Dodaj do ulubionych

KIEDY TRZYMA GLOWKE?

IP: *.* 02.01.02, 17:17
Moja mala Julia ma 2 miesiace i 20 dni i jak ja lapie za rece z pozycji lezacej na pleckach to nie trzyma glowy, glowa jej wisi do tylu, a jak lezy na brzuszku to trzyma glowe bardzo króciutko, a potem ryms nosem w tapczan - czy to wporzadku, czy już powinna to robić?
Obserwuj wątek
    • Gość: guest Re: KIEDY TRZYMA GLOWKE? IP: *.* 02.01.02, 18:06
      Moja Natalka (2 mies. i 7 dni) również nie ma ochoty zadzierać główki. Leżąc na brzuszku podnosi czasem na krótko głowę, ale najczęściej kładzie się na policzku i tak sobie leży. Ciekawe czy takie lenistwo jest normalne?ps:co do podciągania dziecka za rączki z pozycji leżącej, to neurolog, badająca małą w ten sposób powiedziała, żebym sama tego nie próbowała robić.
      • Gość: guest Re: KIEDY TRZYMA GLOWKE? IP: *.* 03.01.02, 09:38
        w tym wieku to nie jest niepokojące (dane te z książki, jest taka pozycja Pierwsz rok życia dziecka, gdzie miesiąc po miesiącu jest napisane jakie umiejętności powinno posiąść dziecko, jakie może posiąść, a jakie być może posiądzie, w danym wieku, mo mały w tym wieku trzymał główkę sztywniutko i na brzuszku trzymał zadartą o 90 stopni, ale według tej pozycji dla tego wieku to umiejętności "być może będzie potrafiło", osobiście znam dziecko 4 miesięczne które jest jeszcze kiwaczkiem, tak, że cierpliwości.
    • Gość: guest Re: KIEDY TRZYMA GLOWKE? IP: *.* 03.01.02, 09:47
      spokojnie - dziecie ma jeszcze duzo czasu .......po pierwsze: nie ciagnij maluszka za raczki !!! nie wolno !!! jak bedzie chcialo siedziec to samo usiadzie !!! tak powie Ci kazdy neurolog !!!!!po drugie: mniej wiecej ok. 4 miesiaca "powinno" juz ciagnac glowke ale ..... niewykluczone, ze ma wiotkie miesnie brzuszka, wowczas majac je slabe pozniej bedzie podnosic glowke. Co do brzuszka - najlepiej niech to sprawdzi pediatra albo jakis zaprzyjazniony rehabilitant - ewentualnie mozesz sie wybrac (jesli jestes bardzo zaniepokojony) do neurologa - ale moim zdaniem jest to duze ryzyko, bo jak mowi obiegowa opinia - neurolog znajdzie cos nawet w zdrowym dziecku :fou:pozdrawiam
    • Gość: guest Re: KIEDY TRZYMA GLOWKE? IP: *.* 03.01.02, 11:25
      Może niech Julia trochę leżakuje na brzuszku? Luiza miała zalecone przez ortopedę leżakowanie na brzuszku co najmniej 10 godzin dziennie od 3 tygodnia życia (w praktyce zwykle było to 2-5 godzin maksymalnie) i tak sobie wyćwiczyła mięśnie, że teraz, na początku 3 miesiąca, bardzo ładnie trzyma główkę, nawet podpiera się na przedramionach. Za to nie chce się śmiać na głos! Po prostu każde dziecko ma indywidualny tryb rozwoju i myślę, że na razie nie musisz się martwić!:hello:Kasia R mama Luizy
    • Gość: guest Re: KIEDY TRZYMA GLOWKE? IP: *.* 04.01.02, 21:50
      hejMoja Madzia 7,01 skończy trzy m-ce i trzyma główkę gdzies tak od tygodnia ale bardzo dużo leżakuje na brzuszku-podnosi się na przedramionach-spróbuj układać dzidzię na brzuszku-to pocwiczy sobie mięśnie. Ale tak w ogóle to nie ma co się przejmować dziecko powinno trzymać główkę w wieku 4 m-cy ale przecież nie ma co tak sztywno trzymać się tych ram-kazde dziecko rozwija się inaczej. Mój synek usiadl np. jak miał 10 m-cy i wcale nie rwałam sobie włosów z głowy.PozdrawiamAga z Kubusiem (6-latkiem) i Madzią (3-miesięczną):hello:
      • Gość: guest Re: KIEDY TRZYMA GLOWKE? IP: *.* 08.01.02, 09:08
        Dzieki za odpowiedzi :))) Wiec pozostaje czekac i czekac (oby nie za dlugo). A co do lezakowania na brzuszku.... Julia ma rozwórkę Koszli na biodrach (dysplazja) i niestety na brzuszku nie kładziemy jej za często, bo to się wiąże ze zdejmowaniem rozwórki, a mała nie cierpi ciągłego zdejmowania i zakładania aparatu. Ostatnio coraz częściej zdejmujemy to ustrojstwo i kładziemy małą na brzuszek i powiem Wam - nie wiem czy mi się wydaje (złudzenie), ale chyba dziecko ma ciutek mocniejsze mięśnie z dnia na dzień. Np. trzymając ją na rękach brzuszkiem na dół trzyma główkę bardzo ładnie - niestety przeważnie w prawo, bo ma kręcz szyi (wszystko to objawy miednicowego ułożenia małej w brzuszku). Co do rozwijania społecznego itd - rewelacja :)
        • Gość: guest Re: KIEDY TRZYMA GLOWKE? IP: *.* 10.01.02, 11:23
          Proponuję jednak żebyś wziął skierowanie do neurologa - terminy przyjęć w państwowych ośrodkach w W-wie to czekanie ok. 1,5 msc. Dziecko będzie już większe i lepiej zniesie badanie. Odradzam pośpiech w badaniu, oczywiście jeśli nie jest to coś poważnego - poproście o radę pediatrę. Niestety część prywatnie przyjmujących neurologów żeruje na trosce rodziców o dziecko, zaleca rehabilitację - oczywiście u niego itp. Mój syn 4,5 miesięczny dopiero wczoraj zaczął podnosić głowę, a jak zaczął to odrazu przytrzymując się za ręce usiadł. Wcześniej neurolog stwierdził różne "upośledzenia": strachliwy, będzie dyslektykiem, dzień jest dla niego za długi itp. Dopiero pediatra nas uspokoił - okazało się, że dziecko czekało na wizytę ok. 1h + podróż 1h (przez całą Warszawę) miało prawo tak się zachowywać i powiedział to co napisałam na wstępie.Nie martw się (choć to tak łatwo napisać), dodatkowo możesz poćwiczyć mięśnie skośne brzucha (jedna ręka oparta o podłoże i trzyma dziecko za bark, a druga trzyma również za bark i ciągnie w stronę pierwszej)Ania
    • Gość: guest Re: KIEDY TRZYMA GLOWKE? IP: *.* 10.01.02, 23:04
      a ja mam pytanie : moj synek skonczyl wczoraj dwa tygodnie i gdy go poloze na brzuszku podpiera sie na raczkach i podnosi glowke i tak ja trzyma przez chwile; czy to jest normalne w tym wieku?
      • Gość: guest Re: KIEDY TRZYMA GLOWKE? IP: *.* 15.01.02, 12:03
        Ola - raczej normalne :) Ma silne miesnie i zadnych problemow neurologicznych. Ania - wydaje mi sie, ze przejde sie do neurologa z dzieciaczkiem. Teraz np. lezac na brzuszku doskonale trzyma glowe (zaczela trzymac z dnia na dzien) - robi tzw. lódkę - podnosi głowę i nóżki i się buja :)) Trzymana w powietzu w poziomie też idealnie trzyma głowę i nie opadnie jej ani razu, nawet jakbym trzymał ją pół godziny. Jedynie jak dluzej leży na brzuszku, to opada jej czasami, ale tak konkretnie to trzyma dopiero jakis tydzien. Niestety, jak podciagam ja za rece, to lebek opada do tylu i nie jest sztywno trzymany - mala ma juz 3 miesiace
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka