Dodaj do ulubionych

WITAMINY...

IP: *.* 03.01.02, 15:02
Przeczytałam gdzieś, że powinnam podawać małemu witaminę D.Czy powinien przepisać ją pediatra?Czy są jeszcze jakieś witaminy, które powinien przyjmować maluszek (ma dopiero 26 dni)?Poradźcie proszęPETRA
Obserwuj wątek
    • Gość: guest Re: WITAMINY... IP: *.* 03.01.02, 15:13
      no to szybciutko za telefon, od drugiego tygodnia ilość poda lekarz
    • Gość: guest Re: WITAMINY... IP: *.* 03.01.02, 15:40
      dziecko powinno dostawac 1-2 krople wit.d ( 1 kropla jesli karmisz butelką- w mieszankach jest nieco wit,d), tj 400-800 jednostek. obowiązkowo!!!
    • Gość: robin Re: WITAMINY... IP: *.* 03.01.02, 16:10
      Koniecznie sie skonsultuj z pediatra nasza Zuzia pomimo ze ma juz 19 miesiecy to jeszcze dostaje Vit A, E, i D3.pozdrawiam:hot:robin
    • Gość: Agata Re: WITAMINY... IP: *.* 03.01.02, 16:16
      Trochę dziwne, że lekarz po porodzie albo na wizycie patronażowej Ci tego nie powiedział. Ja wyszłam ze szpitala z pełnymi notatkami na temat najbliższych działań "w temacie" dziecka i z gotową receptą na D3. Trzeba ją podawać od 14 dnia życia dziecka. Oprócz tej witaminy nie podawałam nic innego, tylko jeszcze Zymafluor na zęby (od 6 mies.), ale to już nie jest obowiązkowe a nawet są na ten tamt kontrowersje.
      • Gość: guest Re: WITAMINY... IP: *.* 03.01.02, 17:33
        agato - to typowe dla Wroclawia.Wyobraz sobie, ze patronaz mielismy trzech tygodniach od urodzenia Michala, a lekarz w ogole nie przyszedl.Cale szczescie, ze pomyslalam o lekarzu prywatnym.W szpitalu tez nikt nie pomyslal o witaminach dla mlodego, pomimo tego, ze mlody byl zazolcony, wiec ewidentnie potrzebowal A+E.
      • Gość: guest Re: WITAMINY... IP: *.* 03.01.02, 19:20
        Pediatra u mnie w domu nie był.W szpitalu nic mi nie mówiono na ten temat :(Była jedynie położna ale też nic nie powiedziała na ten temat. Nawet nie specjalnie była zainteresowana maluszkiem - na koniec powiedziała: no zobaczę go. I tyle. Tylko popatrzyła.Stwierdziła, że jeśli chcę to powinnam przejść się do przychodni bo lekarz nie przyjdzie (święta) a później mały już kończy 4 tygodnie i jest za późno.W takim razie muszę załatwić to sama i chyba wezwę lekarza do siebie (są takie mrozy, że nie wyobrażam sobie wychodzić z nim na dwór)Uważacie, że powinnam wezwać lekarza?PETRA
        • Gość: guest Re: WITAMINY... IP: *.* 03.01.02, 20:24
          PETRA, wiesz, moze warto poprosic lekarza do domu?Zawsze jakos po ludzku obejrzy dziecko.Choc ja nie jestem w tym zakresie zadna wyrocznia. Do tej pory raczej korzystalam z lekarzy prywatnie i mam na tym punkcie niezdrowego hopla :)PozdrawiamYM
          • Gość: guest Re: WITAMINY... IP: *.* 04.01.02, 12:10
            Z tego co pamiętam to nasza mała dostawała vit D3 po 3-4 tygodniach od urodzenia. W tym pierwszym okresie po tym okresie wyczerpuje się zapas z życia płodowego .Ja też w panice dzwoniłam do przychodni bo siostra męża była zdziwiona że nie dostała odrazu w szpitalu recepty.Z tego co wiem położna środowiskowa ma obowiązek przyjść do was kilka razy , lekarz raz lub dwa nie wiem dokładnie. Moja Ola ma dwa lata, może od tej pory były jakieś zmiany? Gdzie mieszkasz, może zmień przychodnię? U nas była bardzo miła pani, doradzała w sprawie diety, pomogła nam wykąpać mała i mogłam do niej zadzwonić o każdej porze. Lekarz też była po jkimś miesiącu chociaż tę wspominam mniej ciepło, kazała mi rzadziej karmić małą bo według niej kolki miasłą z przejedzenia ( kamienie wyłącznie piersią)!W każdym razie nie panikuj, zadzwoń do pzychodni i domagaj się wizyty domowej lekarza a jak nie do przenieś się do innej, w końcu dostają pieniądze za każdego pacjenta. Pozdrowienia.
    • Gość: guest Re: WITAMINY... IP: *.* 03.01.02, 16:28
      Witaminę powinno się podawać ale nie na własną rękę - a już na pewno nie wit. D3Ponieważ nie wydala się ona wraz z moczem bardzo łatwo ją przedawkować - a to prowadzi do takich samych szkód w organiźmie jak jej niedobór.Witaminę dawkuje się w zależności od wieku, wagi i na przykład wielkości ciemiączka o czym niestety nie wszyscy wiedzą.Dzieci z małym ciemiączkiem mają przepisywane dawki na podstawie badań krwi i moczu a nie na oko.
      • Gość: guest Re: WITAMINY... IP: *.* 04.01.02, 11:29
        PETRA :hello:Zaczne od tego ze jak Sarcia sie urodzila to tez musialam sie domagac zeby obejrzal ja w domu pediatra . Jak bym nie zadzwonila do przychodni to pewnie by sie nie pojawil (a zadzwonilam bo mala miala straszna biegunke) i dopiero wtedy powiedziala mi (Sara miala juz dobrze ponad 2 tyg.)zrby podawac wit. D3 i do tej pory ja podaje w ilosci 2-3 kropli . A ma teraz 5 miesiecy .Znaczy to chyba ze trzeba sie upominac o wizyte u tak malutkich dzieci bo sami do nas nie przyjda :fou:POZDRAWIAM
    • Gość: guest Re: WITAMINY... IP: *.* 04.01.02, 12:22
      Patra,ja daję od 14 dnia córeczce witaminę D3 - 2 krople, a od 5 tygodnia 3 krople oraz Cebion - 10 kropli.Wszystko to zalecił pediatra, zapytaj koniecznie swojego pediatry.Madzia
    • Gość: guest Re: WITAMINY... IP: *.* 04.01.02, 12:34
      No to ja Was zaskoczę. Mój mały był od początku karmiony piersią i w czasie wizyty patronażowej (kilka dni po urodzeniu) mój pediatra stwierdził, że skoro karmię to nie muszę podawać wit. D3. Jako, że reprezentuje on wg mnie pogląd skrajnego powrotu do natury skonsultowałam to z innym pediatrą i ten kazał mu dawać 1-2krople.Swoją drogą mogłyby istnieć jakieś odgórne zasady wizyt patronażowych, ilości wizyt u lekarza, wizyty położnej. U mnie położna była chyba ze 4 razy (u znajomych 1x i to 3 tyg. po urodzeniu, bo... nie zdązyła wcześniej). W szkole rodzenia dowiedziałam się, że na taka pierwszą wizytę warto iść z dzieckiem do lekarza po ukończeniu przez dzidzię 2 tyg (tak na wszelki wypadek, w końcu to maleństwo) a potem po 6 tyg na szczepienie.Ania
    • Gość: guest Re: WITAMINY... IP: *.* 04.01.02, 21:38
      Nauczona doświadczeniem przy Kubie i teraz przy Madzi piszę:Powinien dostawać 2 krople Vigantolu (D3)-na receptę, 4-5 kropli Cebionu (wit.C), jak skończy m-c pół wit.B (Kuba dostawał jeszcze wit.A ale moja pediatra powiedziała, że teraz sie od tego odchodzi).Ale na pewno powinien dostawac D3-to bardzo ważne-spytaj sie pediatry i popros o receptePozdrawiamAga :hello:
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka