Dodaj do ulubionych

ząbkowanie a wymioty

IP: *.* 12.04.02, 14:43
Podobno ząbkowanie objawia się na wile sposobów - niektóre dzieci mają biegunke, temperaturę itp. Czy zdarzyło wam sie, że dziecko wymiotowało z tego powodu?. Moja Maja intensywnie ząbkuje (wszystko pakuje do buzi, w nocy budzi się po kilka razy, co jej sie wcześniej nie zdarzało). No i wczoraj dwa razy mi zwymiotowała. To było pierwszy raz w jej życiu. Lekarka powiedziała i, że tak sie często zaczynająinfekcje. No ale Maja nie ma temperatury i jest ogólnie wesoła (tylko pod wieczór rozdrażniona, bo zdaje sie ząbki bolą ją głównie wieczorem i w nocy) Dziś już wszystko było OK. No i nie wiem skad te wymioty, bo nie jadła wczoraj nic nowego. Czy zdażyło wam się coś takiego?Pozdrawiam,Anika
Obserwuj wątek
    • Gość: giks Re: ząbkowanie a wymioty IP: *.* 12.04.02, 14:48
      generalnie uważa się że ząbkowaniu nie powinny towarzyszyć żadne tego typu objawy, ale w życiu różnie to bywa... Możliwe że mała wkłada sobie rączki za głęboko do buzi bo ją swędzą dziąsełka i to powoduje odruch wymiotny. Mojemu maleństwu zdarza sie to dość często, ale radziłaby przynajmniej zadzwonic do waszego pediatry, on zna lepiej twoje dziecko.. :)
      • Gość: AgnieszkaP. Re: ząbkowanie a wymioty IP: *.* 12.04.02, 15:17
        U mnie jest to samo o czym pisze giks, Kuba najpierw od urodzenia ulewał, a teraz do ulewania dochodzą wymioty, właśnie przez pakowanie sobie palców ( lub zabawek ) za głęboko do buzi. Ponieważ raczkuje, nie mam już siły na czyszczenie wykładziny a przebierać muszę go parę razy dziennie. Nie martwię się ponieważ dziecko jest zdrowe, przybiera na wadze, itp. Najgorsze jest to że człowiek tak sobie na początku pogadywał beztrosko że "Kubuś rzyga", i teraz moja 7 letnia córka co chwilę wielkim krzykiem oznajmia "Mama, Kubuś RZYGA !!! ", co nie brzmi zbyt sympatycznie, poza tym cząsto są to tylko ilości śladowe.Ale zgadzam się z giks że trzeba się przyjrzeć czy nie są to takie wymioty chlustające, i czy przypadkiem nie ma jakiejś wirusowej infekcji, jeżeli wymioty wystąpiły po raz pierwszy.Pozdrawiam,Agnieszka
    • Gość: agis Re: ząbkowanie a wymioty IP: *.* 13.04.02, 22:06
      wlasnie moja kolezanka mowila mi, ze jej ponad 7miesieczna coreczka wymiotuje i ma goraczke (jeszcze nie ma zabkow), i pogotowie stwierdzilo wlasnie zabkowanie. nie chialo mi sie w to wierzyc, ale skoro u Ciebie to tez wystepuje, to widocznie moze tak byc.
    • Gość: madzia22 Re: ząbkowanie a wymioty IP: *.* 14.04.02, 14:34
      A ja cię pocieszę i uspokoję - jak najbardziej wymioty z powodu ząbkowania są możliwe. Tak reaguje zarówno Kuba jak i Adaś. Czysty horror - już zjedli, wydaje mi się, że już mam to z głowy (nie są zbyt chętni do jedzenia), a tu... I zaczynamy wszystko od początku.I jest to na 100% od zębów.PozdrawiamMadzia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka