Dodaj do ulubionych

Brak apetytu...

IP: *.* 17.07.02, 13:16
Witajcie!Bardzo prosze o szybka i konstuktywna porade.Dawid ma 5mies. bez 5 dni. Jest karmiony piersia, ale od niedawna dostaje mlako modyfikowane z butli oraz mleko mamy z butli, (bo zona odciaga, zeby pobudzic laktacje).Dzis (moze juz wczoraj) zabraklo mleka w piersi a synek KOMPLETNIE nie chce butelki. Byl do niej juz przyzwyczajony, bo nawet w wieku 2 czy 3 mies. dostawal i pij jak szalony. Nie jadl nic 6 czy 7 godz., a zwykle je co 2-3 godz.!!!Co zrobic?? W piersiach malo (czytaj prawie wcale), dziecko 9,5 kg, butli nie chce (nawet jak w srodku jest jakies picie, nie mleko).Poradzcie jak najszybciej, bo moja rodzina jest w lesie 200 km od domu i nie wiem co robic?!?!?!Dzieki !stahoo...
Obserwuj wątek
    • Gość: il Re: Brak apetytu... IP: *.* 17.07.02, 14:04
      Tylko spokojnie. Czemu dokarmiacie dziecko mlekiem modyfikowanym skoro tak pięknie przybiera na wadze? Między innymi pewnie przez to laktacja ustaje. Czasem mamusie mają takie uczucie, że w piersiach nic nie ma, a maleństwo pięknie rośnie i wszystko jest OK. Niech Twoja żona położy się z małym(?) i niech synek poleży cały dzień lub dłużej przy piersi i pobudzi laktację w ten sposób. Mleko powinno popłynąć za jakiś czas. Niech żonka dużo pije, jeśli jest możliwość to herbatki mlekopędne, a jeśli nie, to sama woda również będzie dobra. Przede wszystkim nie denerwujcie się, wierzę, że się uda. Mały-duży ma trochę zapasów więc nic mu się nie stanie.
      • Gość: Stahoo... Re: Brak apetytu... IP: *.* 17.07.02, 14:15
        Dzieki za podpowiedzi!Ale wiesz problem jest tego typu, ze my nie dokarmiamy sztuczym. Dawid sztuczne dostal dopiero moze 3 czy 5 razy. Miedzy karmieniami Ania odciaga mleko, zeby piersi sie wiecej napelnialy i profilaktycznie, bo gdy w cycu bedzie za malo, to maly(?) dostanie mleko mamy z butli. Wiec laktacja nie ustala z powodu dokarmiania butla.Poza tym Ania ma zamiar skonczyc karmienie za miesiac czy dwa i trzeba synka powoli zaczac przestawiac na butle. Sama rozumiesz...pozdr...stahoo...
        • Gość: ilka Re: Brak apetytu... IP: *.* 17.07.02, 15:29
          Skoro i tak planujecie odstawić synka od piersi to musicie próbować konsekwentnie przekonywać go do butelki. Nie ma innego wyjścia. Poza tym może trzeba zmienić mleko, każde inaczej smakuje. Niektóre, szczególnie dla alergików mają dość obrzydliwy smak (próbowałam).A w ogóle czy to chodzi o smak mleka lub picia czy o smoczek?
          • Gość: Stahoo... Re: Brak apetytu... IP: *.* 17.07.02, 15:44
            tzn. co masz na mysli piszac smak mleka czy smoczek?Tak jak pisalem, z butli raczej pija mleko mamy (czyli chyba najsmaczniejsze na swiecie, bo mama zjada ladnie) a smoczek jest AVENT"a lub AVENT"u z dwoma (do chyba 1,5 tyg. temu, wiem, ze za dlugo, ale maly nie jest maly i nie chcielismy w niego wlewac) a teraz z trzema dziurami.Z tym, ze caly czas probujemy mu zamieniac na 2 lub 3 dziury,boszukamy wszystkich sposobow. Zobaczymy...Lekarz powiedzial, ze nie ma wyjscia, trzeba delikatnie i konsekwentnie probowac.dzieki, ze sie interesujesz i pozdr...stahoo...
    • Gość: ilka Re: Brak apetytu... IP: *.* 17.07.02, 16:38
      Zastanawiałam się czy nie smakuje mu mleko modyfikowane czy sam fakt korzystania ze smoczka, bo napisałeś:"Dzis (moze juz wczoraj) zabraklo mleka w piersi a synek KOMPLETNIE nie chce butelki. Byl do niej juz przyzwyczajony, bo nawet w wieku 2 czy 3 mies. dostawal i pij jak szalony. Nie jadl nic 6 czy 7 godz., a zwykle je co 2-3 godz.!!!"Myślałam, że skoro nie było nic w piersiach dostał mleko modyfikowane(?), ale skoro pija głównie mleko mamy przez butlę, znaczy, że musi się przyzwyczaić do smoczka.Zjadł coś w końcu?ilka
      • Gość: ewka2002 Re: Brak apetytu... IP: *.* 17.07.02, 17:33
        z glodu na pewno nie umrze....w koncu duzo chlopak.ale jak chcesz aby nauczyl sie jesc z butli to tylko konsekwencja i troche cierpliwosci jak z glodnieje to powinien i z butelki jesc tylko trzeba go czyms dopajac zeby sie nie odwodnilpozdrawiam "ASIA
      • Gość: Stahoo... Re: Brak apetytu... IP: *.* 18.07.02, 09:23
        Tak zjadl, wczoraj (sroda) ok. 15 jakies 80ml z butli z problemami i potem ok. 20 wieczorem 180ml z butli bez zjakniecia.Tak jak pisala ewka2002 tylko konsekwencja, tymbardziej, ze Dawid zna juz od dawna butle i moze po prostu zabki powoduja, ze czuje sie nieswojo i nie chce jesc. Z glodu nie umrze i do odwodnienia nie dopuscimy.Dzieki za dyskusje! :)stahoo...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka