Dodaj do ulubionych

Pocenie główki

22.12.06, 08:59
Proszę pomóżcie. Móojemu trzymiesięcznemu synkowi strasznie poci się główka.
Po nocy cała jego poduszka jest mokra.O karminiu już nie wspomnę. Boję się,
że się odwodni. Zawsze pieluche miał ciężką od siuśków a teraz przez całą noc
pielucha jest lekko wilgotna. Pomóżcie bo odchodzę od zmysłów!!!!!!!
Obserwuj wątek
    • ewamalcahn Re: Pocenie główki 22.12.06, 09:10
      Proponuję iśc do pediatry. U nas powodem pocenia ssię główki była krzywica,
      lepiej to sprawdzic.
      • felonia Re: Pocenie główki 22.12.06, 11:27
        tak to objaw niedoboru wit D
    • magdulka26 Re: Pocenie główki 22.12.06, 11:29
      Dokładnie,niedobór witaminy D3.
      • mammaciusia Re: Pocenie główki 22.12.06, 18:15
        koniecznie do lekarza , mamy ten sam problem i lekarz kazał zwiększyć dawkę d3,
        a do tego dostał dodatkowo lekarstwo ossopan.To najczęściej objaw krzywicy.
    • livia19 Re: Pocenie główki 22.12.06, 22:35
      Tak jak napisały dziewczyny - jest to najprawdopodobniej niedobór witaminy D3.
      Skonsultuj z lekarzem.
    • alis144 Re: Pocenie główki 22.12.06, 22:50
      Jak najbardziej - wizyta u lekarza! Postaraj się bardzo systematycznie podawać
      maluchowi wit. D3, ale bez konsultacji z lekarzem nie przekraczaj dawki podanej
      na opakowaniu (przedawkowanie wit. D3 też jest groźne dla maluszka).
      I jeszcze jedno - postaraj się, jeśli tylko będzie to możliwe, wystawiać
      chociaż buźkę dziecka na słoneczko. Oczywiście, o tej porze roku to trudne,
      niestety (przynajmniej w naszym klimacie), ale jeśli przytrafi się jakiś
      słoneczy dzień, korzystaj z tego. Promienie słoneczne powodują naturalne
      wytwarzanie się tej witaminy, nie ma nic lepszego...
      • monika2821 Re: Pocenie główki 29.12.06, 19:20
        moja coreczka dostala 8 kropelek witaminy D3-vigantol z powodu pocenia sie
        glowki sad
    • mooh Re: Pocenie główki 22.12.06, 23:00
      Dziewczyny, pocenie główki może być również objawem NADMIARU witaminu D3. Tak
      naprawdę objawy nadmiaru i niedoboru są do siebie bardzo podobne. Na ich
      podstawie można stwierdzić jedynie, że dziecko ma zaburzenia gospodarki
      wapniowo-fosforanowej.
      Jest jeszcze jeden powód nadmiernego pocenia i ograniczenia wydalania moczu:
      przegrzanie.
    • kasia-kubiak mieliśmy tak 30.12.06, 00:16
      mojej córci też się tak głowka mocno pociła, pduszka rano była cała mokra,
      wszystkie ubranko żółkły od potu i poszłam do pediatry, otrzymywała 2 krople
      vigantolu, ponieważ nic nie wskazywało na krzywicę postanowiłyśmy na miesiąc
      odstawić witaminę d3 na próbę aby sprawdzić czy czasem nie jest to nadmiar ej
      wiaminy, po miesiącu sytuacja jeszcze bardziej się pogorszyła, pociła się coraz
      bardziej, dostałam skierowanie na szczegółowe badanie krwi i moczu, wynik ył
      dla nas szokiem - żelazo nieoznaczalne, dostaliśmy skierowanie do szpitala na
      diagnstykę anemi, w szpitalu powtórzono wszystkie badania, dodatkowo zrobiono
      USg jamy brzusznej i zbadał nas laryngolog, po trzech dniach rwóciłyśmy do
      domu, żelazo okazało się jednak obecne (pani laborantka wpisała nieoznaczalne
      bo niemogła oznaczyć bo dziecko było najedzone - tak mi się tłumaczyła)
      coprawda z zbyt małej ilości, tak więc Małgosia ma anemię ale pozatym wyniki
      wskazały na początek krzywicy tak więc podajemy znów wit d3, najlepiej udaj się
      do pediatry bo napewno to nie jest normalne, ze dziecko tak się poci
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka