Dodaj do ulubionych

Za mało przybiera - co robić?

IP: *.* 13.03.03, 17:40
Hej drodzy rodzice,moja dzidzia przybrała od urodzenia do końca 6-tyg. trochę ponad 800 gram (waży 4380). To bardzo mało, prawda? Pediatra poradziła, żeby więcej pić i obserwować małą. Karmię ją piersią co dwie godziny (na żądanie), zawsze dawałam jedną pierś na zmianę z drugą. Może to był błąd? Od kilku dni daję już dwie... Zuzia bierze Lakcid, bo ma problemy z trawieniem (strzelające kupy, gazy), ja nie jem nabiału. Jestem też wiecznie poulewana mlekiem (wkładki przeciekają) - może mi pokarm ucieka? Martwię się i nie wiem, co robić...Pozdrawiam,Lidka
Obserwuj wątek
    • Gość: izula Re: Za mało przybiera - co robić? IP: *.* 13.03.03, 21:07
      Lidus,Moja Olga nie chciala przybierac przez pierwszy miesiac, wazyla nawet mniej niz przy wychodzeniu ze szpitala (3 200). Bardzo sie denerwowalismy ale chyba niepotrzebnie. Po jakims czasie wszytsko wrocilo do normy. Teraz ma 4 misiace i wazy 6,5 kg. Duzo sie nasluchalam wtedy, ze moze pokarm malo wartosciowy albo mala zle ciagnie.... Nie wiem jaki byl problem..moze po prostu..adaptacja do nowej rzeczywistosci. Co moge doradzic?? ( na podstawie rad, ktore dawala mi wowczas znajoma polozna)Dobrze sie odzywiaj, roznorodnie,(moze jakies kefirki i jogurty chociaz) co najmniej 5 posilkow dziennie (3 obfitsze, 2 mniej). Pij duzo plynow, do kazdego posilku min 2 szklanki. Popijaj sobie herbatke mlekopedna Hipp albo Fitomix (ta druga tansza). Jak najwiecej przystawiaj maluszka(choc wyglada na to, ze mleka masz duzo, czyli pewnie je dobrze hmm), spraw by nie byla ospala ale raczej aktywna i chciala jesc. I co najwazniejsze- NIE DENERWUJ SIE I NIE MYSL CALY CZAS O TYM ZE MALA NIE PRZYBIERA. Zobaczysz wszystko sie unormuje. Z tymi strzelajacymi kupkami to raczej norma u takich maluszkow, moja miala to samo, dziwne..ze pediatra stwierdzil,ze to problemy z trawieniem. A moze skonsultuj sie jeszcze z jakims innym lekarzem. Co do piersi- podobno najlepiej jak jedna sie oprozni cala a druga "napocznie" przy jednym karmieniu, a nastepne zacznie sie od tej "napoczetej". Choc z tym ..to chyba sa rozne teorie. Ja w kazdym razie mocno trzymam za Was kciuki!!!!Pozdrawiam serdecznieIza, mama Olgi
      • Gość: zallidia Re: Za mało przybiera - co robić? IP: *.* 14.03.03, 15:56
        Bardzo Ci, Iza, dziękuję za słowa otuchy i dobre rady. Ja znów dzisiaj przeczytałam na forum "rówieśnicy" o 6-cio kilowych bobasach i trochę mi smutno, bo to pewnie moja wina - zła technika karmienia. Teraz karmię na "dwa cycki", nie pozwalam podsypiać, więcej piję. Zobaczyny, co będzie za dwa tygodnie - idziemy wtedy na kontrolę wagi...Jeszcze raz wielkie dzięki,Lidka
    • Gość: magdasmorag Re: Za mało przybiera - co robić? - nie przesadzać IP: *.* 15.03.03, 09:28
      Dziewczyny! co jakiś czas pojawiają się posty przerażonych mam, że dziecko przybrało „tylko” 700 czy 800 gram i czy dokarmiać. Laski! w większości książek i poradników jest napisane, że normą jest 500 – 800 gram. Wiadomo, że mało jest dzieci książkowych. Dlatego czasami zastanawiam się czy nie jest kokieterią pytanie czy 800 gram to nie za mało, tym bardziej, że moja Mała przybrała w pierwszym miesiącu 200 gram i po badaniach i sprawdzeniu przez pediatrę jak dziecko ssie usłyszałam, że wszystko ok. Teraz waży 8 kilo i ma 4 miesiące. Nie przesadzajmy! Ja rozumiem, że młode mamy się denerwują czy wszystko ok., ale czy naprawdę byście chciały aby dziecko w pierwszym miesiącu przytyło 1,5 kilo?PozdrawiamMagda z Martynką
      • Gość: Ewa21 Re: Za mało przybiera - co robić? - nie przesadzać IP: *.* 15.03.03, 10:01
        No wlasnie.Moje dziecko przytylo w pierwszym miesiacy 1600gram i szcze powiem ze bylam przerazona,ze innedzieci tyja wlasnie po 700-800 gram a moj jakis gigant.PozdrawiamEwa
      • Gość: zallidia Re: Za mało przybiera - co robić? - nie przesadzać IP: *.* 16.03.03, 10:05
        Daleka byłam od kokieterii zadając to pytanie. Moja dzidzia w ciągu 6,5 tygodnia przybyła w stosunku do wagi urodzeniowej niecałe 500 gram, w czym w ciągu ostatnich trzech tygodni średnio 70 gram tygodniowo. Ta tendencja spadkowa jest bardziej niepokojąca od całkowitego niskiego przyrostu. A ponieważ przyczyn takiej sytuacji może być wiele, miałam nadzieję uzyskać dobre rady od mam, które miały podobny problem a nie uczestniczyć w rankingu "kto mniej, kto więcej".Pozdrawiam, Lidka
        • Gość: Gosia_wiecznie_mŁoda Re: Za mało przybiera - co robić? - nie przesadzać IP: *.* 16.03.03, 11:23
          zalidka, byc moze ta swoista konkurencja uswiadomi ci ze naprawde jestes raczej w srodku stawki ;) a nie na jej skraju ;)Przede wszystkim polecam ci nie wazenie dziecka codziennei a nawet nie co tydzien. Raz na miesiac naprawde wystarczy. Czestrze wazenia wlasnie prowadza do niepokojow, moim zdaniem zupelnie niepotrzebnych.Po drugie niech waga nie bedzie dla ciebie wyznacznikiem jakimkolwiek. Skup sie na zachowaniu. Tak naprawde to ty i tylko ty jest w stanie stwierdzic czy z dzieckiem dzieje sie cos zlego czy niepokojacego czy nie. Jakie jest? Interesuje sie swiatem? Spi?masz wrazenie ze jest oslabiona badziej niz zwykle czy ie zauwazasz niczego zlego? Lekarz skupia sie na wadze bo dziecka zwyczajnie nie zna, to jedyny unkt zaczepienia jaki ma- waga odruchy i koniec.Dzieci okolo 6 tygodnia przechodza tzw kryzys laktacyjny- mleka w piersiach wytwarza sie tyle samo a dziecku skokowo rosnie zapotrzebowanie na pokarm- trzeba je wtedy czesciej przystawiac, wyluzowac sie na dzien czy dwa, polozyc z ksiazka do lozka. W ogole ten sposob polecam zawsze gdy zaczniesz miec wrazenie ze dziecko sie nie najada- do lozeczka z termosikiem czy czajnikiem elekrtryczym i talerzem z kanapkami pod reka ;)Moze twoje dziecko mialo bardziej aktywny tydzen niz zwykle? Wiecej wrazen? Moze ty mialas wiecej stresow (przy stresie produkuje sie mniej pokarmu)? moze zjadlas cos co zmenia smak mleka i maluchowi to nowe mleko nie przypadlo do gustu?Moge cie pocieszyc rowmiez ze zadne z moich dzieci po miesiacu nie osiagnelo wagi 6 kilo ;) a teraz polowa ;) ma ponad 10 lat, sa szczuple i wysportowane ;)
    • Gość: RybkaKatarzyna Re: Za mało przybiera - co robić? IP: *.* 15.03.03, 13:07
      Lidko, moja maleńka w pierwszym miesiącu przybrała tylko 500 gram, natomiast do końca 7 tygodnia, czyli przez 3 tygodnie wpadło jej 900 gram :)Nie martw się z Twoim pokarmem napewno jest wszystko OKI, najważniejsze to zdać się na własną intuicję :)Każde dziecko jest inne i potrzebuje innej dawki pokarmu, nie mozna sugerować się innymi niemowlakami :)Jeżeli Twoja córeczka jest spokojna, nie płacze non stop, śpi, to znaczy, ze tyle akurat jej tego mleczka wystarczy, a wagą się nie martw, na 100 % nadrobi, tak jak moja :)Pozdrawiam i życzę spokoju, KasiaRybka :)
    • Gość: zallidia Re: Za mało przybiera - co robić? IP: *.* 17.03.03, 09:30
      Dzięki dziewczyny,tak czy inaczej - dodałyście mi otuchy. Wagę kontrolujemy za 1,5 tygodnia w przychodni, więc dam znać, ile malunia przybrała. A oto, co zrobiłam:- piję więcej płynów, w tym piwko Karmi i zioła mlekopędne;- karmię z obu piersi na raz;- przystawiam częściej;- nie pozwalam Zuziaczkowi przysypiać przy cycku, chyba, że opróżni jeden cały;- pilnuję, aby ssała efektywnie a nie żuła cyca jak smoczek;- myślę pozytywnie - dzięki Wam.Może poskutkuje.Pozdrowionka, Lidka

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka