kiwi1910 masakra!! 20.01.07, 13:51 amerykanie sa stuknięci - abiedactwo wcale nie umie pływac tylko walczyć o zycie żeby nie utonac. ale fun.... niech i drzwi ścisną! barany. Odpowiedz Link Zgłoś
andaba Gdzie ta masakra? 20.01.07, 14:20 Bo nie widzę? dziecko sie przecież nie utopiło, za to świetnie się utrzymuje na wodzie. Odpowiedz Link Zgłoś
iskierka40 moniay 20.01.07, 14:34 napisała: > Bo nie widzę? dziecko sie przecież nie utopiło, za to świetnie się utrzymuje na > wodzie. no to super że sie utrzymije na wodzie ,napewno zacznie samo niedługo samo pływac)))))))))))))))))dobre dobre Odpowiedz Link Zgłoś
iskierka40 moja wypowiedz była do andaba 20.01.07, 14:35 iskierka40 napisała: > napisała: > > > Bo nie widzę? dziecko sie przecież nie utopiło, za to świetnie się utrzym > uje > na > > wodzie. > > > no to super że sie utrzymije na wodzie ,napewno zacznie samo niedługo samo > pływac)))))))))))))))))dobre dobre > Odpowiedz Link Zgłoś
oyate Re: Gdzie ta masakra? 20.01.07, 14:36 "dziecko się przecież nie utopiło" to co musi się utopić żeby była masakra?? To może poszczujmy dziecko psami, jak je nie pogryzą to się dziecko może nauczy biegać. Odpowiedz Link Zgłoś
pawliba Re: Zobaczcie to !!! Masakra !!! Niemowlak na bas 20.01.07, 18:20 czego to ludzie nie wymysla... dla mnie katastrofa... moze to dziecko pywac sie nauczylo ale z poczuciem bezpieczenstw apewnie sie pozegnalo!!!! katastrofa Odpowiedz Link Zgłoś
ilonekp Re: Zobaczcie to !!! Masakra !!! Niemowlak na bas 21.01.07, 12:35 sama boisz sie wody, czy cos? Odpowiedz Link Zgłoś
bomba001 pzeciez to standard... 20.01.07, 20:52 moej dzieci pływają od 3 msc życia. nie wiem, dlaczego masakra. czasem były bardziej, czaem mniej zadowolone. ale to doskonałe ćwiczenie fizyczne, barzdo dobrze hartuje, zapobiega wadom postawy. w ogóle same plusy. to nie do końca chodzi o nauczenie dziecka pływania, bardziej o wyczucie własnego ciała i tak jak napisałam wyżej. ale jestem bardzo zdzwiwiona, że was to szokuje. choć jak m"pływałam z moja wtedy 8 msc córeczka w pewnym jeziorze górskim, to wokół tłum sie zbierał, opowiadali o krzyczeli że dziecko utopię, ratownika na mnie wysyłałi (który był zachwycony) a nawet policję chcieli wezwać. cóż, to jest Polska... większośc moich znajomych zawozi niemowlaki na basem, zresztą jest to dla nas też okazja do spotkań i posiedzeia później w jazuzzi)) dodam, że dzeici nigdy niczego nie "złapały" i sa barzdo zdrowe. pozdrawiam i polecam zajęcia na basenie) Odpowiedz Link Zgłoś
dyzurna [...] 20.01.07, 21:28 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
bomba001 dlaczego mnie obrażasz??!! 20.01.07, 21:58 wyraziłam swój głos w dyskusji, do nikogo sie nie odnosiłam. jak mozna obrażać- prosze, wszystkie jesteście przewrażliwone kwoki! żadnych merytorycznych argumentów, tylko szkok!!! dziecko w basenie!!! to juz naprawde standard, gdzie wy się chowacie?? moje dzieci zajęcia uwielbiały, moja corka w wieku 6 msc potrafiła przpłynąć sama ok 5 m śmiejąc sie w głos. płakala jak wychodziliśmy. choc niektóre ćwiczenia jej na początku nie przypadały do gustu. dlatego pewnie ten chłopiec ma taką zdziwiona minę Odpowiedz Link Zgłoś
amaf masakra. aż się gotuję 21.01.07, 09:15 Te z was które nie widzą w tym filmie nic dziwnego są chyba pier... Ja tez pozwalam dziecku pływać bo mały to uwielbia, uczyc go nie trzeba, ale go do niczego nie zmuszam, sam decyduje czy jest gotowy czy nie. Przeciez take małe dziecko to tez człowiek. Takie metody są kretyńskie, barbarzyńskie sprzeczne z dzisiejsza psychologią tak samo jak zostawianie płaczącego dziecka samego zeby się wypłakał i polewanie niemowlaka raz zimną raz gorąca woda zeby sie zachartował. Na to taz był kiedyś szał a teraz nikt nie chce wierzyć ze cos takiego robiono. Nie zdawałam sobie sprawy ze tak duzo matek traktuje swoje dzieci jak przedmioty. Nic dziwnego ze coraz wiecej agresji się odnotowuje u coraz młodszych dzieci-musza sie jakos uczyc przetrwac w świecie w którym własny rodzic je traktuje jak kukłe. Odpowiedz Link Zgłoś
zona_mi Re: masakra. aż się gotuję 21.01.07, 10:45 Wiesz co, nie wypowiem sie na temat filmu, ani chodzenia z tak małym dzieckiem na basen, ale sama nazwałym agresją ten fragment twojej wypowiedzi: amaf napisała: > Te z was które nie widzą w tym filmie nic dziwnego są chyba pier... Odpowiedz Link Zgłoś
amaf Re: masakra. aż się gotuję 21.01.07, 11:26 owszem jest agresywny ale trudno mi zachowac spokój wobec takiej głupoty i takiego traktowania dzieci Odpowiedz Link Zgłoś
bu.bu Re: masakra. aż się gotuję 21.01.07, 13:06 Zupelnie sie z Toba zgadzam. Nawet mi sie nie chce pisac. Jak mozna nie widziec w tym nic "masakrycznego"??? Jestem calkowicie za chodzeniem z niemowlakami na basen, ale to to dla mnie jakies zwyrodnialstwo!! Rzygac sie chce. Te kobiety, ktore nie widza w tym nic strasznego niech jeszcze raz obejrza sobie ten filmik i przyjrza sie temu dziecku dokladnie. Potem niech sobie wyobraza, ze ich dziecko jest na tamtym miejscu. EWIDENTNIE dziecko jest sparalizowane ze strachu. Odpowiedz Link Zgłoś
amaf Re: masakra. aż się gotuję 21.01.07, 13:15 albo niech sie same postawią na miejscu dziecka. ciekawe czy byłyby zadowolone gdyby ktoś je wyrzcał np. na środku jeziora głową w dół do wody wbrew ich woli i tak w kółko. potem napewno by powiedziały dziękuje panie trenerze, to była świetna zabawa Odpowiedz Link Zgłoś
bomba001 słyszałaś o merytorycznych argumetach?? 21.01.07, 21:27 to jedyne na co cie stać? inwektywy? wydoroślej słonko, bo dziedzisiowi tylko takiej mamusi niedojrzałej kwoki współczuć. Odpowiedz Link Zgłoś
pytia74 Re: dlaczego mnie obrażasz??!! 21.01.07, 17:26 Ja tez chodze na nauke plywania odkad synek skonczyl 3 mce ale ten filmik jest dla mnie szokujacy. Zgadzam sie, ze plywanie to piekny sport i zabawa w wodzie robi dobrze zarowno dzieciom jak i rodzicom ale nigdy nie pozwolilabym, aby ta nauka wygladala tak, jak na tym filmie. I nie zgadzam sie, ze umiejetnosc plywania musi byc okupiona placzem i przerazeniem niemowlaka. Zawsze na basenie obserwuje reakcje syna na dane cwiczenie i jezeli widze, ze sie boi, ma niezadowolona mine to niczego na sile. Nie zrobi czegos danego dnia, to zrobi podczas kolejnych zajec. Poza tym dopuszczam do siebie mozliwosc, ze tak jak dorosly moze nie miec danego dnia ochoty na harce w wodzie. Jest to dla mnie kwestia szacunku do dziecka jako do czlowieka. A co do umiejetnosci plywania, to dla mnie najwazniejsze jest to, ze moj syn (tak jak i inne dzieci w grupie) nigdy na basenie nie zaplakal, zawsze swietnie sie bawi, jest z woda oswojony a to ze w wieku 6 mcy nie potrafil jeszcze przeplynac kilku metrow nie ma naprawde zadnego znaczenia ani dla jego rozwoju ani dla moich ambicji. Odpowiedz Link Zgłoś
bomba001 Re: dlaczego mnie obrażasz??!! 21.01.07, 21:42 pytia74 napisała: > obserwuje reakcje syna na dane cwiczenie i jezeli widze, ze sie boi, ma > niezadowolona mine to niczego na sile. Nie zrobi czegos danego dnia, to zrobi > podczas kolejnych zajec. - dokładnie zgadzam się. ale najpierw,jeżeli reakcja nie była histeryczna, próbujemy raz czy dwa. jak nie to do tego wracamy na następnych zajęciach. nie odpuszczam jednak tak łatwo, wierzę, że konsekwencja i spokojem można pokonac lęk. a dla mnie pokonanie lęku jest bardzo ważne, bardzo "hartuje" emocjonalnie. >Poza tym dopuszczam do siebie mozliwosc, ze tak jak dorosly moze nie miec danego dnia ochoty na harce w wodzie. Jest to dla mnie kwestia szacunku do dziecka jako do czlowieka. - dokładnie sie z tobą zgadzam, jednak to dziecko nie wyje, przynajmniej u mnie nie było tego widać, nie wije sie w panice. tak naprawdę wygląda jakby z mamą po raz pierwszy wypróbowywał ten nomy swim suit specjalny. > a to ze w wieku 6 mcy nie potrafil jeszcze > przeplynac kilku metrow nie ma naprawde zadnego znaczenia ani dla jego rozwoju > ani dla moich ambicji. - ani dla moich) mój syn nie potrafił, corka potrafi, i tyle. nie jest to ambicja, ani nic, po prostu fakt. a że zabawny, to inna sprawa. Chciałabym napisac jeszcze o jednej sprawie. moj syn urodził sie w zamarticy z ap 1. według pediatrow polskich potrzebowała rehabilitacji metoda voighty. według innych nie potrzebował. ale zaczęliśmy cwiczyć. to przez co przeszliśmy z dzieckiem, wrzaski i zmuszanie do cwiczeń etc, jest to trudno opisać.gdy wrócilismy do stanów, pediatrzy tamtejhsi wyśmiali pomysły polskich pediatrów, mówiąc mi, że dziecko jest zupełnie zdrowe, ata metoda sie już nie rehabilituje. ewentualnie zalecili basen. więc zaczęliśmy chodzić. co to była za ulga! dziecko przyjęlo to może nie idealnie, ale o tykle lepiej niz te idiotyczne starodfawne ćwiczenia! a jak przjechaliśmy do polski dziecko już wg wszystkich pediatrów neonatologów neurologów pozbyło się asymetrii wzm. onp etc. pozdarwiam. niewiele wiecie o tle oglądanego filmika. a dzieci nie tak łatwo sie topią rozbijają etc))i proszę bez inwektyw, bo mnie one ani grzeja ani ziębią. pokazują tylko wasza skrajna niedojrzałości i daleko posunieta frustrację Odpowiedz Link Zgłoś
pytia74 Re: dlaczego mnie obrażasz??!! 22.01.07, 06:18 Oczywiscie masz prawo do wlasnych pogladow. Prawdopodobnie ogladajac ten film, kazda z nas zwraca uwage na inne szczegoly i do czego innego przywiazuje wage i stad roznica w ocenie. Wedlug mnie dziecko na filmie wcale nie jest zadowolone a po pierwszym zanurzeniu wyraznie widac, ze placze a jego mama nic sobie z tego nie robiac od razu przechodzi do nastepnego cwiczenia. Potem to juz trudno, zeby wylo i wilo sie w panice w czasie, kiedy walczy o kazdy oddech poniewaz jak tylko uda mu sie przyjac bezpieczna pozycje na powierzchni, mama lapie go i wrzuca do wody z innej pozycji. Poza tym wedlug mnie ta sfilmowana "zabawa" w wodzie nie ma nic wspolnego z nauka plywania i ma na celu wylacznie zademonstrowanie "umiejetnosci" dziecka przed rozbawiona rodzina. Wszystkie te cwiczenia sa wykonywane bardzo szybko jedno po drugim bez zadnej przerwy na odpoczynek i zrelaksowanie sie w jakiejs przyjemniejszej dla dziecka pozycji. Nie tak wygladaja zajecia na basenie! A z tego, ze dzieci sie tak latwo nie topia doskonale sobie zdaje sprawe. Tyle tylko, ze moj niesmak po obejrzeniu tego filmu wcale nie wynika ze strachu o zycie malucha a z tego, ze sa ludzie, ktorzy urzadzaja takie widowisko kosztem wlasnego dziecka nie uwzgledniajac przy tym jego odczuc. Odpowiedz Link Zgłoś
marta2777 Re: dlaczego mnie obrażasz??!! 26.01.07, 07:01 po pierwszym zanurzeniu wyraznie widac, ze placze a jego mama nic sobie z tego > nie robiac od razu przechodzi do nastepnego cwiczenia. Potem to juz trudno, zeb > y > wylo i wilo sie w pa jaka "mama"??? najpierw ogladnij dobrze film i przetlumacz sobie kto jest kto. Widac, ze to jednorazowa pokazowka, nagrywana przez rodzica, a dzieckiem kieruje trenerka, a nie mama. Napisane masz jak byk na poczatku i na koncu filmu. Ona wie co robi. Nikomu znowu "pojedyncza demonstracja " nie zaszkodzila. A przerazenie na twarzy dziecka, o ile az tak szumnie mozna to nazwac, widze jedynie na poczatku filmu. Dziecko pzrezylo i pewnie nadal wiedzie sobie szczesliwe i slodkie zycie i zapomnialo juz dawno o tych plywackich wyczynach. Zadna z nas nie zna intencji tego filmu wiec po co ta cala dyskusja. Rownie dobrze moznaby bylo zalozyc podobny watek na temat wozenia dziecka w foteliku ,gdyby nie bylo takiego wymogu. Jestemy w stanie scierpiec od czasu do czasu marudzenie tudziez placz dziecka w foteliku bo innego wyjscia nie mamy, szczegolnie jesli gdzies sie spieszymy. gdyby wymogu uzywania fotelikow nie bylo ,a wybor nalezalby do rodzicow, to pewnie mialybysmy kolejny zrzedzacy watek takich "idealnych " mam jak wy, ktore uparcie by staraly sie przekonac , ze wozenie "na sile" dziecka w foteliku, jeszce na dodatek niezadowolonego, poczynic moze trwale szkody w jego psychice. Odpowiedz Link Zgłoś
asia0212 marta2777 26.01.07, 08:30 Skoro taka jesteś oburzona na reakcje mam to może zatrudnij dla siebie trenera.Powrzuca cię raz na główkę raz na nóżki do baaaaaaaaaaardzo głębokiej wody,to nic że na początku pokrzyczysz sobie(o ile przerażenie Ci na to pozwoli).Po kilku takich rzutach Tobą też nauczysz się utrzymać na powierzchni wody.Mam nadzieję,że nie umiesz pływać,bo wtedy NAUKA pływania będzie miała sens. Odpowiedz Link Zgłoś
dyzurna do marta2777 26.01.07, 09:20 marta2777 napisala: Zadna z nas nie zna intencji tego filmu wiec po co ta cala dyskusja No wlasnie, jezeli przycichlo i watek zszedl na dalszy plan to po co go wyciagasz???a intencje filmu chyba sa jednoznaczne, popis przed znajomymi. Odpowiedz Link Zgłoś
bomba001 dyżurna kwoka się obudziła!! 26.01.07, 09:27 jak to nie znasz intencji? przeciez to jasne żeby dziecko utopici, albo nabawić traumy na resztę życia!!! jeżeli uważasz, że wątek trzeba skasować, to zgloś adminowi, a nie piernicz, ze po co stary wątek wyciągać. po to watki, żeby odpisywać Odpowiedz Link Zgłoś
iskierka40 : bomba001 26.01.07, 09:45 jestes żałosna,żenująca!!!!!!!! wątek zakończony Odpowiedz Link Zgłoś
bomba001 Re: : bomba001 26.01.07, 10:14 hmm, jestem żenująca) ta pani mnie już zmnieszała z błoten, słowami nie wybrednymi. a jej wypowiedzi są po prostu... brak mi kulturalnych słów. hmm nie ma czegoś takiego jak skończony wątek, to nie ty o tym decydujesz.. nie jestes chyba biegła w necie. nota bene nie ja go odgrzebałam, ale z chęcia czytam jakie sa opinie. fajnie, że ktos dodaje swoje opinie, widzi cos innego. ten wątek by się do badań socjologicznych nt polkiej kultury nadawał Odpowiedz Link Zgłoś
iskierka40 Re: : bomba001 26.01.07, 10:31 pewnie ,masz racje zbadaj ten wątek)))))) Odpowiedz Link Zgłoś
pytia74 Re: dlaczego mnie obrażasz??!! 27.01.07, 05:49 Rzeczywiscie nie znam intencji tego filmu i nie patrzylam na napisy i do tego sie przyznaje bez bicia , bo skupilam sie na reakcjach dziecka ale to i tak niczego nie zmienia w moim odbiorze tego filmu. Oprocz tego przeczytaj uwaznie i dokladnie to, co napisalam. Napadasz na mnie zarzucajac, ze nie obejrzalam dokladnie filmu ale sama najlepszego przykladu nie dajesz. Nigdzie nie twierdzilam, ze mnie ten film zaszokowal z powodu moich obaw o bezpieczenstwo dziecka. Wrecz przeciwnie podczas ogladania zwrocilam uwage, ze kobieta w wodzie ma perfekcyjnie wyuczone te wszystkie manewry ale to nie o to mi chodzilo a o ten charakter demonstracji i sposob, w jaki zostala przeprowadzona. A jesli chodzi o marudzenie dziecka to owszem, czasem trzeba je scierpiec ale nie rozumiem, dlaczego dawac dziecku dodatkowe powody do placzu skoro plywanie i zajecia w wodzie maja byc zabawa a nie przymusem i mozna je poprowadzic w taki sposob, zeby dziecku sprawic przyjemnosc. Ja tez na basenie "nurkuje" z moim dzieckiem ale nigdy nie bylo placzu ani przerazenia nawet na poczatku. Dodam tez, ze w dni, w ktore chodzimy basen jest pelen malenkich dzieci w grupach od 3 do 15mcy ale jakos ani razu nie zdarzylo mi sie uslyszec placzu niemowlaka. Odpowiedz Link Zgłoś
fergie1975 specjalne ubranie 21.01.07, 10:56 zwróćcie uwage że zawsze przekręca się na plecy, swoją drogą ciekawe czy w Polsce mozna cos takiego kupić? Odpowiedz Link Zgłoś
bomba001 Re: specjalne ubranie 21.01.07, 21:25 to musi byc jakies specjalne ubranko, dziecko zupełnie inaczej wygląda w wodzie, to jest nienaturanie wyprostowane i całkowicie na powierzchni Odpowiedz Link Zgłoś
kathia_25 Re: Zobaczcie to !!! Masakra !!! Niemowlak na bas 21.01.07, 21:49 nie obejrzałam do końca bo nie dałam rady;przecież to dziecko płakało i wątpię żeby mu się podobało to "pseudopływanie"!! Odpowiedz Link Zgłoś
figrut Re: Zobaczcie to !!! Masakra !!! Niemowlak na bas 21.01.07, 23:53 Na tym filmie to dziecko się nie bawi a jest zabawką w rękach dorosłych. Chciała bym chodzić z moimi dzieciakami na basen od wczesnego niemowlęctwa [nie miałam takiej możliwości niestety], ale miała by to być zabawa i łagodne oswajanie się z wodą a nie idiotyczne wygłupy z dzieckiem w roli głównej. Dzieciak na zadowolonego nie wyglądał. Wyglądał raczej na zaszokowanego sytuacją i na moje, to nie miał nawet możliwości zapłakać, bo mu czasu na to nie dano wpychając pod wodę. Uwielbiam wodę i jestem z nią oswojona chyba bardziej niż większość a Was [jestem marynarzem z zawodu, a więc zimowe wpadki do wody z oblodzonej barki też już zaliczyłam], ale jakoś nigdy nie sprawiały mi radochy podtapiania "dla zabawy" przez kogokolwiek. Nigtdy nie miałam czasu w trakcie takich durnych zabaw nawet krzyknąć, bo walczyłam o każdy łyk powietrza gdy głowę miałam ponad wodą. Dla mnie głupota, głupota i jeszcze raz głupota. Nie wydaje mi się, aby dziecko w ten sposób oswoiło się z wodą, a raczej zacznie od niej stronić ze strachem. Odpowiedz Link Zgłoś
amaf Re: Zobaczcie to !!! Masakra !!! Niemowlak na bas 22.01.07, 19:30 moim zdaniem to dzieckkorciszo uczy się tego ze nie może zaufać najbliższym, bo osoba, która powinna go chronic co chwilę próbuje je podtopić. oczywiscie naprawde nie chce mu zrobic krzywdy ale czy uwazacie ze dziecko rozumie ze to "dla jego dobra". zeby było jasne ja jestem bardzo ZA chodzeniem z bobasami na basen ale oburza mnie sposób w jaki TO dziecko jest "trenowane" Odpowiedz Link Zgłoś
mamasia3 Re: Zobaczcie to !!! Masakra !!! Niemowlak na bas 26.01.07, 10:34 Boże!!!!! Przecież ten biedny niemowlak walczy tam o życie!!! Nawet nie wiem jak to nazwać. Jestem przerażona tym co zobaczyłam, aż cała się trzęsę. Matki, które piszecie że to normalne, czy coś w tym stylu - opamiętajcie się!!! To masakra!!! Odpowiedz Link Zgłoś
babie_lato1 Re: Zobaczcie to !!! Masakra !!! Niemowlak na bas 26.01.07, 10:34 Męczenie i stresowanie dziecka przez durną matkę przy uciesze durnej gawiedzi. Matka jednak najdurniejsza, bo gawiedź, jak sądzę, dostosowała się jedynie bezmyślnie do spektaklu i nie chciała zepsuć klimatu garden party. Widziałam lekcje pływania dla niemowląt na basenie, nie mają nic wspólnego z takim cyrkiem. No i w butach oczywiście bardzo "przyjemnie" się pływa (mmm, ten miły chlupocik...). Ale cóż, impreza to impreza, dziecko musi przecież robic szybkie postępy w nabywaniu umiejętności i zawsze być eleganckie, nie można pozwolić sobie na obciach wyluzowanego na kocyku niemowlaka przebierającego bosymi (a fu) stópkami... Odpowiedz Link Zgłoś
dyzurna do bomby 26.01.07, 11:50 bomba napisala: ta pani mnie już zmnieszała z błoten, słowami nie wybrednymi. nie przesadzaj D "stuknieta" to od razu mieszanie z blotem ?? ) Odpowiedz Link Zgłoś
an_qa Re: Zobaczcie to !!! Masakra !!! Niemowlak na bas 26.01.07, 13:19 ja tez sadze ze matka tego dzicka oszlala. Nauka plywania wcale nie musi byc tak drastyczna. Za nic w swiecie nie pozwolilabym uczyc moja corke tak plywac. Jak dorosnie i bedzie chciala to sama sie nauczy. A filmik?? Totalna pokazowa. Nie obejrzalam calego, bo nie lubie patrzec jak robi sie dzieciom cos zlego. PS. Dziecko wyraznie płakało i nikt nie wmowi mi ze jest inaczej... Odpowiedz Link Zgłoś