Dodaj do ulubionych

odparzenia

06.12.06, 21:42
moja 2 miesięczna córka ostatnio ma straszne odparzenia, mimo że staram się
często zmieniać pieluszkę, ale niestety czasami w nocy nie przebudzi się i
rano jest strasznie. Stosowałam juz różne kremy na odparzenia i nic. Może
ktos miał podobny problem i udało sie go rozwiązać.Proszę o radę.
Obserwuj wątek
    • zuzka771 Re: odparzenia 06.12.06, 21:55
      Czy na noc używasz pieluchy tetrowej czy pampersów. Jeśli pampersów to jakiej
      firmy - są lepsze i gorsze. Jak dbasz o skórę dziecka? Co stosowałaś? Czym
      myjesz, wodą czy chusteczkami?
      Proponuję:
      - mycie "dupki" dziecka w ciepłej wodzie,
      - częste wietrzenie pośladków, zwłaszcza po każdej zmianie pieluszki, tak by
      skóra się osuszyła,
      - rozważyć zmianę pampersów na inne,
      - na odparzenia dobry jest Sudocrem,
      - gdy zmiany ustapią na noc natłuszczać skórę maścią Alantan, w ciągu dnia też
      można.

Możesz podmywać dziecko kładąc je na pieluszkę (pod pieluszkę ceratka),
      namoczyć wacik w wodzie i przemywać od góry w kierunku odbytu. Możesz zaparzyć
      rumianek i dodać do wody.

• mal-mral Re: odparzenia 06.12.06, 22:04
        urzywam pieluszek firmy pampers, chusteczki też pampersa. Stosowałam sudocrem,
        krem na odparzenia johnsona. Dziękuje za rady.
        • zuzka771 Re: odparzenia 06.12.06, 22:33
          Może zrezygnuj z chusteczek na jakiś czas? Może zastosuj maść Bepanten?
          • zuzka771 Re: odparzenia 06.12.06, 22:36
            Odniosłam wrażenie, że odczytałaś mój pierwszy post jako
            rady "najmądrzejszej". Napisałam to, co uważam za dobre dla dziecka i to co
            sama stosuję.
    • mal-mral Re: odparzenia 06.12.06, 22:40
      Nie. Jestem wdzięczna za każda wskazówkę. Z moja starszą córka nie miałam
      takich problemów. A tutaj na forum napewno znajdą sie mamy, które z tym sie
      borykały i odniosły sukces.
    • magu4 Re: odparzenia 06.12.06, 22:45
      spróbuj użyc mąki ziemniaczanej, u nas naprawdę działało
    • aniaolak25 Re: odparzenia 06.12.06, 22:49
      u nas świetnie działa tormentiol niby pisze że nie można stosować u dzieci ale
      jak posmarujesz ze 2 razy to nic się nie dzieje.
      • mal-mral Re: odparzenia 06.12.06, 22:52
        dzięki. Nawet mam go w apteczce. A nie wiecie czy dobra jest maść Alantan?
        • efka30 Re: odparzenia 07.12.06, 00:12
          Polecam Bephanten maść.Maly nigdy się nie odparzył/no raz przy parodniowej
          biegunce, ale to było nie do opanowania.Jak skonczyla się biegunka po paru
          smarowaniach odparzenie zniknęło.Super jest smarowac Bephantenem dosyc grubo na
          noc.Pupka będzie super!!>moje dziecko ma 14m-cy i wychwalam ten krem pod
          niebiosa.Przez caly czas go stosujemy i jest narawde super!!!No i mycie w
          wodzie z mydelkiem +wietrzenie przy odparzeniu.
        • czarna_maruda Re: odparzenia 07.12.06, 00:15
          A może powinnaś zmienić pieluszki? Nas pampersy bardzo uczulały, a podrażniona
          skórka zwłaszcza taka delikatna jest podatna na odparzenia
          Nam pomagał Bepanthen maść i zmiana pieluch na Bella Happy które stosujemy do
          dzisiaj (18 miesięcy)
          • czarna_maruda Re: odparzenia 07.12.06, 00:20
            Acha jeszcze jedno jak zdecydujesz się na zmianę pieluch (można kupić małe
            opakowanie na próbę) to staraj się nie zapinać bardzo mocno, a po zapięciu
            złapać pieluchę w kroku i pociągnąć w dół, ja miałam taką manię, żeby za bardzo
            nie przylegała do pupci
        • zuzka771 Re: odparzenia 07.12.06, 12:36
          Alantan jest dobry, ale ja stosuję go w ramach profilaktyki przeciw
          odparzeniom, tj. na zdrową skórę. Wówczas dobrze natłuszcza i nie ma
          zaczerwienienia. Możesz spróbować.
    • kaaaasiiiiiiiiiiiia Re: odparzenia 07.12.06, 10:42
      Na mojego syna też niedziałaly żadne kremy na odparzenia.Powiedziałam o tym dla
      lekarza rodzinnego,on zaś wypisał mi na recepte krem robiony w aptece{czeka sie
      jeden dzień na krem}jego nazwa to "HYDROCORTISON".Jest rewelacyjny,dziala .Nie
      musialam zmieniać pieluch i nic kąbinować.Odparzenie znikalo w szybkim
      tępie.Przejdż się do lekarza rodzinnego i poproś o recepte.Powodzenia.
    • kaaaasiiiiiiiiiiiia Re: odparzenia 07.12.06, 10:46
      Ah.Napisz jeszcze czy się coś zmienilo na pupci córci.Wrazie jakiś pytań to
      pytaj może będe mogla Ci jakoś pomóc.
      • mal-mral Re: odparzenia 07.12.06, 17:18
        dostałam od siostry (też ma maluszka w domu 3 tygodnie starszego) troche maści,
        którą przepisał jej lekarz na receptę (robiona w aptece) i dzisiaj prawie nie
        ma juz znaku. Musze ja zapytać jaka to nazwa. Kupiłam dzisiaj też Alantan, może
        profilaktycznie go uzywając pomoże, bo sudocrem nie pomógł.
        • kaaaasiiiiiiiiiiiia Re: odparzenia 07.12.06, 17:25
          Powiem Ci że alantan też jest doniczego.
    • szczepaniak.kasia Re: odparzenia 07.12.06, 13:21
      Podobno najlepsza na odparzenia jest mąka ziemniaczana. Sprawdziłam-
      rzeczywiscie działa.Poza tym ja stosuję tormentiol przy cięższych odpażeniach.
      Na co dzień wykorzystuję Linomag. Warto spróbować.
    • smewa Re: odparzenia 08.12.06, 16:00
      u nas sprawdza sie krem Penaten stosujemy go i na pupe i na buzie np.na
      zadrapania czy krosteczki wszystko schodzi super.
      • mloda_mamula Re: odparzenia 08.12.06, 18:48
        Nie czytałam wszystkiego powyżej, ale napiszę co nam pomogło.
        1. Do mycia tylko woda+balneum hermal, ale może być oliatum albo jakieś ziółko
        typu rumianek, nagietek. Chusteczki tak ale jak pupcia ładna, niepodrażniona.
        2. Rozważyć zmianę pieluch, moja mała uczuliła uczuliła się na Bella Happy w
        wieku 8 m-cy. Może tylko Huggis z disnay'em. Próbowałam zmiany teraz jak ma 16
        m-cy i po nocy w Bella Happy pupa czerwona jak ogień. Więc wróciłyśmy znowu do
        Huggisów.
        3. Tormazol ma skład jak tormentiol tylko bez tego wrednego kwasu bornego.
        4. Beneflora- 6 szczepów bakterii i prebiotyk wg mnie rewelacja.

Zanim trafiłam na to co napisałam próbowałam: Linomag, Tormentiol, Sudocrem,
        Bepanthen, mąka ziemniaczana moczenie pupy w rumianku, nagietku. Wietrzenie
        pupy było na maxa bo to było lato. Pmagał tylko Elocom, ale to steryd. Pani dr
        nie potrafiła nam pomóc inaczej. Druga zapisała maść robioną z antybiotykiem.
        Ale nikt nie wpadł na to że to mogą być pieluchy, których używałyśmy od
        trzeciego m-ca życia. A uczuliła się w momencie kiedy próbowałam zmienić mleko
        z bebilonu pepti na bebiko ha. A kto mi pomógł? Oczywiście niezawodne forum!!!
        I Beneflora i Tormazol to właśnie pomysły, które mi podsunięto na forum.

Tormazol mam zawsze i jak tylko coś się dzieje smaruję raz góra dwa i po
        krzyku. Kosztuje śmieszne pieniądze, bo 2zł i 60 gr. Po za tym nie smaruję
        pupki niczym tylko przecieram chusteczkami i jest piękna.

Mam nadzieję, że uda wam się z tym wygrać, bo dziecko bardzo taka przypadłość
        męczy niestety.
        Pozdrawiam,
        Kamila

Jeżeli masz jeszcze jakieś pyt to prosze na priv.
    • anngal Re: odparzenia 09.12.06, 18:36
      mojej małej pomaga maść robiona. odparzenia bardzo szybko giną. Inne kremy
      maści , niewiele pomagały, a ta od razu.Skład:
      3%Sol. Ac. borici
      Lanolini
      Vaselini alb. 100,0
      Tak było napisane na pasku z apteki dołączonym do maści. cena 5 albo 10 zł.
      zależy od ilości /100- 10 zł/. oczekiwanie 1 dzień. Mankamentem jest tylko
      owczy zapach.
      • ag112 Re: odparzenia 13.12.06, 10:10
        Mojemu synkowi również tylko ta maść pomaga - moja Pani doktor nazywa to cudo-
        krem.
    • dagu75 Re: odparzenia 13.12.06, 21:46
      A u mnie na naprawdę tragiczną pupkę pomógł właśnie alantan plus. Sudocrem był
      za słaby, poza tym wysuszał zamiast natłuścić.A jeśli mała nie budzi się w
      nocy, to co? Nie możesz zmienić bez budzenia? Mój synek czasem nawet nie
      drgnie. Co jest ważniejsze - sen czy bezbolesna pupka? Mój wył jak mu nie
      zmieniłam dość szybko pieluszki, z bólu. Na szczęście tylko raz, przy
      ząbkowaniu miał jakieś żrące kupki.No i wietrzenie. I rzeczywiście, odstaw
      chusteczki, woda i delikatne mydełko. A z rumiankiem też uważaj, bo wysusza.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka