Dodaj do ulubionych

Kiedy sprzatacie?

21.11.06, 04:50
PyTanie kieruje do dziewczyn, ktore nie maja do pomocy mamy, babci, pani
sprzatajacej etc. Kiedy wy znajdujecie czas na sprzatanie? Moje dziecko 9,5
mca robi w ciagu dnia taki zamet, ze pod koniec dnia dom wyglada jak
gruzowisko. Zrzuca wszystko co ma w zasiegu reki, balagani, brudzi itd.
Oczywiscie robi to podczas raczkowania i wspinania sie na meble. Musze
powiedziec, ze nie znajduje czasu zeby po nim sprzatac, bo caly czas musze
byc kolo niego, zeby czegos nie zjadl, nie wypil, nie polknal. Czasem
zostawiam go na 5 min w lozeczku, ale to max a potem jest krzyk.
Jak wy sobie z tym radzicie?
Obserwuj wątek
    • szeniaa Re: Kiedy sprzatacie? 21.11.06, 07:54
      pewnie to okrutnie zabrzmi ale staram się udawać że nie słyszę
      albo otwieram jej szafkę z garnkami ona jest zajeta a ja wtedy robię cos innego
      na koniec garnki można szybciutko posprzątać
      mam jeszcze taką awaryjną szafkę ze szmatkami których się nie używa
      pozdrawiam
    • piegusie Re: Kiedy sprzatacie? 21.11.06, 07:56
      nie mam do pomocy mamy, babci, pani sprzatajacej i pracuję zawodowo, dziecko z
      niania. Ona przychodzi do nas, wiec zawsze staram się aby nie musiała zastawac
      syfu w domu. Sprzątam przy dziecku. Wkładam do kojca i przy nim np odkurzam,
      potem biore kocyk, idziemy do łazienki, myję zlew, potem siedzi na blacie w
      kuchni myję gary.....a dziś rano o 6 ej wieszałam pranie, bo do pracy na
      7a....Na razie moje 7 miesieczne dziecko nie jest mobilne, wiec nie muszę
      ganiac za nim.
    • aguskin Re: Kiedy sprzatacie? 21.11.06, 08:22
      kiedy sie da siedze sama z 7 mies i 7 lat tez robia pobojowisko, co sie da
      sprzatam z małym na ręku i ganiam starszego, wiekszośc rano bo jak sie budzi to
      20- 30 min jest spokojny a reszte mąż wieczorem jak wraca, czasem jak mały śpi
      w południe ale wtedy najczęściej obiad robie,
      • mama_monika Re: Kiedy sprzatacie? 21.11.06, 08:38
        moja ma 5 miesięcy, ale w dzień prawie nie śpi a w kojcu może 10 minut usiedzi
        spokojnie, więc musze być cały czas z nią, więc "ogarniam" mieszkanie jak na
        chwilkę uśnie (max.40 min) albo wieczorkiem jak zaśnie już na noc, ale wtedy
        jestem taka zmęczona, że mam siłę tylko pomyć gary, pozbierać zabawki, ubranka
        itp. Generalne porządki robię w weekend, jak jest mąż.
      • anulaaa Re: Kiedy sprzatacie? 21.11.06, 08:54
        hheheh ja sprzatam przy małejsmile
        jak już broi strasznie to otwieram szafę z garami i mam spokój smile
      • kaczucha24 Re: Kiedy sprzatacie? 21.11.06, 18:03
        Ja najczęściej sprzątam jak mała śpi, albo z rana bo wtedy ma dobry humor i
        bawi się sama. W ostateczności korzystam z chodzika, jak robię obiad to wkładam
        ją do krzeselka, które stoi w kuchni i daję jakieś kuchenne przedmioty do
        zabawy. Często nadganiam zaległości kiedy idzie spać wieczorem.
    • kanaviosta Re: Kiedy sprzatacie? 21.11.06, 10:39
      mlodazonka napisała:
      Zrzuca wszystko co ma w zasiegu reki, balagani, brudzi itd.
      > Oczywiscie robi to podczas raczkowania i wspinania sie na meble.

moja 9-miesięczna wie, że po zabawie jakimś przedmiotem odstawiamy go na miejscewink
      najczęsciej sprzatam wieczorem, gdy Mała idzie spać. mam wtedy spokój i ciszę, i wszystko robie bardziej sprawnie. ograniczyłam Małej ilość kupowanych zabawek dzięki czemu w domu jest zawsze mniej sprzatania. poza tym od początku pokazuję, że niektórych rzeczy (roślinki, firanki itp.) dotykac nalezy delikatnie. Mała najczęściej się do tego stosuje, dzięki czemu w domu nie szaleje huraganwink
    • pmierzow Re: Kiedy sprzatacie? 21.11.06, 10:48
      Ja mam pomoc babc, ale nie zawsze, gdy ich nie ma, to sprzatam po prostu
      wieczorem - Maly dostaje sie mezowi, a ja sie relaksuje z odkurzaczem smile)
    • moniskap Re: Kiedy sprzatacie? 21.11.06, 16:37
      witam. Ja sprzatam caly balagan najczesciej wieczorem jak synek pojdzie spac
      ( po 19) ewentualnie scieram kurze jak kuba bawi sie na dywanie, czasem robie to
      na raty ale daje rade. Odkurzam nasz pokuj normalnie w dzien, maly siedzi w
      lozeczku ale reszte pomieszczen odkurzam ja lub maz jak jestesmy razem w domu.
      Synek ma 10m i zaczyna chodzic i nic juz nie rzadzi u nas w domu. Zebym mogla
      zrobic cos w kchni to daje mu pokrywki, drewniane lyzki. zeby myjemy razem- daje
      mu jego szczoteczke a on stara sie mnie nasladowac.
      wiele rzecvzy tez robie jak maly spi w dzien. Co jak co siedzac w domu z
      dzieckiem nie nudze sie . pozdrawiam
      www.bobasy.pl/kubuspelka
    • magda505 Re: Kiedy sprzatacie? 21.11.06, 17:00
      jak sie obawiasz że coś ściągnie to pochowaj wszystko co jest w jego zasięgu
      ręki na meblach typu serwetki,figurki,kwiaty poco sie denerwować.niestety
      trzeba ten okres przeczekać ,daj plastikowe miseczki,drewniane łyżeczki i
      bedzie ok.dopuszczaj tylko do szafki z plastikami ja tak zrobiłam specjalnie w
      jednej szafce mam plastiki i garnki a na reszte mówie ze nie wolno i nie idzie
      bo wie już gdzie są jego miseczki.
    • iwo78 Re: Kiedy sprzatacie? 21.11.06, 18:56
      Jak mały już zaśnie, a zasypia ok 19 to wtedy sprzątam chałupę..
      • beniusia79 Re: Kiedy sprzatacie? 21.11.06, 19:32
        moja mala ma dopiero 4 i pol miesiaca, ale niestety za dnia malo spi i chce by sie z nia bawic, caly wiec dzien zajmuje sie nia. dzis rano zaczelam czyscic okna, skoncze jutro rano jak mloda bedzie spac. za prasowanie i male sprzatanie zabieram sie po 19 jak mala spi. raz w tygodniu urzadzam duze sprzatanie, wstaje wtedy przed 7 i pucuje mieszkanie...jak robie obiad to biore mala ze soba do kuchni, klade na fotel i opowiadam jej co robie... ´jest wesolo smile a jak bedzie starsza to wykorzystam te metode z garnkami.
        • dominika0808 Re: Kiedy sprzatacie? 22.11.06, 05:58
          jak Kubus byl mniejszy to sprzatalam podczas jego drzemki a jak skonczyl roczek
          to bardzo polubil czytanie z mamusia ksiazeczek ,do tego stopnia ze jak widzi
          ze zaczynam sprzatac to on bierze swoje ulubione bajeczki , siada na lozku i
          przeglada obrazki udajac ze czyta (uwielbiam jak to robi, sprawia mi tym wielka
          radosc) i widzac ze mama jest radosna potrafi tak "czytac" (nie przesadzam)
          ponad pol godziny wciaz te same ksiazeczki wkolko smile) a ja sobie robie w pokoju
          porzadki...a jesli jestesmy w kuchni to oczywiscie w ruch ida garnki, kubki i
          lyzeczki...dodam ze synek ma teraz 14 miesiecy
    • s.poline Re: Kiedy sprzatacie? 22.11.06, 08:41
      na bieżącosmile Moja córcia uwielbia odkurzacz i ma straszną radochę jak odkurzam a ona goni odkurzacz.
      jak już mam totalny syf a mała nie daje mi spokoju to stosuje bardzo okropną metodę- wsadzam do fotelika i daje chrupcie (flipsy).Spokoj gwarantowany przez min 15 minut!!!smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka