tama27 15.12.06, 14:41 Moja corka skonczyla 8 msc i jeszcze nie siedzi. No moze chwile jej sie uda ale zaraz przewraca sie do przodu albo na boki. Caly czas lezy na brzuchu i szykuje sie do raczkowania. Martwic sie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mila255 Re: 8 msc i nie siedzi 15.12.06, 15:02 Moj synek zaczal siedziec jak skonczyl 9 miesiecy tez wczesniej przewracal sie na boki i do przodu ale na sile go nie stymulowalam. Czy twoja coreczka przekreca sie z pleckow na brzuszek bo to jest dosc istotnetak mi mowila pediatra moj robil to jak skonczyl 5 miesiecy , aha i pelzal od 7 miesiaca zaobserwij swoja coreczke jakie robie postepy a gdy bedziesz sie niepokoic napewno warto skonsultowac sie z lekarzem ale napewno wszystko jest w porzadku pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
tama27 Re: 8 msc i nie siedzi 15.12.06, 15:19 Przekreca sie i to sprawnie , lezac na brzuszku przesuwa sie do tylu mam nadzieje, ze jeszcze troche i usiadzie dzieki za odpowiedz Odpowiedz Link Zgłoś
pdabr Re: 8 msc i nie siedzi 15.12.06, 15:06 U mnie jest identycznie.Czasem mi się wydaje,że wcześniej wystartuje z raczkowaniem niż sama usiądzieWczoraj byliśmy u lekarza i wzsystko jest ok.Pozrdawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
sebaga Re: 8 msc i nie siedzi 15.12.06, 15:24 U nas też 8, nie siedzi i nie raczkuje. Nie martwi mnie to, ma czas. Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: 8 msc i nie siedzi 15.12.06, 15:53 Nie piszę tego po to żeby Cię martwić ale moja Mała jest pod stałą kontrolą neurologa i moja Pani doktor mi powiedziła, że dziecko jak skończy 8 m-cy musi samo siedzieć przez minutę, specjalnie o to się dowiadywałam bo córka też późno siedzieć zaczęła. Radzę poradzić się lekarza w tej sprawie na wszelki wypadek. Odpowiedz Link Zgłoś
sebaga Re: 8 msc i nie siedzi 15.12.06, 16:38 Ae ma samo usiąść czy je sadzasz na minutę, bo to różnica. Moj jak go posadzę to chwilę (no ale nie minutę) posiedzi. Sam nie umie. Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: 8 msc i nie siedzi 15.12.06, 16:57 Nie samo siadać tylko siedzieć ok. minuty po posadzeniu, bez przewracania się na boki i składania do przodu. Odpowiedz Link Zgłoś
sebaga Re: 8 msc i nie siedzi 15.12.06, 17:00 To mój cholernik się jeszcze giba i przewraca. No chyba, że jest zły, wtedy się tak napina, że wytrzymuje dłużej Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: 8 msc i nie siedzi 15.12.06, 17:14 Spróbuj dać mu coś ciekawego, może leniuch po prostu, moja też się gibała a jak dostała w łapki mój telefon komórkowy albo pilota to zapominała że siedzi i 10 minut siedziała. Odpowiedz Link Zgłoś
popartka1 Re: 8 msc i nie siedzi 15.12.06, 18:15 moja córcia ma 7,5 m-ca pełza, raczkuje, pewnie stoi na nózkach jak się przytrzyma łóżeczka, mam wrażenie, że chce chodzić, ale siedzieć nie umie, cały dzień spędza na brzuszku, odkąd odkryła, że może się przemieszczać to pełża i pełza, a teraz cały czas klęczy albo stoi w łóżeczku lub przy meblach, jak ją posadzę to się podtrzymuje 10 sekund rekami i już pełznie dalej... w sumie nie dziwię jej się, jakbym miała do wyboru siedzieć przemieszczać się to wybrałabym jak ona Odpowiedz Link Zgłoś
osmag Re: 8 msc i nie siedzi 15.12.06, 18:03 Dziecko na samodzielne siedzenie ma czas od8 do 10 mies. Odradzam sadzanie dziecka, które samo nie potrafi tego robić. Najczęściej jest to z większą szkodą dla dziecka. Dużo na podłodze i to w różnych pozycjach. Odpowiedz Link Zgłoś
ameraa Re: 8 msc i nie siedzi 15.12.06, 18:16 Mój synek ma skończone 8 m-cy i również sam nie siedzi. Kiedy czasem dla sprawdzenia posadzimy go to siedzi ale chwiejąc się na boki (staramy sie jednak nie robic tego zbyt często, żeby nie nadwyrężac jego kręgosłupka). ZA to raczkuje sprawnie już od 3 tyg i wydaję mi się , że po prostu na wszystko musi przyjśc czas. Mój mały jest dośc drobny, więc myślę sobie, że po po prostu kręgosłupek rozwija mu się wolniej niż u bardzie wyrośniętych dzieci. W przyszłym tyg. mamy wyznaczoną wizytę kontrolną u ortopedy i tez jestem bardzo ciekawa co będzie miał na ten temat do powiedzenia Odpowiedz Link Zgłoś
jola427 Re: 8 msc i nie siedzi 15.12.06, 18:18 Nie martw się i niech dziecko rozwija się w swoim tempie. Nic nie wymuszaj bo możesz dziecku zrobić krzywdę. Skoro się przewraca, to znaczy, że jej kręgosłup jest jeszcze za słaby. Odpowiedz Link Zgłoś