Dodaj do ulubionych

bedziemy sie szczepic

IP: *.* 02.12.01, 18:24
Witam,moja Zosia skonczyla 4 tygodnie, wiec powoli psychicznie szykujemy sie do szczepien po 6 tygodniach. Oprocz obowiazkowych szczepien, chcemy zaszczepic Mala przeciw HiB.W zwiazku z tym male pytanko: czy Wasze dzieciaczki jakos odchorowaly te szczepienia (goraczka, biegunka itp.)? I co to znaczy - szczepionki "zabite" - i czemu sa lepsze od normalnych?Pozdrawiam.Paka z Wroclawia z Zosienka
Obserwuj wątek
    • Gość: guest Re: bedziemy sie szczepic IP: *.* 02.12.01, 19:56
      HejkaZarowno Kubus jak i teraz Madzia po szczepieniach nie mieli zadnych sensacji (a wrecz przeciwnie-Madzia po szczepieniu byla bardzo grzeczna i ladnie spala). Madzie tez szczepilam dodatkowo przeciwko HIB. Takze co dziecko to inna reakcja poszczepienna, moze na Zosie tez podziala uspokajajaco? :-))) A gdzie szczepisz? Bo ja na Canaletta.PozdroAga:hello:
      • Gość: guest Re: bedziemy sie szczepic IP: *.* 03.12.01, 03:31
        Hej,Ja szczepiłam Emilkę w czwartek, z tym, że bez Hib"a (poczekam aż skończy 6 miesięcy) i zamiast standartowego DTP kupiłam jej Infanrix. I podobnie jak u Kubusia i Madzi jedyną reakcją była większa ilość snu. Córci nawet rączka nie spuchła.Pozdrawiam :hello:Ania i Emilka (2 miesiące)
        • Gość: guest Re: bedziemy sie szczepic-co z Hib? IP: *.* 03.12.01, 22:48
          mój synek jak do tej pory ładnie znosi szczepienia.pan doktor troche postraszyl, że może być gorączka, opuchlizna nic takiego się na szczęście nie działo. Warto jednak kupić tak na wszelki wypadek czopki przeciwgorączkowe i altacet.CZy szczepionka na Hib podawana jest obowiązkowo wszystkim dzieciom, czy na życzenie matki i odpłatnie.Zetknęłam się z tą nazwą w tym numerze dziecka.nie wiem czy jest w standardzie, a jeśli nie czy zaszczepić dziecko odpłatnie.
          • Gość: guest Re: bedziemy sie szczepic-co z Hib? IP: *.* 04.12.01, 00:20
            Czesc Nika,szczepionka na haemofilus influenze (HiB) jest szczepieniem zalecanym, ale nieobowiazkowym, wiec oczywiscie platnym. Tzn. musisz poprosic swoja lekarke o recepte, wykupic szczepionke, i zaszczepic (razem z innymi szczepieniami obowiazkowymi). Mozna zaczynac w 6 tygodniu, albo jak dziecko ma pol roku, albo jak ma rok, no a potem dawki przypominajace.Dziekuje wszystkim Dziewczynom za opisanie reakcji Waszych dzieciaczkow na szczepienie. Mam nadzieje, ze moja Zosienka tez dobrze zniesie te manipulacje. No i przy okazji pierwszy raz ja zwaze - mam nadzieje, ze dobrze przybiera, bo raczki i nozki ma juz lekko "obtluszczone" :)Pozdrawiam goraco.Paka z WroclawiaP.S. Moja Zosienka tez pozdrawia imienniczke :)
    • Gość: guest Re: bedziemy sie szczepic IP: *.* 03.12.01, 12:49
      Mój Misiek też był szczepiony przeciw HiB, ale znosił to b.dobrze. Raz tylko po szczepieniu DiTePer widziałam, że go lekko bolało i miał zaczerwienione miejsce. Lekarz kazał podać Panadol dla dzieci i okłady z altacetu. Podobo właśnie DiTePer często powoduje takie uboczne skutki dlatego podaje się Infanrix - czyli bodajże z zabitym krztuścem - jest wtedy znaczenie lepiej tolerowany ale... kosztuje ok. 50zł.Ania
    • Gość: guest Re: bedziemy sie szczepic IP: *.* 03.12.01, 12:53
      Witaj, moja Ania byla szczepiona przeciw HIB w szóstym miesiącu szczepionką Pedvax i ie miala żadnych objawów ubocznych...
    • Gość: Patyk Re: bedziemy sie szczepic IP: *.* 03.12.01, 16:50
      Witam,moja Zosie szczepilam szczepionka Pentavac (blonica, tezec, krztusiec, polio i HiB) - nie bylo zadnych objawow ubocznych, poza chwilowym placzem w momencie wkucia igly. Poza tym zero goraczki czy biegunki. Chociaz panadol warto miec w domu, tak zeby sie nie przydal ;).Pozdrawiamy imienniczke i jej eMame- Patyk :spookie: :spookie: :spookie:moderator forum Niemowle
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka