monikaa13 14.12.06, 10:41 Kiedy byłyście pierwszy raz u ortopedy i na uSG stawów biodrowych? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
malgosiw Re: Kiedy do ortopedy 14.12.06, 10:43 usg stawów biodrowych między 4 a 6 tygodniem życia dziecka Odpowiedz Link Zgłoś
monikaa13 Re: Kiedy do ortopedy 14.12.06, 10:51 czy trzeba to pokazac ortopedzie czy tylko pediatrze, czy najpierw usg czy moze ortopeda Odpowiedz Link Zgłoś
exylia Re: Kiedy do ortopedy 14.12.06, 11:33 Najlepiej do ortopedy, który osobiście zrobi USG. Odpowiedz Link Zgłoś
malgosiw Re: Kiedy do ortopedy 14.12.06, 11:48 moim zdaniem najpierw usg - według lekarzy z którymi ja się spotkałam każde niemowlę powinno mieć zrobione usg stawów biodrowych (im wcześniej tym krócej trwa ewentualne leczenie)- następnie ewentualnie wizyta u ortopedy (ale potrzebne jest skierowanie - więc po drodze i tak wizyta u pediatry, czy lekarza rodzinnego będzie konieczna). Jeżeli usg nic złego nie wykaże myślę, że nie będzie ona w ogóle potrzebna. Najlepiej jednak zapytać się lekarza wykonującego usg - co dalej? Warto też, jeżeli ma się taki wybór, poszukać, popytać się (choćby na takim forum) o dobrego specjalistę, sprawnie odczytującego obraz usg w danym mieście. Odpowiedz Link Zgłoś
ewa_mewa Re: Kiedy do ortopedy 14.12.06, 13:58 Żeby isc na USG musisz miec skierowanie od specjalisty czyli tak czy inaczej najpierw musisz isc do ortopedy, który oceni czy jest sens kierowac na USG. Mi powiedział że nie ma potrzeby ale jak chce to mi da skierowanie. Odpowiedz Link Zgłoś
monikaaleksandra Re: Kiedy do ortopedy 14.12.06, 14:00 JAK NAJSZYBCIEJ! Z powodu niefrasobliwego lekarza moje dziecko miało USG zorobione w 3 misiącu i diagnoza - dysplazja w lewym biodrze. Rozwórka. Dziś na szczęście zakończyliśmy leczenie i odstawiliśmy rozwórkę. Gdyby lekarz wcześniej zalecił to badanie, w 6 tyg życia, wystarczyłyby same ćwiczenia. W ogóle bez USG stawów biodrowych nie powinni dziecka wypisywac ze szpitala po porodzie. Aha - i nie ma co czekać na skierowania, terminy tylko od razu iśc prywatnie! Tu naprawdę każdy tydzień jest ważny. USG stawów biodrowych (ok. 80 zł) to moim zdaniem obowiązkowy wydatek dla każdego rodzica. Odpowiedz Link Zgłoś
aishka2307 Nie robiłam usg 14.12.06, 15:57 No właśnie. Zmartwiłyscie mnie dziewczyny. Nie robiłam mojej córce usg, a za 2tyg.skonczy 5miesiecy i nie miała robionego. zaczynam sie martwic. Za każdym razem, jak jestesmy u pediatry pani doktor sprawdza jej bioderka i mówi,że wszysko jest w porządku. Ja jej wierzyłam i nie poszłam na usg. Dodam, że z pediatry jestem zadowolona, ona ma dobra opinię. I sama nie wiem,co teraz robić, czy iść na USG prywatnie, czy tego nie robić. Co byście zrobiły na moim miejscu??? Odpowiedz Link Zgłoś
mamakarolka1 Re: Kiedy do ortopedy 14.12.06, 16:00 Pierwszy raz bylismy jak maly skonczyl 6 tygodni. Drugi raz jak mial 4,5 m-ca. USG nie mial robione bo wszystko jest OK> Odpowiedz Link Zgłoś