Dodaj do ulubionych

3 miesiące - czym myć główkę??

12.01.07, 13:08
Do tej pory myłam mydełkiem Bambino, tak mi poleciła położna na wizycie
patronażowej, jednak zauważyłam że mała ma na główce suchą, łuszczącą sie
skórę ( ale białą i nie są to łuski takie jak przy ciemieniuszce). Może
jednak powinnam używać jakiegoś szamponu. Dodam, że córcia ma bujną czuprynkę.
Obserwuj wątek
    • ewa_mewa Re: 3 miesiące - czym myć główkę?? 12.01.07, 13:13
      Jasne że szamponem bo niby dlaczego ma on bardziej szkodzić niż zwykłe, zasadowe
      czyli wysuszająca mydło? Ja używam szamponu firmy Skarb Matki, kosztuje jakieś
      6-7 zł i jest bardzo wydajne, syn ma 7 m-cy a zużyłam może połowe. Tylko sie nie
      kuś na żadne Johnsony, bo wg lekarzy najbardziej uczulają.
      • chuck_norriss Re: 3 miesiące - czym myć główkę?? 12.01.07, 13:15
        Niwea Baby- żel do mycia ciała i włosów hipoalergiczny [2w1].
        • sabina73 Re: 3 miesiące - czym myć główkę?? 12.01.07, 13:36
          Ja przez pierwszy miesiac myłam synkowi główke tylo wodą a potem szamponem NIVEA
          dla dzieci nabłyszczajacy.Mmydełko wysusza taka delikatna skóre głowy Mój synek
          tym sposobem nie miał wogóle ciemieniuchy.Dowiedziałam sie o tym z gazety o
          pielegnacji niemowląt.
          • panna23 Re: 3 miesiące - czym myć główkę?? 12.01.07, 14:20
            moja corcia tez ma 3 miesiace i bardzo duzo gestych wloskow.Od pierwszej kąpieli
            w domu uzywam szamponu Johnson i ani raz nie miala zadnego uczulenia ani
            ciemieniuchy!! do kąpieli tez uzywam mleczka z oliwka tej firmy a po kapieli
            balsam rowniez i ani razu moje dziecko nie mialo uczulenia.Wrecz przeciwnie
            jestem zadowolona z tych kosmetykow.
      • olusia_mala Re: 3 miesiące - czym myć główkę?? 12.01.07, 15:30
        Ja od urodzenia myję Małą Johnsonem - płynem Top to Toe, którego można używać
        do mycia ciała i włosów jednocześnie. Nigdy nie uczulił Małej, jest delikatny,
        nie szczypie w oczy i dobrze się pieni. Myję nim również jej zabawki i smoki
        przed wyparzeniem. A lekarze powtarzają jak papugi, że johnson i nivea uczula.
        A przecież co dziecko to inny przypadek i wszystko trzeba samemu wypróbować.
        Przynajmniej johnson jest dostępny w każdym supermarkecie i nie trzeba za nim
        ganiać do apteki jak po skarb matki (którą to oliwkę zresztą też polecam).
    • mysza1973 Re: 3 miesiące - czym myć główkę?? 12.01.07, 14:44
      Ja od trzech tygodni używam szamponu Bubchen (kupiłam oryginalny niemiecki, nie
      wiem czy jest różnica), super pachnie, nie szczypie w oczka (przynajmniej mały
      nie płacze jak coś mu tam niechcący wleci) i nie plącze włosków, których jest w
      przypadku mojego synka dosyć sporo i są długie.
      A wcześniej (od urodzenia maluszka 3,5 miesiąca temu) myłam mydełkiem Skarb
      Matki całe ciałko.
    • laura_r Parafina 12.01.07, 14:44
      Ja od urodzenia stosowałam kosmetyki Nivea do kąpieli a po kąpieli oliwkowałam
      oliwką Bambino, ale po ukończeniu 12 tyg. mój synek zaczął mieć problemy ze
      skórą, szczególnie na główce. Tak jak u u Twojej dzidzi skóra była sucha i
      łuszczyła się. Lekarz kazał mi odstawić kosmetyki, polecił do wanienki z wodą
      wlewać parafinę, teraz robię tak codziennie. Skóra jest świetnie nawilżona. Na
      główkę przypisano mi Locoid (na receptę), łuski zeszły już na drugi dzień.
      Teraz jest po problemie. Podobno oliwki to najczęściej uczulający
      kosmetyk.Polecam parafinę.
      • anulaaa Re: Parafina 12.01.07, 15:12
        córa ma 13mcy i do dziiaj myję mydłem chociaz ma długie włosysmile
        szampony u nas odpadają i odpadały nawet wtedy gdy mała miała ciemieniuchę
    • zobrien Re: 3 miesiące - czym myć główkę?? 12.01.07, 16:15
      Szampon Johnson od urodzenia - a urodzil sie z piorami do ramion. Nigdy nie
      mial problemow.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka