izelka 12.01.07, 11:03 kiedy najlepiej zrobić badanie kontrolne usg bioderek u noworodka? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mpecak Re: usg bioder noworodka 12.01.07, 11:17 Opinie są różne - podobno ok 6-8 tygodnia. Ja z doświadczenia własnego gorąco zachęcam pierwsze badanie w 2 tygodniu, zwłaszcza u dziewczynki (już o tym pisałam). zasada jest taka, że w przypadku nieprawidłowości leczenie trwa tyle tygodni, ile tygodni ma dziecko w momencie jego rozpoczecia. ja o tym nie wiedziałam , w efekcie nasza córcia spędziła w poduszcze ortopedycznej koszmarne 2 miesiące (najgorsze upały ub.roku). A jak sobie uświadamiam, że mogło to trwać tylko 2 tygodnie, to jestem zła na lekarzy, że mi o tym nikt nie powiedział... Odpowiedz Link Zgłoś
lenajanek Re: usg bioder noworodka 12.01.07, 12:11 też słyszałam o tej zasadzie, że im wcześniej wykryte nieprawidłowości, tym krótsze leczenie. Ja byłam na pierwszej wizycie dość szybko dlatego, że synek miał położenie pośladkowe i pierwsza wizyta miała miejsce gdy janek miał 3 tygodnie, pozdrawiamy Odpowiedz Link Zgłoś