Dodaj do ulubionych

usg bioderek??

14.11.06, 19:17
dostałam dziś skierowanie na usg bioderek...Pani doktor zbadała malucha i
stwierdziła że wszystko jest jak najbardziej oki...ale profilaktycznie zawsze
wysyła maluchy na usg. Czy to nie jest szkodliwe dla malucha-dzsiweczynki??
Słyszałam przerużne opinie na ten temat i to od lekarzy, ze niby szczególnie
dziewczynkom ostrożnie zaleca sie to usg zwłaszcza jesli wszystko jest
oki...Co radzicie robić??
Obserwuj wątek
    • madzik241 Re: usg bioderek?? 14.11.06, 19:22
      Ja bym Ci radziła iść na takie usg, chociażby dla własnego spokoju - napewno nie
      jest ono szkodliwe dla dziecka. Ja ze swoją małą odrazu poszłam do ortopedy
      który miał usg w gabinecie. W mojej rodzinie był przypadek, że po miesiącu
      lekarz powiedział że jest wszystko ok (bez usg), a jak poszli po 4 miesiącu
      okazało się że mała musiała być w gipsie aż do 10 miesiąca a później jeszcze w
      takiej szynce, jakby wykryli to na usg po pierwszym miesiącu wystarczyłaby tylko
      taka szyna.
      • renia1807 Re: usg bioderek?? 15.11.06, 18:58
        Rtg mogłoby zaszkodzić ale nie usg!
    • zona_mi Re: usg bioderek?? 14.11.06, 19:22
      Lekarze Ci powiedzieli, że usg może zaszkodzić dziewczynkom? A czym to
      motywowali?
      • kto7 Re: usg bioderek?? 15.11.06, 11:36
        wiec pewna pani pediatra starsza stwierdziła ze to współczesny wymysł to usg i
        odradza bo grozi bezpłodnnością....u dziewczynki. Jakoś nie chce mi sie w to
        wierzyć aczkolwiek nie powiem aby nie ścierpła mi skóra po tym...
        • exylia Re: usg bioderek?? 15.11.06, 13:09
          kto7 napisała:

> wiec pewna pani pediatra starsza stwierdziła ze to współczesny wymysł to usg
          i
          > odradza bo grozi bezpłodnnością....u dziewczynki. Jakoś nie chce mi sie w to
          > wierzyć aczkolwiek nie powiem aby nie ścierpła mi skóra po tym...

Bzdura totalna. Tylko przez badanie USG można wykryć ewentualną dyspalzję. Samo
          badanie kliniczne, może jej nie wykryć. Moje córka miała obustronne zwichnięcie
          stawów biodrowych. Badań USG miala kilka w swoim życiu. Nie wyobrażam sobie
          oceny w postępach leczenia bez USG.
    • iwo78 Re: usg bioderek?? 14.11.06, 19:41
      Jak najbardziej powinnaś iść, skoro dał skierowanie lekarz..
    • martula06 Re: usg bioderek?? 15.11.06, 20:03
      U mojej Martusi też niby było wszystko OK podczas badania odwodzenie w porządku
      itd. Dla własnego spokoju poszłam z nią jednak na USG i okazało się że nie jest
      wcale różowo. Jak pokazałam wynik badania ortopedzie to kazał mi je powtórzyć
      bo stwierdził że zostało źle odczytane, bo on podczas badania nic nie może
      stwierdzić. USG powtórzyłam i niestety znowu wynik był niedobry. Bogu dziękuję,
      że na nie poszłam. Marta jest już prawie 5 miesięcy "uziemiona" we Frejce. W
      poniedziałek jedziemy na kontrolę i mam nadzieję, że to będzie już koniec
      leczenia. Skończyła już 9 miesięcy i najwyższy czas żeby zaczęła brykać smile
    • pmierzow Re: usg bioderek?? 15.11.06, 20:07
      Przeciez Twoja Cora zaliczyla juz niejedno USG - jeszcze jak bylas w ciazy...

Mysle, ze nie ma sensu robic takich badan dla zabawy, ale USG bioder jest b.
      istotne i trwa krociutko.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka