Dodaj do ulubionych

ulewanie noworodka

13.01.07, 23:26
Mój synek ma 2,5 miesiąca i ma problem z ulewanim, czasem mam wrażenie że
ulewa wszystko c zjadł, zawsze pilnuję zeby mu się odbiło nawet przy odbiciu
ulewa,kilka razy dziennie zmieniam mu kaftanik bo ma mokry mimo że ma
pileuszę pod brodą, czasem nawet w nocy zanim zaśnie to kilka razy muszę go
brac bo płacze bo go męczy, jest jakis sposób żeby zmniejszyc ulewanie?
Obserwuj wątek
    • mika_p Re: ulewanie noworodka 13.01.07, 23:52
      Dwuipółmiesięczne dziecko nie jest juz noworodkiem dłużej niż od połowy życia.
      Na pcozątek przeanalizuj swoją dietę - pewnie nie obejdzie się bez notatek,
      pisz co zjadlas i jak dziecko ulewało: może w ten sposób złapiesz alergen.
      Jak to nie pomoże, to porozmawiaj z lekarzem o diagnostyce refluksu.
    • doralia Re: ulewanie noworodka 14.01.07, 11:16
      U nas był to objaw alergii na mleko krowie, kiedy zaczęłam dietę, bo karmiałam
      piersią, ulewanie stopniowo zaczęło się zmniejszać i zniknęło, inne objawy
      zniknęły juz po 2 dniach.
      • doti83 Re: ulewanie noworodka 14.01.07, 11:41
        na poczatek takie male dziecko ma prawo ulewac bo nie ma jeszcze do konca wyksztalconego ukladu pokarmowego- tak mowili mi lekarze kiedy pytalam o przyczyny ulewania. Tez moja corcie przebieralam 15 razy dziennie. Do pol roku to nie jest objaw zadnej choroby- jezeli jest to ulewanie a nie typowe wymioty. pociesz sie ze to przechodzi.
        • mika_p Re: ulewanie noworodka 14.01.07, 11:53
          Widzisz Doti, ja zauważałam różnicę między poszczególnymi dniami - były takie,
          że dziecko ulewało obficie i czesto, a były takie, że ulewało niewiele.
          Obserwacja pozwoliła mi wykryć dwóch, a potem trzeciego wroga - odkąd
          przestałam jeśc pomidory i pić mleko, problem kilkukrotnej zmiany ubranek w
          ciągu dnia przestał istnieć w kontekście ulewania.
          Dlatego warto przyjrzeć się własnej diecie, to nic nie kosztuje, a pozwoli
          zaoszczedzić matce stresów i wydatków na pranie. Bo ulewanie może miec
          przyczynę.
    • spa746 Re: ulewanie noworodka 14.01.07, 15:57
      Oczywiście jest, ale zależy czy karmisz piersią, czy butelką. Jesli butelką to
      musisz kupić mleczko antyrefluksowe np. NAN AR( w aptece ), a jesli piersią to
      musisz odciągać pokarm i zagęszczać go Nutritionem ( też dostaniesz go w aptece
      bez recepty)
      Poza tym podłóż coś podłóżeczko tam gdzie dziecko ma główkę, tak aby pokarm
      miał pod górkę. Dziecko musi jak najmniej być na płasko.
      U nas pomogło. Mielismy dokładnie ten sam problem. Wszystko zaczyna mijać gdy
      dziecko ma 6 miesięcy, bo zaczyna siadać i wprowadza się do diety stałe pokarmy.
      Pozdrawiam
      • kevinp Re: ulewanie noworodka 14.01.07, 18:05
        No ja karmię piersią a ściąganie pokarmu odpada bo mały nie chce pic nic z
        butelki nawet herbatki,jak tylko wsadze mu butelkę to bierze go na wymioty juz
        próbowałam ale spróbuję podłożyc coś pod łóżeczko może to będzie dobrym
        rozwiązaniem..dzięki
        • laura_r Re: ulewanie noworodka 14.01.07, 22:56
          Mój Jaś ulewał tragicznie! Lekarz polecił mi: karmić piersią nie dłużej niż 20
          min., a po 10 min. zrobić przerwę na odbicie. Po materac podłóż coś, najlepiej
          segregatory żeby unieść materac po kątem 30 st. Dzisiaj Jaś ma 3 miesiące i już
          prawie nie ulewa. Najważniejsze to nie przekarmić dziecka, które ma skłonności
          do ulewania. Życzę wytrwałości, ja na początku nosiłam dziecko na rękach przez
          20 min. po każdym jedzeniu, teraz noszę 10 min., ale mam pewność, że mi się
          dzidzia nie udławi.
          • kevinp Re: ulewanie noworodka 14.01.07, 23:07
            no to noszenie to u mnie też normalka, po każdym jedzeniu muszę tak robic tylko
            on mi ulewa dosyc dużo przy odbiciu,też tak masz?
            • roxa30 Re: ulewanie noworodka 15.01.07, 00:02
              Moja lekarka poleciła mi podawanie dziecku preparat o nazwie Debridat-po 3
              tygodniach przyniósł efekty w postaci mniejszego ulewania(teraz zdaża się to
              max 1 raz dziennie) a co ważniejsze dla mnie skończył się problem jakby
              przytkanego nosa co mogło być skutkiem refluksu.Można zapytać lekarza co sądzi
              o tym preparacie i może u Ciebie również okaze się skuteczny gdyby ograniczenia
              w diecie nie pomogły.
            • laura_r Re: ulewanie noworodka 15.01.07, 10:57
              Tak, synkowi się głośno odbiło a zaraz po tym była kałuża na podłodze, albo na
              mniewink Ale im krócej jadł, tym było lepiej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka