Dodaj do ulubionych

Problem z kupką - błagam pomóżcie!!!!!!

IP: *.* 31.03.03, 09:31
Mój dwumiesięczny synek ma problem z robieniem kupki.Widać że chce zrobić a nie umie.Ostatnio po pięciu takich dniach dałam mu czopek glicerynowy i podziałał a teraz znowu nic nie robi już trzeci dzień.Może mogę mu dać jakąś herbatkę?Jest karmiony tylko i wyłącznie piersią.Już ja piłam rumianek,maślankę a także dawałam Kacperkowi troszkę rumianku,wody przed karmieniem(tak mi doradzali)Co mam zrobić żeby ulżyć dziecku a jednocześnie nie podawać mu za każdym razem czopka?Z góry dziękuję za każdą radę.Aga
Obserwuj wątek
    • Gość: MRUFKA Re: BŁAGAM POMÓŻCIE!!!!!! IP: *.* 30.03.03, 21:53
      Hej!probowalas jesc jablka? Mojej Juli to pomagalo...Wiesz, Julka ma kolke, wiec daje jej PLANTEX, po ktorym robi kupy o odglosach artyleriii... To co prawda nie na zatwardzenia, ale u nas wyraznie popycha sprawe. My tez jemy tylko z piersi.buziaczkiAsia
    • Gość: MelaBlonda Re: BŁAGAM POMÓŻCIE!!!!!! IP: *.* 30.03.03, 22:19
      TRzy dni bez kupy, to u dziecka karmionego piersią nie jest zatwardzenie. Ale rzeczywiście większość dzieci robi kupy codziennie. A może ty za słabo się odżywiasz i dziecko nie ma "czym" tej kupy zrobić? Np jesteś na diecie. Jak mój syn nie mógł zrobić kupy i odbierało mu to "radość życia", to ostatecznie "pomagaliśmy" mu delikatnie, wkładając (na 0,5-1 cm) cewniczek do odbytu: odchodzą gazy i delikwent robi kupę. Niektórzy używają termometru. No ale tego nie powinno się robić za często. Bo dziecko powinno wypróżniać się samo.
    • Gość: babel Re: BŁAGAM POMÓŻCIE!!!!!! IP: *.* 30.03.03, 22:35
      Witaj Ago!Jezeli u dziecka nie ma od jakiegos czasu wyproznienia,zglos sie z tym do lekarza - nie powinno sie leczyc na wlasna reke,poniewaz nie zna sie przyczyny.Sporadycznie czopek mozna podac,ale czeste podawanienie jest wskazane u takiego maluszka(podraznia i rozleniwia jelita)Karmisz piersia, a wiec przyjrzyj sie rowniez swojej diecie,moze jesz cos co zapierajaco wplywa na malucha.Mozesz sprobowac pic kompot ze sliwek lub zjadac na czczo4 - 5 suszonych, jest szansa, ze przez Twoje mleczkopodzialaja na dziecko.Mozesz rowniez delikatnie masowacbrzuszek, aby pobudzic jelita do pracy.buziale dla KruszynkiPozdrawiambabel
    • Gość: asia_t Re: Problem z kupką - błagam pomóżcie!!!!!! IP: *.* 31.03.03, 09:31
      Bardzo proszę o nieużywanie Capslocka w postach. AsiaT,moderator
    • Gość: Katarzyna29 Re: Problem z kupką - błagam pomóżcie!!!!!! IP: *.* 31.03.03, 11:06
      Ja poiłam Kubunia Plantexem, herbatką Hipp albo cieniutkim rumiankiem posłodzonym glukozą. Czasem podawałam lacidofil (w aptece bez recepty, poleciła mi pani doktor). Sporadycznie podawałam czopek glicerynowy, jak już nic nie działało i Mały wył z bólu. Straszono mnie, że może się przyzwyczaić do pojenia i do czopków, ale się nie przyzwyczaił i jak skończył 2,5 m-ca zaczął walić kupy bez żadnych problemów bez względu na to co zjem (nawet po tabliczce czekolady u mamusi kupa jest jak ta lala). Czego i Wam życzę. Kasia
    • odyss1 Re: Problem z kupką - błagam pomóżcie!!!!!! 03.04.03, 14:41
      witam
      moja 2,5 miesięczna córka też nie robi kupek codziennie, tylko czasem co 3-4
      dni. gdy zaczęłam pić herbatke z hipp-a wspomagajaca trawienie jest lepiej.
      dodam, ze mala tez prezyla sie i cisnela co chwile, nawte postekiwala.
      przeczytalam w ktores gazecie, ze byc moze dawka wit. d3 jest za duza - w takim
      wypadku konsultacja z pediatra jest konieczna. ponoc normalne jest równiez
      robienie jednej kupki nawat na 7-10 dni!! ale to juz chyba przesada!
      pozdrawiam i powodzenia, ola z wiktorią
    • sebania Re: Problem z kupką - błagam pomóżcie!!!!!! 06.04.03, 22:40
      na jakims forum czytalam opinie lekarza ze u noworodka nie ma co panikowac
      nawet jezeli nie robi kupki przez 7 dni (tym bardziej u karmionego piersia) ,
      po tym terminie do lekarza.
    • karollaa Re: Problem z kupką - błagam pomóżcie!!!!!! 07.04.03, 00:33
      Hej, u takiego malucha karmionego piersia, pare dni bez kupki to ponoc zupelnie
      normalne. A co wiecej, w szkole rodzenia polozna mowila, iz jest to efektem
      tego, ze pokarm mamy jest wyjatkowo dobry dla dziecka i jest wchlaniany
      bezresztkowo... poprostu nic nie zostaje, nie ma w nim nic niepotrzebnego.
      Oczywiscie chodzi pewnie o sytuacje, gdy dziecku z tego powodu nic innego nie
      dolega, nie steka itd.
      pozdr.
      KArola
    • zuzka26 Re: Problem z kupką - błagam pomóżcie!!!!!! 07.04.03, 13:56
      W przypadku mojego Kubusia bardzo pomagało zjedzenie kiwi - oczywiście przeze
      mnie smile .
    • aniamr Re: Problem z kupką - błagam pomóżcie!!!!!! 07.04.03, 17:38
      Od 15 dnia życia naszej córeczki mieliśmy ten sam problem.
      Też musieliśmy podawać czopki, ale ile można???
      Zaczęliśmy przepajać ją herbatką koperkową, a potem "ułatwiającą trawienie"
      HIPP-a z kopru włoskiego i rumianku i pomagało. Mała bardzo polubiła ja i do
      dzisiaj ją pija.
      Problem całokowicie się rozwiązał jak zaczęłam w 4 miesiącu podawać soczki, a
      potem zupki warzywne i desery owocowe.
      Może z twoją dietą coś nie tak, za mało owoców i warzyw, a może za dużo
      świeżego pieczywa, słodyczy??? Musisz wszytskiego popróbować.Możesz sama pijać
      te herbatki jeśli nie chcesz dawać ich dziecku.
      Powodzenia
      Ania
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka