Gość: ania71 IP: *.* 15.02.03, 01:15 Moje dziecko kończy za tydzień 3 miesiące a jego główka przy podciąganiu go za ręce na pleckach opada w dół(na brzuszku jest ok).Czy to normalne?Do kiedy mały musi zacząć trzymać główkę?Jestem w stresie! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Dyska_ Re: trzymanie główki IP: *.* 15.02.03, 11:01 Aniu, nie ma czym się denerwować. Nie ma chyba takiej ścisłej granicy. Każde dziecko rozwija się indywidualnie. Moje dziecko zaczęło trzymać łepek dopiero chyba tydzień po skończeniu trzeciego miesiąca. I to tylko w pozycji pionowej. Ciągnąć silnie do góry przy podciąganiu do siadania zaczął później. I wszystko było ok. Jeśłi jednak bardzo się denerwujesz, skonsultuj z lekarzem. PozdrawiamDyśka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: roxanne Re: trzymanie główki IP: *.* 17.02.03, 17:18 Moje dziecko 13 skonczyło 3 miesiące i przy podciaganiu go do siadania główkę trzyma prosto ale tylko jak jest w pionieJeszcze kilka dni temu i teggo nie robił, więc mysle ze niedługo bedzie trzymał główke prosto cały czas Na razie nie martwie sie, kazde dziecko rozwija sie przecież indywidualnie.Pozdrawiamy Wioleta i Michałek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Vika Re: trzymanie główki IP: *.* 19.02.03, 16:05 Moja córka miała 4 miesiace i leciała jej główka. Skoro Twojemu leci tzn.że za wczesnie na podciaganie. Poczekaj z tym jeszcze.Moja mała dopiero w wieku 4 miesięcy ją trzymała. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: annmro Re: trzymanie główki IP: *.* 20.02.03, 19:41 Rozumiem Twoje niepokoje, bo sama to przeżywałam. Sama myślałam, że moja córeczka jest silna, na brzuszku wysoko trzymała główkę. Gdy poszliśmy na kontrolę w 3 miesiącu Amelka nie chciała u pani doktor podnosić głowy na brzuszku no i nie ciągnęł głowy do siadu - rezultat skierowanie do poradni rehabilitacyjnej. Ale okazało się, że ona należy do tych leniwych dzieci. W 2 tygodnie później zaczęła sama ładnie ciągnąć główkę, a na ćwiczenia chodzimy, bo to fajna zabawa i mogą jej tylko pomóc.Nie martw się najwyżej poćwiczycie.Pozdrowionka!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MelaBlonda Re: trzymanie główki IP: *.* 22.02.03, 00:35 Podobno podciąganie główki może nie być idealne nawet pod koniec 4 miesiąca. Wg książki dziecko MOŻE wtedy trrzymać główkę, ale nie musi. Dopiero w 5 miesiącu. Czyli twoje ma jeszcze czas. Odpowiedz Link Zgłoś