoferu, obecnie 2 razy po 5 kropel.Ale lekarz nie zwracal mi uwagi, ze ma to byc miedzy posilkami (dokladnie).Ja daje zwykle tuz przed karmieniem, czyli w sumie jest miedzy. Dorsi, czy to jest az tak bardzo wazne, zeby bylo miedzy karmieniami? Czy dajesz tez Cebion, zeby Hemofer sie lepiej wchlanial?A w zwiazku z tematem to niestety, ale albo jest bardziej placzliwa po hemoferze, albo hemofer nasila kolki. Tak czy inaczej dobrze, ze jeszcze nie ma zabkow!Patyk, mama 13 tygodniowej Zosi :sol:
        • Gość: guest Re: hemofer a płaczliwość dziecka IP: *.* 29.08.01, 08:12
          Witam...Moja pediatra bardzo mi zwracala uwage na fakt,by podawac hemoffer miedzy posilkami,poniewaz wtedy sie zdecydowanie lepiej wchlania.Podaje malej Cebion do 5 kropel na dobe oraz raz dziennie po pol tabletki witaminy B6 i kwasu foliowego.Niestety wybrudzialam juz wiekszosc ubran tym zelazem :-((. PozdrawiamDorsi,mama 11 tygodniowej Bianki
          • Gość: guest Re: hemofer a płaczliwość dziecka IP: *.* 29.08.01, 10:33
            Dorsi,a czy lekarka pozwolila Ci dawac Biance wszystkie leki na jednej lyzeczce?Ja tez daje Cebion (5 kropli) wit. B6 i kwas foliowy, rozkruszone i rozmieszane na jednej lyzeczece.Co do ubran tez wiekszosc ma brazowe plamy :(Pozdrawiam - Patyk :sol:A moze napisalabys do mnie na priva to wymienilybysmy sie tez innymi informacjami, skoro mamy dzieci w podobnym wieku?P.mailto:patyk@qdnet.pl
        • Gość: guest Re: hemofer a płaczliwość dziecka IP: *.* 30.08.01, 07:30
          Witam emamuśki (w szczególności Patyczku i Dorsi)Ja również mam dzieciątko w podobnym wieku (12 tygodni),ale oprócz Multitabs w kroplach niczego innego mu nie podaję.Karmiony jest oczywiście tylko piersią a przybiera na wadze jak smok :D:.Badania krwi nie miał robione przynajmniej od chwili przyjścia ze szpitala więc nie mam pojęcia o poziomie hemoglobiny.Jak się zachowywały Wasze dzieci z tym małym niedoborem czy może u Was badania krwi robi się rutynowo?A może to jakaś "moda" lekarzy? Napiszcie troszkę. Pozdrawiam Mama 12 tygodniowego Maćka.
    • Gość: guest Re: hemofer a płaczliwość dziecka IP: *.* 29.08.01, 09:25
      Moze i czesto jest. Moje dziecko bylo rozdraznione, ale nie plakalo. Karmilam ja butelka i wszystkie leki dawalam do mleka. Ze sie wchlanialy to wiem bo wyniki potem byly bardzo dobre. Mam dwoch bardzo dobrych pediatrow i zaden nie mowil zeby to bylo miedzy posilkami. Tylko Cebion do herbatki.Dopoki dziecko nie ma zebow podawanie zelaza nie szkodzi im Pa.
    • Gość: guest Re: hemofer a płaczliwość dziecka IP: *.* 29.08.01, 19:12
      Moja lekarka też nie wspominała,żeby dawać między posiłkami,wyczytałam to w ulotce,ale nie stosowałam(chociaż rzeczywiście,teraz przypominam sobie,że gdzieś czytałam ,iż produkty mleczne obniżają przyswajalność żelaza).A lek daję z kropelką wody i używam zakraplacza,kupionego w aptece.Ale nie wiem jak z tym hemoferem,bo podobno żelazo w nim zawarte nie wchłania się dobrze...Ubranka też mam brązowe,a ponadto pieluchy tetrowe tak się zabarwiły,że nawet program bio w pralce nie pomaga.Oprócz żelaza Nadia przyjmuje jeszcze Cebion i pół tabl.kw.foliowego.Natalia
    • Gość: guest Re: hemofer a płaczliwość dziecka IP: *.* 29.08.01, 20:18
      Jakie wyniki hemoglobiny maja wasze dzieci?I do kiedy macie im dawac ten okropny hemofer????Zosia ma obecnie 10,5 hb, a wczesniej miala 8,8, hemofer ma brac conajmniej do pazdziernika.Pozdrawiam- Patyk :sol:
      • Gość: guest Re: hemofer a płaczliwość dziecka IP: *.* 30.08.01, 12:34
        Witam.....Mojej coreczce zostaly zrobione badania krwi,poniewaz byla wyraznie blada. Miala nastepujace wyniki:erytrocyty - 3 miliony,hemoglobina 9.8g/dl.Podaje jej Hemoffer prawie 3 tygodnie i jutro ide zrobic kontrolna morfologie.PozdrawiamDorsi
      • Gość: guest Re: hemofer a płaczliwość dziecka IP: *.* 31.08.01, 18:35
        Moja lekarka kazała tylko wykonać badanie ilości żelaza we krwi,Nadia miała 11(jednostek).Stwierdziła,że zaleca mi to badanie ponieważ dziecko miało dużą żółtaczkę,czego następstwem jest nniedokrwistość.Natalia.
    • Gość: guest Re: hemofer a płaczliwość dziecka IP: *.* 06.09.01, 15:49
      Witam.....Bylam dzis z moja coreczka w szpitalu na Dzialdowskiej,poniewaz oprocz anemii miala jeszcze troche podwyzszony poziom plytek (480 tys.) i doktor powiedzial ,ze w tym wieku w ogole sie nie leczy niedokrwistosci podawaniem zelaza i kazala mi odstawic Hemoffer.Natomiast pani doktor w rejonie po ostatniej wizycie (poniedzialek),kazala mi podawac 5 kropel 3 razy dziennie. Niestety juz zaczynam tracic rozeznanie w sytuacji.Pozdrawiam mamy "hemofferowe"Dorsi,mama 12 tyg. Bianki
      • Gość: guest Re: hemofer a płaczliwość dziecka IP: *.* 06.09.01, 16:11
        Czesc Dorsi,ja z Zosia bylam na Dzialdowskiej w czercu, kiedy Zosia miala 5 tygodni i wlasnie tam pani doktor przepisala jej hemofer, ktora Zosia dostaje do dzis (poczatkowo 2xdziennie 6 kropli, teraz 2xdziennie 5 kropli).Widac co lekarz to inna metoda, mimo iz ten sam szpital, ja jednak hemofer podaje...Pozdrawiam :sol:Patyk, mama 15 tygodniowej Zosi
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka