Dodaj do ulubionych

PYTANIA DO DOŚWIADCZONYCH MAM

IP: *.* 17.01.03, 08:23
Cześć dziewczyny na forum edziecko wchodzę dopiero od paru dni wcześniej wchodziłam bardzo często na forum bajbusa ale je zamknęli Mam na imię iza i mam niespełna cztero miesięczną córcie Maję. Mam do was jako doświadczonych mam parę pytań może pomożecie mi rozwiać wątpliwości1) moje dziecko będąc na moim mleku miało okropne napady niepokoju (nie mogły odejść gazy i miała straszne problemy z wypróżnianiem się) ,i ciągłą wysypkę na twarzy (na kościach policzkowych) więc ja najpierw starałam się wyeliminować produkty alergizujące z mojej diety ale ten sposób nie przyniósł oczekiwanych rezultatów wię w koncu Maja przeszła na nutramigen niepokoje i problemy z wypróżnianiem mineły ale wysypka na twarzy cały czas jest a raczej nawraca więc to chyba uczulenie kontaktowe nie wiem lekarka podejrzewała że to uczulenie na mleko ale skoro wysypka powraca więc jeżeli to nie jest uczulenie na mleko to po co ją męczyc na nutramigenie może powinnam spróbować coś innego (inna mieszankę bardziej wartościową) co o tym myślicie2)ile powinno 4-miesięczne dziecko zjeść nutramigenu dziennie bo wg tabel 900 dziennie a moja zjada 600-800 czy to nie za mało? 3 )czy mogę już rozszerzać dietę próbowałam już podawać jej sok jabłkowy ale nie bardzo chce pić, czy mogę do wieczornej porcji mieszanki dodać troszeczkę kleiku ryżowego czy przez to nie będzie jadła jeszcze mniej mleka?4) CZY Z TAKIM MAŁYM DZIECKIEM POWINNO SIĘ IŚĆ DO ALERGOLOGA CZY MOŻE ZROBIĆ JAKIEŚ TESTY?Bardzo proszę o pomocPozdrawiam Iza i Maja
Obserwuj wątek
    • Gość: guest Re: PYTANIA DO DOŚWIADCZONYCH MAM IP: *.* 17.01.03, 08:37
      Cześć Aza - witamy na forum!Jest tutaj forum - alergia - tam dowiesz się najwięcej.Mój synek też jest alergikiem, ale cja nadal karmię piersią (ma 8 m-cy),tak długo byłam na ścicłej diecie (np. ryż i brokuły całymi tygodniami), aż kilka alergenów zdemaskowałam :)Reszta wyszła w testach, ale to już inna historia (opisana na "alergii"). Może być tak, że Maja jest uczulona na laktozę - wtedy nutramigen nie pomoże, trzeba przejść na preparaty niskolaktozowe. Na pytanie czy mała zjada odpowiednią ilość pokarmu odpowie Ci jej .........waga :) Jeśli waży odpowiednio (ocena pediatry) i przede wszystkim przybiera prawidłowo - to nie ma się czym martwić.Z sokiem jabłkowym bym się wstrzymała... u alergików nowe pokarmy to zawsze ryzyko, a u takiego maluszka tym bardziej.Tak, z 4- miesięcznym dzieckiem mozna iść do alergologa.Pozdrawiam serdecznie Ciebie i MajęAnia ( i śpiący Wojtek)
      • Gość: guest Re: PYTANIA DO DOŚWIADCZONYCH MAM IP: *.* 17.01.03, 08:39
        Przepraszam najmocniej!!!!!!!!!!!chciałam napisać Iza!!!!!!!to ten pośpiech. zeby zdążyć przed pobudką małego.
      • Gość: halina Re: PYTANIA DO DOŚWIADCZONYCH MAM IP: *.* 17.01.03, 10:03
        Alfa napisała/ł:> Może być tak, że Maja jest uczulona na laktozę - wtedy nutramigen nie pomoże, trzeba przejść na preparaty niskolaktozowe.Wlasnie Nutramigen NIE zawiera laktozy, dlatego powinien byc zawsze mlekiem "pierwszego rzutu" dla alegikow.Izo, Nutramigen nie jest mlekiem "malowartosciowym", zawiera wszystkie potrzebne skladniki, tak jak normalne mleko modyfikowane, jedyna roznica to to, ze bialka w Nutramigenie sa zhydrolizowane, rozbite" na mniejsze nieuczulajace czasteczki. Co do reszty zgadzam sie z Alfa -z rozszerzaniem diety powinnas sie jeszcze powstrzymac, a o tym, czy dziecko sie najada decyduje prawidlowy przyrost wagi, a nie tabelki. Nie piszesz, od kiedy Maja jest wylacznie na Nutramigenie, w alergii czesto jest tak, ze klopoty ze strony ukladu pokarmowego znikaja natychmiast, a wyspki utrzymuja sie nawet do miesiaca.. Chociaz jesli wysypka jest tylko na twarzy, to rzeczywiscie moze byc kontaktowa, ale tu masz teraz szerokie pole do popisu - to moze byc np. krem jakim smarujesz Maje, ale tez twoj krem do twarzy czy rak czy jakis inny twoj kosmetyk, "normalny" proszek, w ktorym pierzesz twoje ubrania...Uwazam, ze powinnas przejsc sie do alergologa.Pozdrawiam
    • Gość: zimor Re: PYTANIA DO DOŚWIADCZONYCH MAM IP: *.* 17.01.03, 13:15
      Cześć Iza,o ile wiem to nie robi sie testów na alergeny u niemowląt. Sa one dopiero robione kiedy dziecko skończy rok. Jednak uważam, że powinnas udać się do alergologa. On na pewno coś poradzi Tobie i Maji, ustali jakąś dietę i pomoże w sprawie uczuleń, które występują u córeczki.Synek ma 5 miesięcy i od miesiaca podaję mu kaszkę z owocami - jako dodatek do mieszanki ( Bebiko 2 ), jednak uważałabym z owocami i lepiej abyś podawała kaszkę bez dodatków. Po kaszce synek od razu lepiej śpi, najada się i wcale nie odstawiłam mieszankę czy on nie chce pić, przeciwnie chce coraz więcej...Z sokami u niemowląt tak jest, że od razu nie chcą pić, aż nie przyzwyczają się do smaku. Synek też nie chciał, ale po 2 tyg podawania małej porcji zaskoczył i teraz pije po 60ml soku owocowego i 60ml marchewkowego. Niemowle, które jest karmione mieszanką powinno myć pojone herbatkami czy soczkami, wiec ćwicz z mała, na pewno niedługo spodoba jej się soczek! Możesz też już podawać starte jabłko. Oskarek nie chciał jego jeść, było dla niego za kwaśne, ale a to mieszankę: jabłko z dynią wcina niesamowicie!Co do nutramigenu nie mogę nic momóc nie mam żadnyc doświadczeń a i niewiele słyszałam.Czasami warto udać się do kilku różnych lekarzy, aby usłyszeć ich opinię na ten sam temat... Pozdrawiam,Zimor :)
      • Gość: efcia25 Re: PYTANIA DO DOŚWIADCZONYCH MAM IP: *.* 17.01.03, 17:39
        Jeśli chodzi o nutramigen,to nie ma lepszego preparatu mlekozastępczego.Nutramigen jest mało tego ze wysokowitaminowy,to najlepszy dla alergika-jest nawet w połowie strawiony,zeby łatwiej przyswajał go organizm(drugiego takiego nie znajdziesz).Z tego co wiem nie uczula,a jest dla tych z uczuleniami.Krostki jak dziewczyny pisały moga być od wszystkiego,proszku,kremu,wiele tegoCo do testów:Wiarygodne testy są dopiero po ukończeniu przez dziecko 2 latek,wczesniej to po prostu stres dla dziecka,a testy po tygodniu się zmienią(tak jest u malutkich dzieci),ale do alergologa powinnś się wybrać,chociazby po to,zeby sie zorientować jak zyć z małym alergikiem.Pozdrowionka dla ciebie Izko i Malutkiej Maji.
    • Gość: guest Re: PYTANIA DO DOŚWIADCZONYCH MAM IP: *.* 17.01.03, 18:38
      Mój synuś od 5-tygodnia, czyli już 23 miesiące jest na Nutramigenie. Uważam, że jest to najlepszy preparat mlekozastępczy dla dzieci, zawiera wszystko co maluchy potrzebują i to w odpowiednich proporcjach. Co do zagęszczania, Adaś mając niecałe 3 miesiące miał zagęszczany Nutramigen, możesz zagęścić kaszką kukurydzianą lub kleikiem ryżowym. A ilość, którą dziecko powinno wypijać najlepiej skontrolować podczas okresowego ważenia i mierzenia, jeżeli dziecko rośnie i przybywa na wadze prawidłowo, to znaczy, że podawana ilość mu wystarcza. Z sokiem też bym się wstrzymała.Naprawdę nie wiem skąd ta niechęć mam do Nutramigenu.danka
    • Gość: guest Re: PYTANIA DO DOŚWIADCZONYCH MAM IP: *.* 17.01.03, 23:25
      bARDZO ALE TO BARDZO DZIĘKUJĘ WAM ZA TE LISTY TERAZ WIEM ŻE NAPEWNO WYBIORĘ SIĘ DO ALERGOLOGA CHOCIAŻBY ABY OMÓWIĆ TO CO SIĘ DZIEJE Z MOJĄ DZIECINĄDUŻO POZYTYWÓW NA NUTRAMIGEN AWERSJA DO TEGO ŚRODKA WYNIKA GŁOWNIE CHYBA Z TEGO ZE JEST ONA TAKI NIEDOBRY W SMAKU I ZAPACH ALE SKORO JEST TAKI PEŁNOWARTOŚCIOWY TO DALEJ BĘDZIEMY GO JEDLIDZIEKUJĘ JESZCZE RAZI POZDRAWIAM IZA
    • Gość: guest Re: PYTANIA DO DOŚWIADCZONYCH MAM IP: *.* 18.01.03, 12:06
      CześćMam małego Maciusia, 9 miesięcy. Przez pierwsze miesiące Maciuś miał okropną wysypkę na buzi i troszkę na klatce piersiowej. Takie czerwone kropki, jak krostki. WSZYSCY mówili, że to alergia. Mam bardzo doświadczonego lekarza i on upierał się, że to zwykły trądzik?? Po prostu w trakcie ciąży dostarczasz dziecku hormony, jak ich zabraknie dziecko reaguje tak jak w okresie dojrzewania-trądzikiem. Po trzech tygodniach byłam u niego znów bo coś mi się nie chciało wierzyć i tapresja otoczenia...Lekarz powiedział mi ze to niestety bardzo modne przypisywać wszystko alergii, może nawet napędzane trochę przez rynek. Okazało się,że miał rację. Krostki zaczęły znikać, a Maciuś dalej jadł z piersi bez ograniczeń. Znam jeszcze przynajmniej dwie mamy które odstawiły pierś a ich dzieci wygładały jak mój Maciuś. Nie można kwestionować zaleceń lekarzy ale może czasem warto skonsultować sie z kim innym, szkoda karmiena piersią i szkoda męczyć dziecko.Pozdrawiam Olga

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka