Dodaj do ulubionych

Mleko krowie w zupkach Gerbera

IP: *.* 08.06.02, 11:34
Czy ktoś mógłby mnie oświecić, bo ja tego nie rozumiem :what: Odkąd zaczęłam kupwać mojemu dziecku różne zupki to na większości z nich widniał napis: "nie zawiera białka mleka krowiego i laktozy". Rzecz wydawała mi się zupełnie naturalna, bowiem mleko krowie chyba wszyscy pediatrzy świata zalecają wprowadzać bodajże w drugim roku życia dziecka, tymczasem te zupki były od 5. i 6. miesiąca.Tylko, że w składzie zupki jarzynowej Gerbera jest (!) mleko pełne, a w zakupionej przeze mnie w ilości 8 sztuk w Makro zupce z indykiem również Gerbera (i niestety ku rozpaczy dojrzałam to dopiero w domu :cry:) jest masło (zapewne nie roślinne)....więc o co tu chodzi?
Obserwuj wątek
    • Gość: Lia Re: Mleko krowie w zupkach Gerbera IP: *.* 09.06.02, 15:49
      Tak, w jednej z zupek ( chyba marchewkowej) jest mleko pelne. Nie kupuje tej zupy. Natomiast maslo - to inna historia,spec. od zywienia ostatnio wrecz polecaja niewielka ilosc masla krowiego w diecie niemowlat - ze wzgledu na niezbedny tluszcz i sladowe ilosci bialka krowiego (oczywiscie, jezeli dziecko ma nietolerancje lub alergie na mleko - wszystko jedno , czy na białko, czy na laktoze ) - lepiej zrezygnowac z masla do 2 roku. Tluszczu zwierzecego nie da sie zastapic roslinnym. Oczywiscie, roslinny ma tez swoje korzystne wlasciwosci, np, kwasy nienasycone. Pozdrowienia. L.
      • Gość: addria Re: Mleko krowie w zupkach Gerbera IP: *.* 09.06.02, 16:30
        Zmobilizowana powyższym wydarzeniem, poszperałam w "fachowej" literaturze i natrafiłam na opinię, gdzie rzeczywiście podawanie mleka krowiego jest zalecane dopiero w drugim roku życia dziecka, ale dopuszcza się dodawanie niewielkich ilości mleka pełnego i masła do posiłków dzieci powyżej 6. miesiąca życia (oczywiście nie alergików). Wszystko byłoby OK tylko, że ta zupka Gerbera (jarzynowa, bo marchewkowa jest bez mleka) jest dla niemowląt od 5. miesiąca! Tak czy owak trzeba bardzo dokładnie studiować etykietę słoiczka zanim coś się kupi, żeby nie mieć potem niespodzinek...
    • Gość: Ika Re: Mleko krowie w zupkach Gerbera IP: *.* 09.06.02, 16:58
      A może w tej jarzynowej od 5. miesiąca jest tak śladowa ilość pełnego mleka, że jest dopuszczalna dla dzieci od 5. miesiąca.....? :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka