Dodaj do ulubionych

ile dzidzius spi ?

IP: *.* 14.02.03, 18:46
Czesc dziewczyny :)Moje malenstwo ma dzis dokladnie 3 tygodnie.Ksiazkowo powinno spac 16 do 20 godzin dziennie, ale moj maluch spi okolo 10, czy to cos zlego ?Troszke sie martwie jego aktywnoscia.Jezeli macie podobne doswiadczenia napiszcie cos prosze.pozdrawiam cieplutko :)
Obserwuj wątek
    • Gość: czarnotka Re: ile dzidzius spi ? IP: *.* 16.02.03, 22:21
      Cześć!Ja mam dwie córki ( 6 lat i 3 miesiace ) i żadna z nich nie spała nigdy książkowo. Zapomnij o wszelkich normach, każde dziecko ma swoją normę, będzie spało wtedy, kiedy ma taką potrzebę i już. Na przykład moja młodsza śpi w nocy od północy do piątej, potem jeszczs do siódmej i jeszcze do dziewiątej, a w dzień raczej przysypia kilkakrotnie i to tylko wtedy gdy jest kołysana w foteliku samochodowym. To i tak sukces, że śpi trochę w nocy, bo przez pierwsze dwa miesiące budziła się w nocy co godzinę albo półtorej.Natomiast starsza budziła się w nocy przez trzy lata, ale jakoś to przeżyliśmy.Trzymaj się!! Agnieszka
      • Gość: AnetaLelonek Re: ile dzidzius spi ? IP: *.* 17.02.03, 12:41
        Hej moje dzieciaczki maja- synek 2 lata a córeczka 6 m-cy i nigdy nie spały ksiazkowo. Mała dopiero teraz spi ok 13 h ( góra) na dobe wczesniej bardzo mało spała :) nawet nei 10 h
    • Gość: kowal Re: ile dzidzius spi ? IP: *.* 17.02.03, 13:35
      WitamTeż miałam podobny problem. Mój Franio od początku sypiał o wiele mniej niż podawały książki. Tzn. w nocy od 20-7 (oczywiście z kilkoma przerwami na cycusia), a w dzień to czasem tylko 1,5 godz. Lekarka mnie uspokajała, że to jeszcze niedojrzałość układu nerwowego. Zalecano mi dużo spacerów (wtedy zazwyczaj sypiał) i utrzymywanie niewysokiej temp. w mieszkaniu, częste wietrzenia itp. Może troszkę pomogło.Najważniejsze moim zdaniem to obserwowanie dziecka - gdy pokzauje że jest śpiące to trzeba je usypiać, bo gdy się ten moment przegapi to jest dziecku później trudniej zasnąć.Teraz Franko ma 6,5 m-ca jest bardzo aktywny (ćwiczy przewroty itp.) i śpi lepiej (w nocy min. 10 godz. w dzień czasem i 3)Powodzenia i nie martw się bo dzidziuś to wyczuwa!Asia i Franio

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka